Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Apoštol národní zrady je portrét temné osobnosti protektorátu i s jeho fascinujícím životním příběhem. Sleduje ideologickou přeměnu Emanuela Moravce z oddaného vlastence na kolaboranta, který raději spáchá sebevraždu, než aby byl po válce popraven... Emanuel Moravec, pokud by padnul na začátku války, možná by se po něm dnes jmenovaly ulice a učili bychom se o něm ve škole jako o národním hrdinovi. Kolaborantem se člověk nerodí, stává se jím. Zažili ve svém životě zásadní proměnu, kdy se i z vlastence stal zrádce. Ze strachu nebo ze zištných důvodů a možná, že zpočátku i s dobrými úmysly. Ve výsledku je ale kolaborace vždy jen spolupráce zbabělců, kariéristů a psychicky narušených lidí s těmi, kdo si uzurpují moc bez ohledu na druhé. Dohrávaný dokument s unikátními archivními záběry by měl být jedním z kamínků do mozaiky kolektivní paměti národa. Jména našich největších kolaborantů z období protektorátu by nikdy neměla upadnout v zapomnění, protože národ, který nezná vlastní minulost, je odsouzen si ji zopakovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený a zpracovaný dokument o postavě českých dějin, která dodnes budí vášně. Forma zpracování byla vhodně zvolena. Akorát Pavel Nečas mi jako pretendent Moravce moc nesděl, je v obličeji typově jiný. Na druhou stranu, když jsem se zamýšlel, koho místo něj, jak mě nikdo nenapadl, on má vzhled dost unikátní. Ale rozhodně lepší volba, jak Landa v Českém století. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Kvalitní hraný dokument, rozhodně lepší než Až na dno zrady, který zůstal pouze u hodnocení jeho kolaborace, nezáživném vyprávění jeho života před Mnichovem (zaostal za psychologií osvětového ministra a o jeho machismu se zmiňuje jen okrajově). https://www.csfd.cz/film/230866-az-na-dno-zrady-emanuel-moravec/komentare/. Emanuela Moravce hodnotí historikové, evoluční analýzu udělá Cyril Höschl. Přibližují jeho život, ale nemůžou se shodnout, proč se spojil s nacisty. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený vzdělávací dokument na České televizi. Vyprávění, filmový archiv, komentáře. S málokterou ideologií bylo takto rychle zatočeno kulkami.  Na bakalářském studiu na FHS UK jsem měl zkoušku z knihy Fašismus. Němci měli k českým fašistům  z Vlajky a dalších velmi rezervovaný, nedůvěřivý vztah. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10727210677-apostol-narodni-zrady/ ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životní příběh nejvýše postaveného kolaboranta českého původu Emanuela Moravce u něhož je neskutečně fascinující obrat o 180 stupňů z obránce republiky v jejího ničitele. Tento dokument částečně hraný je přehledný a pro mne jako někoho, kdo se o danou tematiku zajímá byl přínosný třemi info: 1) Už ve třicátých letech Moravec ve svých odborných statích projevoval neskrývaný obdiv k fašistickému zřízení 2) zmapovaný jeho milostný život 3)podrobné zmapování jeho konce , věděl jsem že se zastřelil, ale že ho ještě i zahrabali a pak vyhrabali... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument je o Emanuelovi Moravcovi, o jednom z najkontroverznejších postáv obdobia Protektorátu Čiech a Moravy. Zaujímavý je jeho postupný prerod z bývalého legionára, demokrata a masarykového stúpenca v osobnosť kolaborujúcej s hitlerovským nacistickým režimom (právom býva označovaný, ako český Quisling, pomenovaný po nórskom symbole zrady). Jeho aktivita sa mu vyplatila a bol menovaný ministrom školstva a ľudovej osvety, zakladal českú obdobu Hitlerjugend pod názvom Kuratórium mládeže v Čechách a na Morave. Až do konca vojny organizoval verejné zhromaždenia na ktorých nabádal k poslušnosti a lojalite k Tretej ríši. Vzhľadom k tomu, že bol postrachom pre českí ľud uvažovalo londýnske velenie o možnom atentáte na neho. Nakoniec svoj život ukončil sám v deň vyhlásenia Pražského povstania, kde sa bál oprávneného hnevu ľudí. Emanuel Moravec je stelesnením hrdinu z ktorého sa stane zradca a kolaborant. Obdobne skončili aj jeho deti mladší syn člen Hitlerjugend zahynul pri nálete a starší bol v roku 1947 popravený za účasť v SS jednotkách. Tento dokument je omnoho lepší, ako film Až na dno zrady, Emanuel Moravec z roku 1997. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama