Reklama

Reklama

VOD (1)

Mandalorianský nájemný lovec přijímá lukrativní zakázku pro záhadného klienta. (Disney+)

Recenze (134)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I přes fakt, že se hlavních úloh zhostil Jon Favreau s Pedrem Pascalem, zůstal jsem lehce skeptický. Disneyho prostě nemusím (a to je v době, kdy vlastní polovinu blockbusterových trháků těžký). Každopádně Mandalorian začal skvěle. Vynikající atmosféra připomínající divoký západ, nečekaná přítomnost úsečného humoru a zajímavě rozdané karty příběhu. Škoda, že má díl pouze 40 minut, rozhodně bych uvítal více prostoru věnovaných vedlejším, ale i hlavním postavám, ale třeba se detailů dočkáme v dalších dílech. ()

bigmatko 

všechny recenze uživatele

SW je srdcovka a po prečítaní viacerých kníh so starej aj novej série, medzi ktorými je napr aj kniha Imperiálne komando, v ktorej sa odvíja dej v rovnakom období ako Madalorian som sa na tento seriál tešil. Kniha čo to prezrádza aj zo života samotných Mandalorianov. Seriál začal úplne špičkovo a už teraz je mi jasné že som jeho fanúšikom. Služba Disney k nám tak skoro nedorazí ale ako náhle sa to stane tak nezaváham. Mandalorian začal bez zaváhania a okolkov a ponúka dramatickú stránku SW univerza s pochmúrnou atmosférou obdobia po zničení impéria. Westernovská idea je cítiť široko ďaleko ale veľa príbehov SW má takýto nádych. Ak spracujú Kenobyho tak to bude rovnako podobný divoký západ. One man story ako má byť. Mandalorian sa zaradí do kultu a nastaví latku poriadne vysoko. Prijal by som aj dlhšiu stopáž kedže akýkoľvek iný seriál ma takmer hodinu. Ale vzhľadom na komplikovanosť SW to asi nie je také jednoduché. ()

Reklama

ahateye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná spíš za 4* až 4,5*, ale něco takové jsem hrozně moc chtěl, ani o tom nevěděl. Začátek vypadal jak pořádný drsný neo-noir. Tajemná hlavní postava, co se s ničím nesere a snaží se přežít v nepříznivém světě; prostory, kde by se hodil voice-over(, ale na to kašleme); temná paleta. Pak se to zvrtlo ve western se skoro nudnými breather pasážemi, kde o trochu poznáme "hrdinu" při krocení slononohé pouštní piraně. Aby se z tohoto dílu nakonec uvařil příslib chutného hardboiled příběhového pletence. Tvůrcům dávám respekt ještě za lehce nevšedně zvolenou stopáž epizod. Osobně se cítím dost přehlcen hodinovými přílivy moderních seriálů. A do sitcomové dvacetiminutovky toho člověk moc nenacpe. Takže 30-40 minutovými vlnami se rád nechám unášet. Jako další neduh této první kapitoly bych zvolil hudební stránku. Představoval bych si radši něco temnějšího, či tématicky výraznějšího. Ale třeba si o seriálu dělám nepřesné vyhlídky a celá série chytne jinší tón =) ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okej, tak Mandalorian epizoda 1. Vizuálně fakt krása, ale celkově ta 38 minut dlouhá westernově laděná Star Wars podívaná nemá co nabídnout až na slušnou závěrečnou 10 minutovou přestřelku, kterou si mě první epizoda získala. Uvidím, jak to bude pokračovat, však venku je zatím jen toto a nemám jak srovnávat. ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Som unesený. Parádny vizuál a skvelí herci - v tom to vyniká. Je vidieť, že sa Jon Favreau so scenárom vyhral a prácu na ňom si užil. Pretože to celé pôsobí ako dielo fanúšika pre fanúšikov, ktorým Jon určite je. Veľkým fanúšikom je aj Dave Filoni, ktorý si po animovanej tvorbe vyslúžil miesto aj v hranom projekte. V prvej epizóde sa hneď chopil réžie a musím uznať, že si nepočínal vôbec zle. Epizóda ako taká funguje dobre, aj napriek drobnostiam. Hudba, tá je u mňa pri Star Wars jednou z hlavných priorít. A Ludwig Göransson ju poňal dosť odlišným, možno až odvážnym spôsobom, za ktorý môže byť u fanúšikov ostro skritizovaný. Mne ale hudba sadla. Samozrejme nie je to to, na čo sme pri Star Wars zvyknutí, ale všetci vieme, že tu John Williams nebude večne a bude potrebovať náhradníka ("The Rise of Skywalker" bude jeho posledný SW projekt), ktorý bude pri Star Wars hlavným skladateľom. Disney a Lucasfilm teraz dávajú vo svojich projektoch priestor novým a mladým hudobníkom, aby našli do budúcna toho správneho. Prvá epizóda s názvom "Chapter 1: The Bounty" teda splnila moje očakávania a v niektorých ohľadoch ich dokonca prevýšila. P.S.: Počas niektorých pasáží som mal zimomriavky. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Keď Mandalorian (Pedro Pascal) prechádza trhoviskom, na ohni sa opeká zviera, zatiaľ čo druhý príslušník jeho druhu sa zdesene prizerá z klietky. Jedná sa o druh Kowakian monkey-lizard. Jedného z týchto tvorov choval Jabba the Hutt ako domáceho miláčika v Hviezdne vojny VI - Návrat Jediho (1983). Táto scéna je pomerne desivá vzhľadom k faktu, že sa jedná o pomerne inteligentné tvory so zmyslom pre humor. (ČSFD)
  • Když Mandalorian (Pedro Pascal) vystoupí z věže, tak se nosorožec, kterého má Mandalorian vyrytého na pravém rameni své zbroje, přesune na jeho levé rameno zbroje. V epizodě se to stane ještě jednou, když Mandalorian krotí Blurgga. (G....)
  • Keď Mandalorian (Pedro Pascal) vedie v úvode svojho zajatca, ten poznamená: „Dúfal som, že budem voľný na Deň rodiny (Family Day) a zájdem domov za rodinou.“ To priamo odkazuje na The Star Wars Holiday Special (1978), v ktorom sa domov na Deň rodiny (čo je obdoba Vianoc) snaží dostať Chewbacca. V tomto filme nám navyše bol vôbec prvýkrát predstavený člen klanu Mandalorianov, konkrétne Boba Fett. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno