foto

Jiří Plachý ml.

  • nar. 23.9.1946 (70 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Plachý je synem významného herce Jiřího Plachého (1899-1952) a synovcem herce Vojty Plachého-Tůmy (1903-1968). Díky těmto genům Jiří Plachý vyrůstal v uměleckém prostředí, na gymnáziu navštěvoval dramatický kroužek, který vedli známí umělci, ke zkouškám na DAMU jej připravil rodinný přítel Ota Sklenčka. Ještě jako student DAMU hostoval v Národním divadle a Městských divadlech pražských. Po absolutoriu pak získal angažmá v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala (1967-1970), kde vynikl například v představení Julie, ty jsi kouzelná. Od roku 1970 dodnes je Jiří Plachý angažován ve Vinohradském divadle. Tady našel uplatnění v klasickém repertoáru (Tři sestry, Strakonický dudák, Gazdina roba, Tartuffe), vynikl ale i v moderních hrách (Přišel na večeři, Dvanáct rozhněvaných mužů). Dnes můžeme Jiřího Plachého vidět v hlavní roli hry Oscara Wilda Ideální manžel nebo v řadu let reprízované frašce Brouk v hlavě.

Ještě jako posluchač DAMU se Jiří Plachý objevil v televizním dramatu KONEC VELKÉ EPOCHY (1965), následně si zahrál i ve filmu, ale jeho filmografie není nijak bohatá. Jeho první rolí byla postava studenta Jiřího v koprodukčním československo-francouzském filmu TĚCH NĚKOLIK DNŮ (1968), pak si zahrál mládence Fanoše ve filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968). V následujících desetiletích si zahrál jen v dalších čtyřech filmech, naposledy to byla PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (1994). Více uplatnění našel v televizi, kde hrál v řadě seriálů (JANA EYROVÁ, 1972; TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974) nebo inscenacích (POSLEDNÍ KONCERT, 1979; HŘBITOV PRO CIZINCE, 1991; PRVNÍ A POSLEDNÍ, 1997).

V současné době známe Jiřího Plachého především z dabingu. K tomuto oboru se dostal již jako dítě, když mluvil v německém filmu Dobrodružství v Bausdorgu. Zvláště v 90. letech namluvil desítky postav v zahraničních filmech a seriálech (například Star Trek), daboval také jednu z postav v českém filmu ROMing. Často také namlouvá komentáře k dokumentárním filmům. Díky svému hlasu našel Jiří Plachý uplatnění také v četných rozhlasových hrách.

Jiří Plachý je ženatý a s manželkou Ludmilou, rozenou Řezáčovou, má dvě dcery.

Kvůli případné záměně osobností je na místě závěrem vzpomenout, že v 60. a 70. letech vystupoval v řadě filmů různých žánrů kaskadér stejného jména, Jiří Plachý (1937-1974).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Zločin v Polné (TV film)
2013 Donšajni
2007 Roming
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
2003 Falešné obvinění (TV film)
Lakomec (TV film)
2000 Gambit (TV film)
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Sjezd abiturientů (TV film)
Velký případ (TV film)
1998 Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
1997 První a poslední (TV film)
1994 Příliš hlučná samota
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
1988 Případ se psem (TV film)
Svědek času (TV film)
1987 Dům na stará kolena (TV film)
Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
1985 Domov (TV film)
1984 Radosti života (TV film)
Výhra (TV film)
1983 Zázračný lékař (TV film)
1981 Přišel na večeři (divadelní záznam)
1979 Poslední koncert (TV film)
1978 Pohádka o ebenovém koni (TV film)
1977 Příběh lásky a cti
1973 O ševci Matějovi (TV film)
1972 Vlak do stanice Nebe
1968 Těch několik dnů...
Všichni dobří rodáci
1965 Konec velké epochy (TV film)

TV seriály

2013 České století (TV seriál)
Veliké bourání (1918) (E01)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Vražda poštovní doručovatelky (E05)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Nabídka (E08)
Důvěra (E07)
další epizody (4)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1975 Matka (TV seriál)
Neporažení (E08)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Lodní uzel (E07)

Dokumentární

2010 Božský Bosňák (TV film)
2009 Ilínek (TV film)
Ota Sklenčka: Ryba života (TV film)
Tři dny s Benediktem (TV film)

TV pořady

2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace