Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

RHK 

všechny recenze uživatele

Lamačův slabší film zachraňuje a povyšuje na vyšší úroveň výhradně vypravěčská, komediální a chvílemi i akrobatická exhibice Vlasty Buriana v dvojroli Emana Vovíska a falešného strýce Jonathana z Ameriky. Burianova pseudoangličtina je dokonalá a jeho vypravěčské "prášení" nezná mezí (např. dokáže pohřbít veškeré americké příbuzenstvo, aby nemusel přiznat, že je podvodník). Film tak na vánoční goods evening vodpoledning... Ukázky: http://www.youtube.com/watch?v=hBJH58Jvhc8 nebo http://www.youtube.com/watch?v=OZ4LOtwfoKU ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, jedna z mých nejoblíbenějších s Vlastíkem, který má energii na rozdávání a předvádí strhující jízdu. Skvělé hlášky, které mám stále v paměti. Krásná Adina, krásná Hana, skvělý Čeněk... Filmová Matilda byla úžasná, Adina v kalhotovém kostýmku v kruzích sice moc nehrála, ale byla prostě nádherná. Vlasta všechny svým herectvím převálcoval, vždy se bavím od začátku do konce, miluju Emánkovi strýčky Jonáše a jeho english. Nemá to chybu! ()

Reklama

Estrellita 

všechny recenze uživatele

"Styďte se a už mi nelezte na obočí!" Ze mě asi žádný opravdový burianovský fanoušek nikdy nebude... Přesto mě ale tenhle jednoduchý humor neuráží, naopak si při něm často vzpomenu na některé situace či blíže nespecifikované osoby a úsměvu se někdy opravdu nedokážu ubránit. Nehledě na to, že s každým vyslovením jména "Matylda" se mi vybaví maďarská scénka s Karlem Černochem a Jiřím Wimmerem... :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Toto už je velmi kvalitní komedie, kde exceluje Eman Vovísek (skvělý Vlasta Burian), který se z donucení okolností vydává za svého strýce Jonáše. A nastává mrskání, běhábí, sled pohádek a výmluvnosti. Snaží se zabránit katastrofě, nechtěně spouští příval nových událostí, aby všichni zúčastnění dostali krásnou závěrečnou facku pravým odhalením. Další zajímavé postavy: Emanův bratranec, továrník Daněk (Čeněk Šlégl), který musel řešit bývalou milenku, sekretářka Josefinka (mladičká Hana Vítová), ve které našel Eman konečně partnerku, nerozumící sluha (Václav Trégl), vdavekchtivá teta Matylda (Mariana Hellerová), která rozhodně drápek nechtěla pustit, její bývalý muž a stále ctitel Hanibal (dobrý Theodor Pištěk). Aneb fantastkní cesta ze vzlykání do hravého blázince a poté do centra dění veškerého penězchtivého příbuzenstva. Vtipné a zábavné. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Film s Vlastou Burianem Nezlobte dědečka jsem viděl téměř jako jeden z jeho posledních ( když pominu poválečné hrůzy Slepice a kostelník nebo Muž v povětří ), ale stal se pro mne jedním z nejpůvabnějších, ne – li nejlepších. Téměř výjimečně zde v první polovině můžeme spatřit Buriana bez knírku, ve druhé části filmu ho uslyšíme zpívat v přestrojení dokonce za dva falešné strýce Jonáše. Námět je možná slabší na celovečerní film, ale já si na Nezlobte dědečka cením především velkolepé Burianovy improvizace a dlouhé řady gagů, které vycházejí sice jen z jeho neznalosti angličtiny, ale i po letech jsou nesmírně vtipné a komické. V menších úlohách můžeme vidět např. Václava Trégla nebo Čeňka Šlégla, bez kterých si Burianovy filmy pomalu už ani nedokáži představit. Burianovým „nahrávačem“ je zde tentokrát méně známá Mariana Hellerová co by vdavekchtivá teta Matylda… V paměti divákům určitě utkví Burianovo vyprávění o New Yorku a o vymřelém příbuzenstvu :) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama