Reklama

Reklama

Slavkovský advent

  • Česko Austerlitz Advent
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1805. Příběh se odehrává během bitvy u Slavkova. Moravská metropole Brno se tak ocitá v nepřehledné situaci, kdy co chvíli městu vládne někdo jiný. V blízkosti Brna nacházíme hlavního hrdinu Kajetána, svědomitého správce majetku brněnského měšťana, který před vojenskou hrozbou uprchl do bezpečí slezského Krakova a zanechal nebohému Kajetánovi svou usedlost a grunt na starost. Poklidný advent nekonfliktního Kajetána a jeho mladičké manželky, přehluší dunění blížících se děl a oba se přes noc stanou nedobrovolnými ubytovateli průchozích vojsk. Dveře si postupně otevřou příslušníci tří armád a kultur. Kajetán se snaží za každou cenu uchránit vlastní život a i život své manželky a čeledi před pleněním a drancováním táhnoucích armád. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak to byla síla. Škoda, že to ČT takhle utopila. Vynikající, dramatický a velmi dobře natočený historický film, který kromě hlavní linie nabízí i několik dalších podtextů a kromě toho skvělou výpravu, kostýmy a herecké výkony. Takhle se kurnik mají točit filmy! Pro mne osobně má samozřejmě film ještě bonus navíc v tom, že všechna ta místa jako Pozořice, Šlapanice znám osobně, a vůbec bych se nedivil, kdyby se příběh odehrál třeba dole na Pinduli u Podolí. Moc se mi líbilo prokreslení charakterů postav, na malém půdorysu naznačená nesmyslnost války i všech siláckých řečí (každou chvíli stejně vládne někdo jiný, jen obyčejní lidé na to vždy doplácejí), ale také náboženský podtext - ostatně Morava - a vlastně i celkové vyznění týkající se osudu obou hlavních hrdinů. A je znát, že to točil někdo, kdo tuhle část Moravy znát, a je to dobře. Když vzpomenu Svatbu na bitevním poli... ááále, škoda slov na ten paskvil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad sliboval více, než čeho jsem se dočkal. 1) Hezké herecky i jazykově, ale celkové vyznění trochu pokulhává._____ 2) Vtipná, i když nikoli nečekaná typicky česká pointa trochu odlehčuje jinak dost depkový snímek._____ 3) Zaujali mě vynikající (jak jinak) 67letý Jiří Lábus a přesvědčivý 49letý Radek Holub._____ 4) Dokumentarista (jindy i producent, kameraman, střihač a skladatel) 41letý Josef Abrhám ml. (ano, jeho syn) pojal svou scenáristickou a režijní prvotinu v oboru hraný film vážně a zhostil se jí s úspěchem. Uvidíme, jak bude pokračovat. ()

Reklama

Evzeni1 

všechny recenze uživatele

Za mně na to ze se jedna o krátký film tak to bylo dobře natočené a určitě tohoto stylu by si si zasloužilo celovečerní film.Dnes vysíláno na artu a náhodně zhlédnuto se mi ten film moc líbil, jen škoda že asi o tom většina nemá ponětí ze to běží v tv.;škoda že nedávali upoutávky na tento film.Vynikající role pro Jiřího Labuse kde to dobře zahrál . Tento typ filmu tu hodně chybí na české poměry. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Obyčejný lidský osud na pozadí války. I to je jedna tvář válek. Většinou známu tu bitvu a vítěze. Ale sledujeme úplně jiný příběh. Příběh lidí, kteří měli tu smůlu, že se jim do života připletla válka. Na velmi malém prostoru je zde vidět, co mohli lidé prožívat na pozadí bitvy, jakou byla bitva u Slavkova. A v podstatě všichni lidé, kteří si něčím takovým prošli. Ono ani není potřeba, aby v tomto případě byl snímek delší, bohatě postačilo zvolená stopáž. Divák si ani nevydechne a prožívá film od začátku do konce. Za mě jednoznačná spokojenost a jen doufám, že podobných děl bude jednou více. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hutné válečné drama s mrazivou atmosférou, na špatném místě ve špatný čas, obyčejní lidé uprostřed běsnící vřavy a vojáků různých armád. Výborné zpracování tématu nadčasového, herci do jednoho skvělí, zejména se mi líbila Petra Šimberová, byla okouzlující a fantastický Karel Dobrý. Jedné je z toho ovšem smutno... ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama