Reklama

Reklama

Univerzity a svoboda

  • angličtina University and Freedom
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní dokument autorské dvojice Piussi / Janeček realizovaný sedm let, reflektuje všechny hlavní problémy světového i českého vysokého školství. Mezi mluvčími filmu jsou lingvista Noam Chomski, jeden z hlavních autorů deníku Guardian v oblasti vzdělávání sociolog Frank Furedi, bývalý ministr školství a profesor sociální psychologie Stanislav Štech, investigativní novinář Jiří Štický, který se posledních několik let zabývá ekonomikou a vnitřními procesy univerzit, film odkrývá tajemný konec globálního seznamu predátorských vědeckých časopisů na příběhu Jeffreyho Bealla. Film také reflektuje koncepční i politický zápas o podobu českého vysokého školství reflexí čtvrtstoletí fungování Akreditační komise i jejich oponentů a je rámován tragikomickou osobní linií jednoho z autorů filmu - pedagoga FAMU. Ve filmu promluví i silný studentský hlas a objeví se řada dalších lidí a motivů. (D1film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Univerzity a svoboda krásně líčí problémy současného vysokého školství ve všech jeho ohledech. Jenže ke konci filmu se čím dál více dostáváme (asi) k samotnému jádru, proč asi dokument začal vznikat a to vyhozením spoluautora dokumentu, Víta Janečka. Na konci film působí už spíše jen jako ublíženeckou sondou, kdy se hlavní protagonista sebelituje a snaží se pro tento moment najít nedemokratické řízení FAMU jako i jiných institucí. S mnohými myšlenkami jsem v dokumentu souhlasil, ovšem osobní aspekt, kdy bez pořádných podkladů Janeček říká, že byl vyhozen (zřejmě z nedemokratických důvodů), spíše celé znění snímku diskredituje a vyplývá nám otázka, zda všechny podklady Janeček nehledal jen kvůli tomu, aby někoho účelně poškodil. Protože přece jen na každou svou pravdu najdete důkaz. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu mám smíšené dojmy. Na jednu stranu duo Janeček & Piussi zpracovalo velmi důležité a ožehavé téma komercializace a masifikace vysokého školství se všemi souvisejícími důsledky, na druhou stranu se mi ale (i když to je asi hlavně můj problém) jejich styl začíná dost zajídat: Ta poměrně nezajímavá syrovost a neurotická kamera, až příliš rušivá osobní rovina a silná orientace na FAMU, přílišná rozmáchlost a rozkročenost (časová i epizodická)... Chybělo mi tam cosi sjednocujícího, nějaké vyústění a možná i serióznější (třebas konfrontační) pohled "z druhé strany" (např. pohled vedení kritizovaných soukromých škol, či zadavatelů těch stupidních sexistických náborových spotů z veřejných vysokých škol). Film je sice členěn do jasně ohraničených kapitol, ale výsledek na mě působil dojmem neuspořádaného slepence nejzajímavějších momentů sesbíraných za těch 7 let, navíc silně ovlivněného tím, že jeden z autorů je i jedním z protagonistů. Nicméně "Univerzity a svoboda" může sloužit jako dobrý výchozí bod pro debatu o stavu českého vysokého školství. Obsahuje do určité míry v podstatě všechno, od čeho se taková debata může odvíjet (kupováním titulů - a jejich smyslem vůbec - počínaje a podvody ve vědeckém bádání konče). Ale nejde jen o české VŠ: Některé problémy jsou univerzální, jak naznačují i přizvaní Chomsky s Furedim (avšak jejichž celkový vklad byl podle mě v kontextu filmu zbytný).___ Film skvěle vystihuje určité fenomény, které jsou platné nejen uvnitř akademického světa, ale celospolečensky (srov. např. mechaniky konfliktů Holý-Janeček v tomto dokumentu a Staněk-Fajt na aktuální české kulturně-politické scéně). Velmi povedeným momentem filmu je také rozhovor s Jeffrey Beallem (který se také osobně účastnil brněnské premiéry) a vysvětlení okolností jeho konce na University of Colorado. V této souvislosti mi ve filmu chyběl pohled na tzv. Beallovy seznamy z perspektivy běžného akademického provozu. Ten efektní pokus pražských sociologů s fejkovým článkem je už docela známý, ale běžná praxe je ve filmu poněkud upozaděna. Z vlastní zkušenosti můžu řict, že spousta výzkumníků vůbec nechápe, co je špatného na publikování v predátorských časopisech, nebo je jim to úplně jedno... Takto by se ale daly vyčleňovat a diskutovat další a další jednotlivosti (např. nízká úroveň státnic, plagiátorství, střety zájmů, autonomie VŠ, publikování bezcenných článků & knih jen kvuli RIV bodům a vidinám úspěšných habilitací, upřednostňování "výzkumu" nebo čistě komerčních projektů na úkor výuky - což je naprosto běžná praxe na technických školách atd. atd.), ale věnovat se jim podrobněji by bylo nad rámec sedmdesátiminutového dokumentu. Proto i za pouhé jejich naznačení nebo letmé představení a vůbec za uvedení tohoto tématu na plátna kin (a brzy snad i na TV obrazovky) rozhodně zvedám palec nahoru. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Trefná analýza vysokých škôl, z ktorých sa vplyvom prevládajúceho mediálneho a politického zacielenia stávajú z vrcholných vzdelávaco-vedeckých inštitúcií len priemerné firemné konkurenčné podniky, postupne spájané do siete  monopolných trustov, ovládaných rovnakými pravidlami unifikácie a výroby vzdelaných robotov-papagájov.  Na kolená ju zráža zarámovanie osobným príbehom spolurežiséra. Jednostrannosť pohľadu vnesená do celého radu zaujímavých faktov tak dáva  ušľachtilému cieľu dokumentu na frak. Alebo inak: argumenty typu, čo sa to snažíte riešiť týmto filmom, veď všetky v ňom uvedené info sú len jednostranne vytiahnuté  na podporu režiséra, tak získavajú na relevancii.  Alebo ešte inak: z materiálu na dva silné dokumenty vznikla kaša, ktorú uvarili psíček s mačičkou. S interesantným obsahom, ak sa obsah kaše rozloží na drobné, no s výslednou pachuťou zahorknutosti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokud jsme se pohybovali převážně v obecné rovině, připadalo mi to jako nadprůměrný dokument o současném stavu vysokého školství, kdy se studentům dostává titulů, nikoliv vzdělání. Jenže pak se tvůrci začali věnovat osobnějšímu tématu situace na FAMU, od čehož jim chybí odstup, a já se jako divák začal nudit. Doporučuji tedy rozkoukat, a pak včas vypnout. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem student a téma mi bylo blízké. Nedávno mě šokovalo vyhození tiskového mluvčího Petra Kukala na Filosofické fakultě UK. Důvodem je Kukalovo působení na sociálních sítích. Bývalý mluvčí v pondělí čelil kritice poté, co na svém Facebooku sdílel text, ve kterém přirovnává ženy v rouškách k perským princeznám. Je tedy na univerzitní půdě něco shnilého. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel skoro 10 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama