Reklama

Reklama

Vražedná modř

  • USA The Cold Blue
USA, 2018, 73 min (Alternativní 48 min)

Režie:

Erik Nelson

Scénář:

Erik Nelson

Hrají:

William Wyler (a.z.)
(další profese)

V roce 1943 se známý hollywoodský režisér William Wyler vydal do Velké Británie, aby na filmový pás zachytil průběh letecké války v západní Evropě. On a jeho tři kameramani se zúčastnili šesti náletů, které z anglických letišť podniklo americké letectvo. Harold Tannebaum a jeho kamera se z náletu na cíle ve Francii nevrátili. „Příběh létající pevnosti“ se stal jedním z nejznámějších děl historie dokumentárního filmu a právem získal v roce 1944 Oscara. Před několika lety byl nalezen materiál, který režisér Wyler do filmu nezařadil. Ten posloužil tvůrcům střihového dokumentu „Vražedná modř“ (v originále „The Cold Blue“) jako podklad pro filmový esej o válce a lidech, kteří jí prošli. V roce 2017 natočili výpovědi devíti z posledních žijících svědků – veteránů 8. letecké armády Spojených států. Úspěšně se tak pokusili připomenout atmosféru válečného léta roku 1943, kdy film Williama Wylera a jeho spolupracovníků vznikal. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Deterrence through strength, global strike on demand.“ Chladně modrá poezie smrti vložená mezi stránky románu života. Ze „ztracených“ 90 hodin materiálu Williama Wylera bylo zrestaurováno pár desítek minut, které poskytnou autentický náhled na evropskou bojovou misi létající pevnosti B-17. Každodenní heroismus v područí strachu, který musí být připomínán, aby se už nikdy nemusel opakovat.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ty záběry jsou.. Úžasné... Dechberoucí... A když letci hovoří o tom, jak krásný byl pohled na kondenzační stopy za jejich bombardéry, věříte jim navzdory tomu, že víte, kam letadla právě míří, co tam hrozí jejich posádkám a co napáchají tuny pum, které vezou. Je to rozhodně působivé. Škoda, že dokument je takový, řekněme, rozházený, neuspořádaný. V jednu chvíli kapitola o startu obrovského množství letadel, hned potom kapitola o jejich mechanicích, pak jsme zase ve vzduchu, pak jsme zase na zemi, pak zase ve vzduchu... Rozptylovalo mě to. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

3333 komentář. Krásné číslo, takové magické a jsem moc rád, že tento koment k tomuto filmu vyšel právě takto. Asi zase začnu věřit na Ježíška. Pod stromečkem jsem totiž našel knihu Jay A. Stouta - Pekelní andělé o 303. bomb. sq. USAF a do toho mi přítel Desade poslal upozornění na tenhle film. Co dodat? LoneGunman to v podstatě napsal za mně a co nenapsal mám už v komentu k Memphis Belle (1990). Samozřejmě mám a viděl jsem i Wylerův Příběh létající pevnosti a koukám, že jsem ho buď neokomentoval, nebo se ten koment někam vypařil. Tenhle snímek je dokonale kolorovaný, parádně sestříhaný a je k němu zvolen fantastický hudební podkres. Damozřejmě, není to žádné HD, ale to z něj právě dělá dost dobovou záležitost. Je to film o slavné Mighty Eight a jejích mužích. Tady tedy hlavně o osádkách létajících pevností, ale nejen o nich. Je to film o všech, kteří se podíleli na tom, že pravidelné nálety zlomili nacistickému Německu páteř. V dnešní přiblblé době jak jinak se dělají oběti spíše z bombardovaných Němců a Japonců. Letci jsou nazýváni leckde vzdušnými teroristy (podobně jako za války nepřítelem!) a vůbec se nebere v otaz jejich oběť. V lepším případě zničené mádí, v horším posttraumatické syndromy a v nejhorším zranění s trvalými následky. A to nemluvím o všech těch KIA a MIA o jejichž osudu dodnes rodiní příslušníci nic neví. Jak píše LoneGunman, tohle je moje srdeční záležitos a já měl opravdu většinu filmu husinu na zádech. Byli to neskuteční borci ti mladí kluci. Už jen ten záběr na toho těžce raněného ještě v trupu mašiny jak mu dávají krev a do rtů zapálenou cigaretu a on , když zjistil, že je točen, unaveně se usmál do kamery... Věděl, že to možná uvidí blízcí, nechtěl dělat více starostí... B17 byla nádherná mašina. Když jeden z letců říkal, bylo to manželství, naprosto jsem rozumněl. Největší mráz mi ale přeběh po zádech u posledního dialogu filmařů s jedním z posledních veteránů: ,,"Poprosím vás hoši o laskavost." "O co jde Bude?" -- "Až večer přijdete domů, odříkejte modlitbu Bohu a poděkujte těm 28.000 klukům, kteří položili své životy, "aby jste dostali život, jaký máte teď." --- Dnes si to už málokdo u nás uvědomuje a mladé tohle nezajímá vůbec. Ale bez těch kluků z USAF a RAF k nimž patřili i naši hrdinové, to tu mohlo dnes opravdu vypadat zcela jinak.... Dávám za 5 bílých hvězd ! * * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Válka hodně zblízka očima letců, jejich denní život a mise. Je to pocta celé bombardovací Eighth Air Force.Kombinace digitálně zrestaurovaných filmů a vyprávění pamětníků. Je to celé tragické. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Historický dokument s vysokou pridanou hodnotou v podobe originálnych a kolorovaných záberov z bombardovania z pohľadu letcov. Ale viac toho nie je, nie sú tu veľké, silné príbehy. Toho obsahu a informácií som tiež čakal viac. https://dokumenty.tv/vrazedna-modr-dokument/ ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V lete roku 1943 sa jedna z posádok B17 slúžiaca v Európe po splnení predpísaných 25 misií vrátila späť do USA. Na palube je aj dobrovoľník v službách vojenských vzdušných síl Spojených štátov major William Wiler. Ide o režiséra, ktorý na základe získaných skúsenosti z bojov v 2. svetovej vojne natočil niekoľko vynikajúcich filmov. Úplne prvý film ktorý mu priniesol slávu bol film Pani Miniverová, 1942 (ukážka sily ducha Angličanov pri silnejúcom bombardovaní nemeckej Luftwafe). Následným už dokumentom bol film Príbeh lietajúcej pevnosti, 1944 a práve archívne zábery z prípravy tohto dokumentu mu robili podklad k tomuto následnému dokumentu The cold blue (Studená modrá) z roku 2018. Po návrate z vojny sa opäť vrátil k filmu aby natočil takmer najkrajší svoj film Najlepšie roky našich životov, 1946, film o návratu troch vojakov z druhej svetovej vojny a ich dramatický návrat pri prispôsobovaní sa späť do normálneho života. Ideme späť k filmu. Na dokumente je vidieť ubehnutých 75 rokov na myslení ľudí, na filmovom materiálu po jeho generálke takmer vôbec. V dokumente sú všetky letecké sily USA United States Army Air Corps (ukončil svoju činnosť 9. marca 1942), aj United States Army Air Forces (1941 až 1947) a Eighth Air Force (ktorá vznikla 22.2.1944), uvádzané pod jedinú zložku a tou je 8. letecká armáda v Európe. A tak aj nasadenie ľudí a aj straty na životoch sú skresľované. Ja osobne aj napriek kladnému hodnoteniu bojovníka Big Bear sa nemôžem stotožňovať s definíciou "hrdinovia" (robili si prácu za plat a plnili rozkazy), ani s definíciou, že bombardovanie bolo účelné a skrátilo vojnu minimálne o rok (to je už úplný nezmysel). Skôr si myslím, že snahou všetko zničiť si Amerika pripravovala biznis pre svoj nezničený priemysel. Ďalším nezmyslom je fakt, že z 8. leteckej armády padlo viac vojakov v druhej svetovej vojne, ako mariňákov (predpokladám, že to bolo myslené v Európe a nie celkovo vo vojne). Ďalšou nezodpovedanou otázkou je prečo Briti robili nálety v noci a Američania cez deň? Lietadla USA nikdy cielene nebombardovali civilné domy a obyvateľstvo ale továrne atd.... pri náletoch na Nemecko bolo zničených alebo vážne poškodených 3,6 milióna domov a pri tom zahynulo 300 tisíc civilistov a ďalších 780 tisíc bolo zranených. A mám ďalších 20 nevyjasnených otázok, ale ich zodpovedanie nie je potrebné. Aj napriek tomu, vykonali letecké sily USA v Európe záslužnú prácu, ale tú podstatnú predsa len urobili tankové a pechotné vojska. Predovšetkým na východnom frontu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Historicke zabery, to je asi jedine, proc tento dokument videt. Jinak neucelene, neprehledne a s malem informaci. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Precízne spracované kolorované pôvodné zábery a k tomu premyslený, do niekoľkých kapitol rozdelený príbeh plný zaujímavých spomienok posledných žijúcich veteránov 8. leteckej armády Spojených štátov. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Tady není prostor k diskuzi, protože z těch záběrů jsem měl husí kůži - opravdu pěkný dokument, který splnil mé očekávání. ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že na straně US pilotů bylo 28 000 obětí? Mladí kluci. Některé záběry jsou opravdu dechberoucí.... Historia, magistra vitae! ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Snad je to tím, že jsem měl možnost shlédnout jen alternativní verzi o 48 minutách, ale v porovnání s mnoha hranými filmy na toto téma jsem opravdu neviděl ani zblo něčeho, co by už nebylo zobrazeno a řečeno jinde a dokonce i lépe. ()

liebgott 

všechny recenze uživatele

Moje letecké srdíčko plesalo , nádherně kolonizovány dokument o Mighty Eight který přižuje hrůzy letecké války a navíc jsou to z čela autentické zaběry pořízené Williamem Wylerem ( který skutečně byl Major u letectva a zúčastnili se několik misí) tenhle Dokument my ukrátil čekání na Masters of the Air které se má zaobírat též , osmou leteckou . Jediná vada na kráse ( ale za tu si můžu sám) je že se my podařilo sehnat jenom alternativní verzi a né tu 74 minutovou , no nic snad někdy příště ! ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Vezměte hodinu pečlivě restaurovaných barevných záběrů z misí "létajících pevností" americké 8. letecké armády a nechte do nich mluvit ty, kdo to všechno opravdu zažili. Co dostanete? Film, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech ještě několik dní potom, co skončí. Žádný vypravěč, žádný suchý popis válečné situace, globální strategie nebo technických parametrů letadel. Jen veteráni, jejich vzpomínky a neuvěřitelné záběry z misí nad okupovanou Evropou i jejich každodenního života na anglických základnách. Není to dokument v pravém slova smyslu, je to podle mě něco víc. Záběry těch mladých, 22ti, 23ti-letých kluků a vědomí toho, co museli prožít... tohle je sakra silné kafe. Až (bohužel zanedlouho) odejde poslední veterán Druhé světové války, svět ztratí strašně, strašně moc. A až svět spadne do dalšího průšvihu (ke kterému mílovými kroky míří), budeme si za to moci sami, protože jsme je nedostatečně poslouchali... ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Ano, byli hrdinové, bojovali za svobodu, zemřelo jich spoustu, mě ale mrazily záběry vybombardovaných německých měst, 7,5 mil. civilních obyvatel bez přístřeší, 300 000 mrtvých a 750 000 zraněných Němců díky tzv. "kobercovým" náletům. Válka je hnus, ať je obranná nebo útočná. Dokument se strašně vleče a co mi vyloženě vadilo byla hrozná hudba. Rád bych si vychutnal brukot motorů a místo toho do toho skřípou housle ()

Reklama

Reklama