Reklama

Reklama

Komplex Epopeje

  • angličtina Slav Epic Complex (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Slovanská epopej a odkaz jejího tvůrce Alfonse Muchy. Úvahy o významu legendárního díla pro současnou společnost na pozadí výstavy v Tokiu. Je Slovanská epopej skutečně „dítě, zemřelé při porodu“? Na pozadí putování dvaceti velkoformátových obrazů film v několika tematických liniích zkoumá fenomény spojené s rozjitřeným vnímáním majestátního odkazu Alfonse Muchy i jeho v mnoha ohledech rozporuplné osobnosti. Kunsthistorici, filosofové, politici, dědici i japonští sběratelé se v živých obrazech přou i doplňují, splétajíce předivo úvah, v němž není snadné dopátrat se jednoznačných závěrů, které ale přesvědčivě dokazuje, že Epopej je naopak dítě stále zatraceně živé. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

O umění se blíž nezajímám, ani o Muchu. Ale dokument mě z velké části dokázal chytit. Člověka uvede do toho, co Mucha vlastně tvořil, jak svou tvorbu zřejmě zamýšlel, do nejrůznějších soudních sporů o vlastnictví, ukáže zároveň pohled několika stran (dědice, kritika, původního výstavního místa) a pak i překvapí tím, jak moc se tato tvorba uchytila v Japonsku. Do kterého se dokument taktéž vydává! Dlouhé a podruhé bych si to nedal, ale edukativní. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

"Dyk voni ti Japonci nám na to budou dejchat, radši dejte vědět a my to s klukama vod hasičů budem mít za jedno vodpoledne vyvěšený." Nejlepší zážitek z brněnských Dvou světů. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stáváme se Japonci ve své vlastní zemi? Slovanská epopej vyvolává kromě známých i některé nečekané otázky. Dobré je, že autor dokumentu nepodsouvá divákovi, čí názor na zmiňované dílo je správný, ostatně každý z nás má vlastní mozek. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Levitující filosof Petříček, jehlové podpatky Adriany Krnáčové, stařičká průvodkyně vzpomínající na přítomnost slavných pláten a postrkovaná na vozíčku starostou města coby ztělesnění „zrazeného“ Moravského Krumlova. Martin C. Putna hanící Slovanskou epopej jako nějaký zlý duch přítomný pouze ve formě hlasu v telefonu a na kazeťáku, zvlášť v kontrastu s davy obdivujících Japonců. Esej, která nenabízí moc odpovědí, ale různých postřehů, střípků a uhlů pohledu ano. ()

Reklama

Reklama