foto

Jakub Koudela

  • nar. 23.3.1992 (28 let)
    Příbram, Československo

Biografie

Herec Jakub Koudela se narodil v roce 1992 v Příbrami a v roce 2016 dokončil studium na DAMU.

Jakub Koudela je zakládajícím členem pražského souboru Spektákl. V roce 2015 nastoupil do angažmá v Městském divadle v Mostě, kde působil dva a půl roku. Od roku 2018 je hercem na volné noze a můžete jej vidět v těchto představeních: A pak už tam nezbyl ani jeden, Revizor (Městské divadlo Mladá Boleslav) Sluha dvou pánů, Bosé nohy v parku (Městské divadlo v Mostě) Babička (Městské divadlo Kladno) Rybí krev, Společenstvo vlastníků, Zabiják Anders, Pes baskervillský (Jihočeské divadlo) Uražení a ponížení nebo Český koloniál (divadlo Spektákl).

Na televizních obrazovkách jsme Jakuba mohli vidět v televizním filmu Zločin v Polné (V. Polesný, 2016) nebo v seriálu První republika, Specialisté nebo Polda. Seriál Mamon (produkce HBO), ve kterém Jakuba najdeme v roli Jana Šrámka, byl oceněn Českým lvem jako nejlepší dramatický televizní seriál. V komediálním seriálu Za oponou na videoserveru iDNES KINO ztvárnil postavu mlátičky Jardy. Za zmínku stojí i několik studentských filmů jako Lesapán, Vězení, Máme to? nebo Na Kocourku. Dalším počinem na kterém se podílel i jako scénárista, pomocný režisér a herecký poradce je amatérský film Prach a broky.

Jakub kromě české tvorby již dostal hereckou příležitost i v zahraničních projektech např. v dokumentárním seriálu evropského formátu Clash of Futures (Jan Peter, Frédéric Goupil, 2017) americkém seriálu Genius nebo Legends II (David Semmel, USA, 2016), německém TV seriálu Die Dasslers (Philipp Stennert, Cyrill Boss, 2015) a filmu the The Zookeeper’s Wife (Nicki Cairo, USA, 2016). Účinkoval také v německém studentském filmu v režii Felixe Ahrense z roku 2015 Am Ende der Wald, který roku 2016 získal Ocenění stříbrného Oskara v LA za zahraniční studentský film.

Kromě divadla a televize se Jakub věnuje i dabingu (např. v seriálech ČT Slečna Marplová, Špion). Pro Studio Virtual pak propůjčil svůj hlas vedlejším postavám z filmu Cinderella (Z. Štěpán, 2015). Jakuba jsme mimo jiné mohli spatřit také v reklamách v ČR a Francii.

Jakub aktivně ovládá český a anglický jazyk, pasivně i němčinu. Mezi jeho záliby patří akrobacie, šerm, jízda na koni, LARP, je také nadšený barista a absolvoval rekvalifikační kurz relaxační masáže. Rád píše scénáře, nahrává audioknihy a v oblibě má i scénické čtení.

“Miluji příběhy a lidi, co je umí vyprávět. Rád je poslouchám a nechávám volný prostor své fantazii, aby je dokreslila do patřičných absurdit. No a tyto absurdity pak sepisuji. Dále mám rád cestování, poznávání cizích kultur a historie. Můj velký sen je mít dodávku, kterou bych přestavil na obytný van a s ním pak procestoval celou evropu. Bez konkrétního cíle bych prostě jen jel a poznával nová místa, lidi a chutě. Občas bych někde zastavil a namaloval obraz. Sice neumím malovat, ale myslím že by mi to bylo jedno. Dojímá mě, když vidím starší lidi omládnout a dělat hlouposti.”

(ČSFD.cz)

Herecká filmografie

Filmy

2017 Úkryt v zoo
2016 Na konci lesa (studentský film)
Vězení (studentský film)
Zločin v Polné (TV film)
2015 Lesapán (studentský film)
Prach a broky (amatérský film)
Rivalové navždy - bitva o tenisky (TV film)
2014 V pasti (studentský film)
2013 Pérák (studentský film)

TV seriály

2019 Za oponou (TV seriál)
Předprodej (E09)
Nová tvář (E07)
Privátní peníze (E06)
další epizody (4)
Specialisté (TV seriál)
Spi sladce (S03E28)
2018 Polda (TV seriál)
Do střehu! (S03E03)
2017 Génius (TV seriál)
Kapitola sedmá (S01E07)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Anděl odplaty (E02)
2016 Doktorka Kellerová (TV seriál)
Přítel (S01E09)
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 6: Pakt (E06)
2014 Legenda (TV seriál)
První republika (TV seriál)
Jízdenky do Paříže (S01E18)
Iniciála Vé (S01E13)
Stavidlo (S01E12)