Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dvoch rokoch strávených v psychiatrickej liečebni je Stephen Neale (Ray Milland) prepustený. "Vonku" už zúri II. svetová vojna. Na ceste späť do Londýna sa Stephen zapletie medzi vražedných špiónov a nevie, komu veriť... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima zdařilé zpracování, pěkně natočené, místy napínavé, sem tam i úsměvné, Ray Milland působí sympaticky a hlavní postava mu padne jak ulitá, Marjorie Reynoldsová mu zdatně sekunduje a hezky se mi na ty dva koukalo.. Jediná má připomínka se týká samotného závěru, nicméně jsem ochotná přimhouřit oko.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nacisti. Bomby. Z toho ústavu Vás neměli pouštět." Střílel po Nealym někdo kvůli vyhranýmu dortu? Jak moc výbušný jsou knihy? Funguje dámský sdružení jako špionážní síť nacistů? To je otázek a jsou správnou odpovědí Nealyho halucinace? Já jsem si to tedy užil. Všechno bylo divný, nejasný a podezřelý. A takový napětí jsem u čarodějnický seance ještě necítil. Tohle Lang prostě uměl. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Greenovu knižní předlohu jsem před nedávnem četl a přišla mi vynikající. Když jsem se dozvěděl, že existuje filmové zpracování, měl jsem trochu pochyby. Ty se bohužel při sledování tohoto filmu naplnily. Příběh totálně překopaný, zjednodušený (například celá druhá část knihy odehrávající se v sanatoriu chybí), postavy nelogicky přejmenovány a zcela neodpovídají svým knižním předlohám - hlavní hrdnina Stephen Neal (v knize Arthur Rowe) je usměvavý hollywodský hezoun, kterého zřejmě to, že kdysi zabil svou ženu vůbec netrápí (v průběhu celé knihy se potýká s myšlenkami na sebevraždu) a Carla Hilfe (v knize Anna Hilfe) je až příliš vychcechtaná a bezstarostná narozdíl od svého románového protějšku. Škoda. Kdyby se látka správně uchopila tak, jak to Greene zamýšlel, mohl z toho být strhující tří hodinový psychologický thriller. Na druhou stranu, když odhlédnu od toho, že jsem knihu četl, tak musím uznat, že filmu se nedá mnoho vytknout - film má skvělou atmosféru, spád, nenudí, hlavní hrdinka je opravdu kus a vtip na konci mě brutálně rozsekal. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že druhá polovina nemá tak silnou a napínavou atmosféru, jako polovina první. Pak je ještě škoda toho ukvapeného závěru, protože ten kdyby byl lépe udělaný, klidně bych těch slabých 5* dal. Jinak je to ale skvělé - záběry kamery jsou naprosto mistrné, herecké výkony povedené (byť hodně mírnému přehrávání se to občas nevyhnulo) a příběh dokáže zaujmout a je i skvěle vedený. Stejně na celém filmu je nejlepších prvních 25 minut, které jako by vypadly z nějakého Lynchova filmu. Silné 4* ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knižní předlohu - toť omluva na začátek. Co se týče Langova Ministerstva strachu samotného, je dokonalou ukázkou stárnoucího filmu. Celá ta válečná konspirační paranoia totiž působí z dnešního pohledu dost přehnaně a celý příběh kvůli ní ztrácí velký kus své vážnosti a napětí. Když navíc přičtu nevyužítý potenciál hlavního hrdiny, na jehož psychické rozpolcenosti by celý film mohl stát, zbývá "pouze" dobře odvedená řemeslná práce s několika zajímavými momenty. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (2)

  • Přestože je ve filmu zdárně zachycena atmosféra válečného Londýna, natáčení probíhalo v amerických ateliérech. (Epistemolog)
  • Film je volnou adaptací stejnojmenného románu Grahama Greena. (Cherish)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama