Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

swed 

všechny recenze uživatele

Kdo je kočka a kdo myš? "Slídil" mě dal přesně to, co jsem od tohoto filmu očekával - herecký koncert, důraz na dialogy a brilantní zápletku, to vše v prostorách jednoho honosného sídla. Trošku se obávám, že v dnešní době plné šokujících point a nečekaných zvratů, není "Slídil" tak překvapivý, jako tomu bylo před 40 lety. Nicméně poctivá filmařina je to pořád. 8/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slídil v sobě nezapře divadelní kořeny, protože jde o záležitost pro dva hráče se spoustou dialogů a prostředí jednoho honosného šlechtického sídla. Je to rafinovaná hra na kočku a myš, kterou si vychutnají zejména příznivci klasické detektivky. Setkání dvou mužů se nejprve nese v duchu předstíraného přátelství, do kterého ale čím dál víc pronikají falešné tóny, a divák cítí, že se tady šije bouda. Otázka je, na koho a kdo bude v téhle strategické hře na několika úrovních nakonec vítězem. Zápletka má několik překvapivých zvratů a do posledního okamžiku zůstává divák v napětí, i když zkušený fanoušek dokáže odhadnout, kam tahle hra spěje. Je to snímek založený na principu hry, kdy jeden ze dvou protihráčů je přímo posedlý hráčskou vášní jdoucí za hranice běžně tolerovaného. Zároveň je to snímek o soupeření společenských kast, kdy příslušník staré šlechtické elity se cítí být ohrožovaný snaživým nýmandem ze střední třídy. Kriminální thriller se nese spíš v odlehčeném duchu a místy sklouzává do parodie klasických britských detektivek. Je to špičkově obsazené, zahrané a zasazené do perfektně fungujícího prostředí se spoustou rekvizit typických pro klasickou detektivku. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vicemene divadelni show o dvou hercich v prostredi jednoho baraku. Pred 40ti lety to mozna fungovalo, ale dnes mi to prijde cele znacne naivni a scenaristicky az prilis predvidatelne. Navic ta britska prichut predevsim v prizvuku obou hercu se mi vazne netravi moc dobre. Ale dobre, za ten pekny interier plny hravych rekvizit, dialogy a svym zpusobem neco trosku odlisneho to dohrabu na prumer. 5/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, v ktorom dvaja vynikajúci herci, priestory starého anglického zámku, výborne napísané dialógy a dej s niekoľkými zvratmi udržia pozornosť diváka celých 138 minút, aj keď sa to spočiatku zdá byť takmer nemožné. Výnimočne som si všimol aj kvalitného dabingu, predovšetkým zásluhou Vladimíra Brabce. Milovníkom klasických detektívok a anglického humoru ubiehal čas ešte rýchlejšie ako mne. Napriek tomu, že som filmom nebol sklamaný, nedokážem mu dať štyri hviezdičky, ako väčšina mojich obľúbených užívateľov. Najmä preto, že podľa mňa patrí do divadla. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nejoblíbenější film mého nejoblíbenějšího herce. No, jsem ráda, že Toby má vkus. ♥ Od divadelního herce je to ale pochopitelné, protože tady to jsou takové ty role, pro které by herec vraždil (hihi, slovní hříčka vzhledem k tématu). Laurence i Michael jsou okouzlující, odzbrojující a démoničtí, rekvizity, se kterými si hrají, rozkošné. Před našima očima se rozvine pěkné malé drama, jehož konec je uspokojivě fatální a zlomyslný. A také je tu možnost sledovat film v tandemu s remakem Kennetha Branagha z roku 2007, kde Michael Caine září v roli manžela a Jude Law se třpytí v roli milence. Oba filmy jsou dost jiné (a opovážím si tvrdit, že Kenneth velmi spoléhá na to, že divák zná zdrojový materiál, ať už hru nebo film) a kontext se za tu dobu úplně proměnil. A možná proto je vysoce zábavné si filmy vedle sebe srovnat. K moderní verzi jsem napsala ve vztahu k originálu toto: "Kenneth drze nastavuje zrcadlo pro pobavu těch, kteří látku už znají, ale jeho film nemůže pevně stát na vlastních nohách. Snaží se seč může být moderní (nebo současný), ale jeho výtvor se zdá být zkostnatělejší a mnohem statičtější než ten z roku 1972. Chybí mu pocit skutečného prostoru a nedaří se mu zprostředkovat, jak opravdový podvod se blíží. Na Michaela Caina v klaunském oblečku, který si to štráduje přes trávník s žebříkem opravdu nic nemá, ani Michael Caine ozdobený šperky své nepřítomné ženy, brečící." ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Na zarámované fotografii, pod kterou inspektor Doppler hledá ve zdi díru po kulce, je Agatha Christie. (PhillM.)
  • Ve scéně, kdy Milo Tindle (Michael Caine) otevírá pomocí nože šperkovnici, se na okamžik za jeho pravým ramenem objeví silueta člena štábu. (Chegi)
  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)

Reklama

Reklama