Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Příběh je to skvělý, ale bohužel film se moc nepovedl, hlavně neustále ječící Ethan Hawk mě oproti předešlým rolím hodně zklamal.. Má to sice jen 92 minut i tak to působí těžkopádně a dlouze. Škoda, že se tvůrci nechali přepnout na komedii a vznikla spíš nepovedená parodie. Jak říkám, škoda, potenciál to mělo...40% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„…A PAK SE ZAMILUJEŠ DO SVÉHO ÚNOSCE...“ /// Historie jednoho syndromu. Lehce bizarní příběh, kterýmu, kdyby ho nenapsal život, neuvěřím. Perfektní obsazení, který hraje jak na divadle – jedna místnost, pár lidí… ale kromě těch herců, je jedinou přidanou hodnotou to, vo čem vypráví. Díky tomu si film zapamatujete. Jinak by šlo o obyčejnou filmovou událost… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Článek „The Bank Drama“, kterej pro New Yorker dne 25.11. 1974 napsal Daniel Lang jsem nečetl. 2.) Sleduju práci profesora Nilse Bejerota. 3.) Thx za titule ,,zandera“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejzajímavější hysterický Ethan Hawke a fakt, že díky téhle události vznikl termín Stockholmský syndrom, ale jinak se nejedná o nic zajímavého. Není to příliš napínavé ani vtipné, násilí se film vyhýbá a vyloženě zábavné to taky není, takže film poslouží max jako heist oddechovka ke spaní. 60% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Jsou to hodně těsný tři hvězdy, přestože téma Stockholmskýho syndromu je z psychologickýho hlediska velice zajímavý. A navíc se tady v podstatě dozvíme, jak to vzniklo, resp. proč se to tak jmenuje. Film má ale několik negativ, který ho sráží dolů, což je škoda. Mínusem je, že to točili amíci... kdyby to bylo v originále a točili to seveřani, bylo by to určitě lepší. Že šlo o nepovedenou loupež, to víme, dá se o tom dost najít na netu, ale tady jsou jak lupiči, tak i policajti vyobrazení jako naprostí debilové. Co to jako mělo být, jakej pro to byl důvod? E. Hawke někdy až přehrává, ale neřekl bych, že je to jeho chyba, spíš to po něm chtěli. Jinak je herecký složení dobrý, tady není co vytknout. Ale natočit film o vážným tématu téměř formou komedie... no nevím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem tu podstatu loupeže nepochopil. Přišlo mi to jako největší fušéřina na světě. No a on z ní vzejde Stockholmský syndrom. Pochopil bych, kdyby se jednalo o nějaký únos, kde by únosce skrýval ve sklepě nějakého člověka deset let a celé by to bylo brutální, drsné a smutné, ale tohle? Po shlédnutí se mi nechce věřit, že je film podle pravdy, ač uznávám, že kdyby v Evropě nějakej takovej nesmysl vznikl, tak by se to mohlo stát zrovna ve Stockholmu sedmdesátých let. V době nejvýraznějšího západní komunismu vůbec. Dělejme vše pro lidi a dělejme to pořádně. Tak proč by nemohl nějakej Amík vtrhnout do Centrální stockholmské banky a chtít po lidech nesmysly… ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Při přepadení banky byly tehdy zajati čtyři rukojmí – tři ženy a jeden muž (ve filmu byli jen tři rukojmí – dvě ženy a jeden muž). (Rollo_Tomasi)
  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Kromě Švédska se natáčelo i v Kanadě, přesněji v Hamiltonu (Ontario). (herr_carter)

Reklama

Reklama