Reklama

Reklama

Bratrstvo

  • Rusko Bratstvo (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Je rok 1989. Konec sovětsko-afghánské války. Sovětský svaz začne stahovat svá vojska z Afghánistánu. Syn sovětského generála Vasiljeva – pilot jménem Alexander – je unesen mudžahedíny poté, co jeho letadlo havaruje. V důsledku toho je dlouho očekávaný návrat 108. motostřelecké divize odložen kvůli poslednímu úkolu – přivést generálova syna zpátky domů. Tento dosud neodvyprávěný příběh odvážné a tragické záchranné mise, který je založen na skutečných událostech, odhaluje nebezpečnost, hrůznost a spletitost lidské povahy během války. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (48)

mira007 

všechny recenze uživatele

Ruský film o záchraně katapultovaného pilota, kterého zajali mudžahedíni , odehrávající se v roce 1988, kdy se vojska SSSR začínali stahovat domů. Dějová linka je slabá a výsledkem spíše to vypadá jako mozaika nezávislých scének ze života během války v Afganistánu - šmelení, korupce, únosy, krádeže, drogy, které fantasticky vykreslují atmosféru osmdesátkového Afganistánu. Bojové scény vypadají velmi autenticky a diváka pohltí, ale pro mne byl největší problém právě absence přímočaré dějové linky, která by tomu dala nějaký pevnější rámec. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Sovětská válka v Afghánistánu tak trochu jinak. Čekal jsem zoufalé boje do posledního soudruha a mocné záchvaty patriotismu a dostal jsem pohled na lidi bez budoucnosti, které poslali do války, jíž nerozumí, a kteří se mají vrátit do země, jež se k nim příliš nezná. Místo hrdinného boje za vlast a stranu se tedy spíše šmelilo a já se nemůžu zbavit pocitu, že se film tvůrcům hodně povedl. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Pavel Lungin natocil roku 2006 film Ostrov a toto sa bude slusne vynimat v jeho filmografii. Afghanistan komplet ovladol zatial len Alexander Macedonsky a stredoveky Dzingischan, i ked i ten  mal zajeby v Afganistane. Mnoho ludi - aj ja - veri  tomu, ze Afghanistan je dodnes Cintorin Ris - Cemetery of Empires. Rusaci si tam vylamali zuby a j teraz  Americani   : 78 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film trochu popírá historická fakta a vyjádření politiků, ale oproti podobné americké produkci byl autentičtější (což podporuje roztřesená kamera) a syrovější. Také citlivější. Oproti a americkým vojákům jsou ti ruští příjemně nepatriotičtí. Bratrstvo (v originále Leaving Afghanistan, režírované Pavlem Lunginem, je založeno na zkušenostem válečného veterána z Afghánistánu Nikolaye Kovalyova, který pozdějí šéfoval tajné službě.Skupina jiných afghánských veteránů napsala dopis ruskému prezidentu Vladimírovi Putinovi, aby film zakázal, protože poškozuje image Ruska, ale bez úspěchu. Do konce války 1988 zahynulo v Avghánistánu 15 tisíc sovětských vojáku. V roce 1990 ruský parlament prohlásil tuto válku jako politickou chybu, avšak Putin toto zrušil a prohlásil, že válka měla význam. V souvislosti s teroristickým hnutím Taliban. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Partička sovětských vojáků má v Afghánistánu delikátní úkol, najít generálova syna a zdekovat se s celou motostřeleckou divizí zpátky do Sojuzu. Úkol to rozhodně není snadný, když na obou stranách jsou fanatici a oportunisté. Zachovat si zdravý rozum, najít racionální řešení tak zůstává nad síly všech. Film, který velmi nelichotivě vykresluje sovětské angažmá. A pak že je v Putinově Rusku cenzura... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (5)

  • Podle prohlášení senátora Igora Morozova má film špatný vliv na ruskou mládež a v podmínkách „západní informační války“ negativně ovlivní vlastenecké nálady. Zvlášť velké emoce vyvolala skutečnost, že premiéra byla plánovaná na významný státní svátek (výročí vítězství ve druhé světové válce). [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Film se natáčel na Kavkaze a ve střední Asii. (Duoscop)
  • Ruská Státní duma, neboli dolní parlamentní komora, si nechala promítnout tento film, který popisuje poslední fáze sovětské okupace Afghánistánu koncem 80. let minulého století. Podle ruských poslanců i veteránů afghánské války je film „nevlastenecký“. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama