Reklama

Reklama

Greta - osamělá žena

  • Česko Greta: Ďábelská past (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Servírka Frances McCullen žije se svou spolubydlící Ericou v malém bytě. Frances právě prochází těžkým obdobím, nedávno jí zemřela matka a ona nemá zrovna nejlepší vztah se svým workoholickým otcem. Jednoho dne Frances při cestě z práce najde v metru pěknou opuštěnou kabelku. V kabelce objeví adresu, a tak se ji i přes Eričiny protesty rozhodne odnést majitelce. Tou je starší dáma Greta Hidegová. Pozve Frances dál a ihned ji doslova okouzlí svým vyprávěním. Greta je údajně Francouzka a její dcera prý dál žije ve Francii. Ona je po smrti svého manžela vdova. Ve chvíli, kdy si obě ženy povídají, se ozve velký hluk, ale Greta ho přehluší hraním na piano. Frances se s Gretou spřátelí a tráví s ní spoustu svého volného času. Erica ji ale varuje, že na tom, jak si ji Greta k sobě připoutává, je něco podivného. Že má Erica pravdu, se záhy potvrdí. Frances při vaření najde u Grety skříň plnou stejných kabelek, jako sama našla v metru. Na každé kabelce je i jméno údajné nálezkyně. Frances mezi těmito kabelkami objeví i kabelku se svým vlastním jménem. Uteče a už se s Gretou nechce vídat. Jenže Greta začne Frances doslova pronásledovat… (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller o nemocné psychopatce, která nechává tašky po metru v naději, že ji je někdo přinese zpět a bude její kamarád:D .Vizuálně, kamerově i herecky dobré, Grace Moretz po delší době opět na plátně a je skvělá, hot a herecky nadaná, takže se na ni hezky dívá. Film má pár mrazivějších a šokujících scén (kabelky, scéna v restauraci), ale kromě nich se nese 98 minut na stejné vlně a ničím jiným film moc nezaujme, což je škoda. Finále zajímavé a nápadité, takže pár bodíků nahoru. Znova bych si to už asi nedal, film bych někomu převyprávěl za 20 sekund a žádné psychologické, akční nebo napínavé scény tady divák nedostane, ale na jedno podívání se to překousnout dá. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zatímco Isabela je i přes pokročilý věk a zjevné šílenství stále francouzsky charmantní a chic, Chloe její dospělý zjev vůbec nesluší, už navždy zapomeňte na roztomilou lolitku Hit-Girl, tahle kobyloidní slečna se širokým obličejem a v počátečním stádiu almarovitosti jí není vůbec podobná. Ale Majka je jako většinou zajímavá i docela sexy. Jo a o čem že to vlastně ten film je? No, každopádně postupně větší a větší scénáristická fantasmagorie, která vás ovšem udržuje v jakéms takéms zaujetí a napětí až do konce. I průměrný thriller je lepší než žádný thriller, i bídně zahraný Liszt je pořád Liszt. A především se vám dostane názorného poučení, že jestli někdy v eMHáDéčku najdete třeba kabelku nebo jinou tašku s prkenicí a doklady, vyčórujte z ní prachy a zbytek hoďte někam do konťáku, protože když vás napadne jí vrátit, můžete se rázem octnout v parádním průseru. Jo, s poctivostí a dobrou vůli se nejdál dojde, pche. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to solidní žánrovka s výbornou Neil Jordanovou. Po cestě z restaurace na Manhattanu najdou tašku, zanesou jí do ztrát a nálezů, ale tam je už zavřeno. Uvnitř tašky najdou řidičský průkaz s adresou. Patří Gretě Hideg. Tu ztvárňuje s francouzským přízvukem Isabelle Huppertová. Přestěhovala se sem po smrti matky z Bostonu. A jak jinak skamarádí se. Vaří spolu rizoto apod. Ale brzy si uvědomí, že úmysly Grety nevěstí nic dobrého. Už po 30 minutách filmu objeví Frances zneklidňující sbírku předmětů v kredenci. Zděšena se jí na to zeptá A ptáte se jak film pokračuje ve zbývající hodině jestli si můžete jít uvařit čaj nebo kávu? Můj pocit je, že napětí vybouchlo moc brzy. Film se tváří, že je paranoidní psychologický horor. Zdá se mi předvídatelný, ale dobře provedený. Greta nechává Frances stovky nepřijatých hovorů když čeká před jejím zaměstnáním a dokonce jí vyhrožuje " Když mi nezavoláš, nevím co udělám" říká. Gretina blízkost je pomocí dorozumívání děsivým množstvím textových fotek MMS formátu. Film je možno brát jako satiru na neúčinnost policie v New Yorku když mnohem jednodušší je oznámit ošahávačku sexuálního harašení #MeToo. film je nutno ocenit pro čistotu žánru. "Čím jsou bláznivější, tím drsněji se na nás lepí" říká spolubydlící Erika. Film je stylově zábavný. "jak ti víno chutná?" zeptá se Frances své stalkerky Greta na svém pracovišti. Ta zavrčí: "Chutná mi, slibuje hodně a pak zklame". Huppert hraje Franze Liszta Sen lásky na klavír možná jako odkaz na jeho slavnou roli Učitel klavíru. Prázdné oči, lehký úsměv. malá rameny, jeho fyzická podivnost Gretu ji oživuje a povzbuzuje. Tento film odhaluje úzkost mužů z pracujících žen. Ale postavy by mohly být trochu psychologicky rozvinutější. Jako béčko film Greta funguje. Chvíle ve kterých se opírá o svou vlastní hloupost jsou nejlepší. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Žádný velký zázrak. Takový typ filmu, který byste očekávali po 10 večer na Nově ve všední den. Akorát by vás možná překvapil známý obličej. Film se snaží šokovat a být nepředvídatelný, ale opak je pravdou. Rozhodně jsem se ale nenudila. Mělé to spád a díky krátké stopáži si není moc na co stěžovat. (Snad jen na těch pár naprosto zbytečných lekaček.) 3* ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Zezačátku mě zaujal způsob, jakým manipulovala psychopatka - oháněla se láskou, což mi připadalo jako vítaná změna oproti psychopatům, kteří jsou "jen" agresivní. Bohužel ve třetině filmu se z toho stává fantasmagorie, postavy se začnou chovat příliš přes čáru, film ztratil uvěřitelnost a pro mě klesl v hodnocení. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Dublinu (Irsko), Torontu (Kanada) – scény z metra, a v New York City (USA). (ČSFD)
  • Gretino příjmení „Hideg“ je maďarské slovo pro „chladný“. (ČSFD)

Reklama

Reklama