Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Zmařené naděje zkoumá dramatickou éru 20. a 30. let. Osmidílná série přináší osudy mužů, žen a dětí z Francie, Německa, Itálie, Velké Británie, Rakouska, Švédska, Polska a Sovětského svazu pomocí deníků, dopisů a pamětí. Mimořádný evropský koprodukční projekt, jehož se zúčastnila i Česká televize, připomíná 100 let od konce jednoho z nejtragičtějších konfliktů poslední doby... Dcera pastora a propagátorka sexuální výchovy Elise Ottesen. Student semináře, zemědělec a velitel koncentračního tábora Rudolf Höss. Hollywoodská diva a Hitlerova hvězda Pola Negri. Anarchistka a teroristka May Picqueray. Nebo umývač nádobí a globální revolucionář Ho Či Min. Osmidílná série docudramat Zmařené naděje prostřednictvím osobních příběhů a osudů jednotlivců mapuje období mezi dvěma světovými válkami na počátku 20. století. Cyklus je pokračováním úspěšného mezinárodního projektu „14 – Diaries of the Great War”, který Česká televize uvedla v roce 2014. Projekt realizuje stejný tým jako první sérii – německá společnost LOOKS Film & TV, v čele s producentem Gunnarem Dedio a režisérem Janem Peterem. Česká televize byla přizvána jako koprodukční partner a zařadila se tak mezi další významné zahraniční televize, které na projektu spolupracují, například ARTE, BBC, ORF, ARD, TVP a řada dalších...
„Hrané příběhy reálných historických postav, skvělé herecké výkony, opulentní výprava, dokonalá práce s archivy, spolupráce většiny významných evropských televizí v projektu, který velmi barvitě a plasticky vykresluje traumata meziválečného období – doby, kdy se ještě nezhojily rány z Velké války a zároveň nezadržitelně spěla k ještě hrůznějšímu válečnému konfliktu. Česká televize byla hrdým aktérem tohoto projektu, diváci tak ve velkém celoevropském dramatu naleznou také zaznamenatelnou českou stopu,“ říká Lenka Poláková, v jejíž tvůrčí producentské skupině projekt vznikl... „Zajímavé bylo pro nás vnášet do scénářů české stopy, ať už v příběhu o sestrách Mitfordových, kdy právě Unity Mitford cestovala tehdejším Československem, aby svému milenci Adolfu Hitlerovi připravila půdu mezi příznivci SDP. Setkává se také s pronacistickými britskými novináři působícími tehdy v Praze. Pro Unity má tato spanilá jízda hořkou dohru, cesta, o které Hitler neměl tušení, je poslední kapkou a vůdce ji odstraňuje ze své blízkosti,“ říká dramaturgyně Monika Bobková a dodává: „I takové perly se dají dohledat v pečlivě vedených českých archívech. Víme přesně, kde bydlela, s kým se stýkala a jakých provokací se dopouštěla. Neméně zajímavé jsou příběhy českých legionářů, kdy zahraniční koproducenti ocenili naše filmové archívy.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný projekt polohraného dokumentu se spoustou zajímavých postav. Některé z těchto postav, jako třeba kráska stříbrného plátna Pola Negri (hraná Michalinou Olszánskou) mají dle mého skromného mínění krásnější představitele než jsou oni sami. Sice stylem střídaní děje seriál tak trochu připomínal Atlas mraků, tak kupodivu je vcelku kompaktní. Z mnoha postav mi byla sympatické a zaujaly mě postava německého komunisty Hans Beimlera (Jan Krauter-taky hezčí představitel. Mimo jiné doporučuji si najít píseň Hans Beimler, Kamerad), ruské bílé dětské vojakýně - kozačky a emigrantky Marina Jurlova, švédské osvětové sexuální pracovnice socialistky Elise Ottesenové (v té době se o antikoncepci nesmělo ve Švědsku ani mluvit), rakouské levicové doktorky Edith Wellspacherové. Scénáristé vymysleli i dost docela dobrých výroků: Vaše země (Vietnam) nikdy Ameriku nebude zajímat/To není mír, ale jen příměří na sotva 20 let./Jsem to říkal vždy strana nikdy se nemýlí/Láska je poslední světlo, které v těchto temnotách svítí. A rozhodně nezhasíná ani dnes. / Herzlich willkomen in Paris./ Což byla poslední věta seriálu pronesená v bunkru majitelem bordelu One two two Marcelem Jametem na začatku druhé světové války. ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Více než z půlky hraný dokument, který navazuje na podobný seriál z první světové války. Objevují se zde i některé stejné postavy a přibývají nové.  A všechno to jsou lidé, jenž hleděli do povalečné budoucnosti s naději. Jak to s některými z nich dopadlo napovídá název seriálu. O to je to smutnější, že šlo o reálné lidské bytosti. Někteří z nich svoji lidskost pozbyly. ()

Reklama

Xpojntman odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakasi divná levičacká propaganda, která sice občas zkritizuje sovětské Rusko, ale hned ho omlouva. Stejně jako komunistickou stranu Německa a z jejího teroristy Hanse Beimlera děla skoro světce, pak se mi nelíbily ty švédské a rakouské feministky. Unity Milfordová a Rudolf Höß jsou mi mnohem sympatičkejší, vzhledem k jejich osudům a chapu častečně jejich pohnutkům, proč se stali čím se stali. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

O skutečné tváři skutečné socialistické revoluce tento kolážovitě poskládaný více hraný než faktograficky poskládaný dokument říká srozumitelnou formou mnohé. Dokonce téměř vše. Samozřejmost jeho formy i divácké tváře má pečeť zvláště poučeného protokolu, který namísto dílčích fakt sleduje hlubinné revoluční t trendy. Současná česká - a zjevně nejen česká - levice se má z čeho učit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriálu svedčali najmä posledné tri časti, inak to medzivojnové obdobie je dosť dobre zmapované očami osobností tej doby, ktoré si však nie vždy zaslúžia také uznanie, aké sa im tu dostalo. Pola Negri tu bola ale stvárnená veľmi dobre, Michalina Olszańska si dala záležať. K dokonalosti chýbalo tomu možno kopletné stvárnenie v 100%-nej filmovej podobe. Polodokumentárne výjavy striedajúce sa s polohranými scénami mi nie vždy sedeli. ()

Galerie (71)

Reklama

Reklama