Reklama

Reklama

Chata

  • USA The Lodge (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mrazivá noční můra Chata od režisérů snímků Dobrou, mámo sleduje rodinu, která se vydává strávit víkend na odlehlé chatě v horách. Když je však otec (Richard Armitage) nečekaně nucen odjet za prací, zůstává jeho nová přítelkyně Grace (Riley Keoughová) se snoubencovými dětmi Aidanem (Jaeden Martell) a Miou (Lia McHughová) uprostřed zasněžené krajiny sama. A také se vzpomínkami na znepokojivou minulost. Psychologické drama je důmyslně zinscenovanou hrou o hranicích mezi realitou, vzpomínkami a šílenstvím. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (238)

tron 

všechny recenze uživatele

Pomalé, temné, zákerné, nepríjemné. Pravdupovediac, mám chuť dať aj štvrtú hviezdu, ale nedám, na to je to na môj vkus predsa len príliš dlhé, od istého momentu trochu únavné a hoci to ku koncu dostane drajv, tak to proste nie je ono, dačo tomu chýba. A vlastne ani neviem, či to bol vôbec horor. Ale asi bol. Decká trochu nesympatické, ale palec hore za Riley Keough. A ešte niečo: z nejakého dôvodu (ponuré počasie, v pozadí tepúca prítomnosť sekty, rodina v divnom dome) mi to trošku pripomenulo zaujímavý román Samota od Andrewa Michaela Hurleyho. P.S. –Alicia Silverstone! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Keď som na konci filmu zazrel režisérov, všetko do seba zaklaplo. Je to presne ako Dobrú noc, mami. Má to skvelú kameru, ktorá kladie dôraz na minimalizmus a detail a výborne utvára zimnú atmosféru. Taktiež casting je výborný a Riley Keough je jedna z mojich najobľúbenejších herečiek generácie. Bohužiaľ ten scenár je donebavolajúca konina, kde sú účelovo pospájané motívy a jednotlivé zvraty sú až amatérsky vyrozprávané. A všetko to pravdaže speje do klišé konca. Fiala/Franz by mali odteraz točiť len cudzie scenáre, lebo takéto blbosti by som nezožral ani Talianom v sedemdesiatych rokoch. 5/10 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po psychologické a audiovizuální (kamera, střih, zvuk) naprostá pecka. Atmosféru to má, ale je to zbytečně utahané. Celkově jsem ale od dvojice Fiala/Franz čekal mnohem víc a jsem zklamaný o to víc, jelikož na Chatu jsem se těšil hned od té chvíle, kdy jsem se dozvěděl o její existenci. Prvních zhruba 40 minut je dost atmosférických, ale pak to poněkud začne uvadat a i tady se duu Fiala/Franz přihodilo, že se pointa dala odhadnout, sice ne tak rychle jako v jejich debutu, ale i tak. A když jsem na konci zjistil, že to tak fakt bylo, byl jsem poněkud zklamaný, jelikož jsem čekal nějakou lepší pointu, že se to celé vyvine líp. Proto Chatu vidím jenom na průměr a to je od tohoto dua celkem zklamání, jelikož mě jejich debut Ich seh, ich seh i přes svoji předvídatelností svojí psycho atmosférou uchvátil na tolik, jako málokterý horor a to až na tolik, že jsem u něj napětím nedokázal odtrhnout oči. Ano, i přes tu svoji předvídatelnost. Navíc bych od Chaty čekal i něco ujetějšího, když za tím stojí dva Rakušané. Ale po psychologické stránce ten film byl velmi zdařilý a po audiovizuální stránce dokonce bych řekl i bezchybný. Akorát jsem prostě čekal něco víc... Btw, jsem rád, že Bakatakis, dvorní kameraman Lanthimose, se konečně podílel na filmu, který je pod taktovkou někoho, kdo má nějaký talent. U Lanthimose (fanoušci promiňte) jenom mrhá talentem. 3* ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Tak myslím, že tohle by stačilo. Po svojí debutové polosračce se Fiala s Franzovou zmátořili, podojili svoji tvůrčí neschopnost a chrstli na nás tuhle kýčovitou psychedelii o magorech a dětech. Artové klišé bez obsahu, bez nápadu, bez atmosféry (což po jejich prvotině není nikterak překvapivé), zato s hudbou tak neoriginální, že byste si ji nasamplovali za večer klidně sami. Vlastně celé byste si to mohli napsat, natočit, nasnímat a zahrát sami. Stačí nakoukat něco od Hanekeho, Lanthimose, Eggerse a dalších, co umějí, akorát před použitím trochu protřepat. 🎬 41% ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Na stejný brdo jako VVitch, Hereditary a Midsommar a to já rád, všechny tyhle fláky mají hutnou atmosféru a syrovou ,,lidsky reálnou” smrt. Lodge je ale ještě pomalejší a osekaný, odehrává se to v jedné chatě a dějou se tam nejednoznačný věci, ale ve výsledku to zapadlo, psychopat je psychopat, děti jsou malí sráči a všechno dobře dopadlo nakonec. Ale slabší, než výše zmíněný filmy. 4* a.k.a 68% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Obraz Panny Márie, ktorý si môžu diváci vo filme niekoľkokrát všimnúť je reprodukciou diela talianskeho renesančného umelca  Antonella da Messinu (1430-1479). Je známy pod názvom Zvestovanie panny Márie (1475, Múzeum v Palermu). (beso74)
  • Režisérska dvojica sa rozhodla obsadiť Jaedena Lieberhera, pretože sa im páčil jeho herecký výkon v horore To (2017). Herec však spočiatku nechcel vziať rolu v ďalšom horore. Nakoniec mu režiséri pustili ich predchádzajúci film Dobrú noc, mami (2014) a ten na neho urobil dojem natoľko, že rolu nakoniec vzal. (Jello Biafra)
  • S výnimkou Grace (Riley Keough), ktorej meno v sebe nesie náboženskú symboliku (grace znamená milosť), mená zvyšných postáv sú totožné alebo veľmi podobné skutočným menám svojich predstaviteľov. Richarda si zahral  Richard Armitage,  Aiden hrá Jaeden Martell a Miu pre zmenu Lia McHugh. (beso74)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama