Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

Marze 

všechny recenze uživatele

Víme jak to dopadne ale napínavé to je. Bohužel film se nezabývá do hloubky (asi aby na něm divákům záleželo) , že je to magor. Výsledný dokument, standardně strukturovaný, leč technicky zvládnutý perfektně, tak nestojí primárně na rozpitvávání dokumentovaného subjektu, nýbrž na o dost prostší snaze dojímat a okouzlovat zaznamenanou událostí, což na jednu stranu trochu zamrzí, na stranu druhou to ale za ten zážitek stojí. Pořád jde totiž o silný, strhující a skvěle natočený film o unikátním člověku, jenž dokázal něco neuvěřitelného, přestože jde víceméně jen o popisný medailonek oslavující překonávání limitů. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kde se tu, krucinál, za tu dobu, co jsem na profilu tohohle filmu nebyl, objevil ten český název? Pamatuji si, že do kin to šlo pod originálním názvem, ale teď, když jsem to vyhledal, na mě vyskočil název vhodný leda tak pro ty současné dokumenty Netflixu, které znějí podobně lacině. Každopádně to nechám být, ale než to konečně začnu hodnotit, chci podotknout, že hodnotím dokument, ne výkon toho chlapa, který je naprosto neskutečný a obdivuhodný. To já jen tak pro jistotu, kdyby náhodou někdo nepochopil moje hodnocení. Nedávno jsem viděl Magickou hlubinu a právě díky zkušenosti s ní jsem dokázal plně pochopit důvod, proč to Honnold dělá a proč tak neskutečně riskuje se životem. Ona to vlastně je taková Magická hlubina, která se namísto hlubiny odehrává ve výškách a není fikcí, ale čirou realitou. Celé to tkví v tom, že jak vás to jednou semele, nemůžete přestat a je to pro vás mnohem víc, než všechno ostatní. Vlastně Honnold má charakter úplně stejný, jako Jacques z Magické hlubiny - oba jsou introverti, trochu autisti, mají partnerky, ale víc je pro ně jejich sport, kterému obětují všechno a neměli by problém při něm umřít. Je to zvláštní, děsivé i fascinující zároveň a musíte být trochu blázen, abyste byli schopní takhle žít a uvažovat, ale ano, takoví lidé opravdu existují a je to... prostě všechno ze začátku téhle věty. O to horší je, že dokument se sice snaží působit i sám o sobě, ale dost si ubližuje zbytečně přehnanou stopáží, ve které stěžejní výstup začne 15 minut před koncem a do té doby sledujeme kromě příprav i hromadu rozhovorů s Honnoldovými přáteli a rodinou, kteří neustále opakují již slyšené a já moc nechápu, proč to tam nemohlo zaznít jen jednou, když je to asi všem jasné a zvlášť když se ten strach o něj pořádně projeví v závěru. Celou dobu jsem přemýšlel nad tím, jak by to asi natočil Herzog, protože ten pro tyhle témata má cit, dokáže je rozebrat ze všech stran a určitě by tomu dodal vše chybějící. Duo Chin/Vasarhelyi to sice nepojalo špatně, ale jejich styl je pořád takový, no... příliš obyčejný. A přitom by nemusel být, kdyby to bylo zbavené veškeré vaty. Honnoldův výkon je samozřejmě neskutečný a nic jiného než obdiv si nezaslouží, ale ten dokument na víc jak tři hvězdy podle mě není. Silné 3* ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Breathtaking. Velezajímavý vhled do mysli a srdce v podstatě velmi narušeného člověka, řešícího traumata z dětství a pravděpodobně jistou formu sociopatie únikem na hranu života a smrti. O sport jako takový tu nejde takřka vůbec, jen o volnost a totální nezávislost, a překonávání hranic myslitelného. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"The bottomless pit of self-loathing. I mean, that's definitely the motivation for some soloing." Již v předchozím počinu Meru šahalo manželské tvůrčí duo po pomyslném grálu horolezeckých dokumentů s přesahem; nyní už ho však pevně třímají v rukách. Z velké části za to vděčí Alexovi "horolezeckému autistovi" Honnoldovi samotnému, který je neskonale vděčný objekt zájmu čistě sám o sobě jako povaha, navíc díky letitému přátelství se na něj a jeho svébytnost Chin umí naladit. Dalším nosným aspektem je dopad prvního stálého vztahu do rutiny neusazeného samotáře, jehož život přes veškerý profesionalismus, přípravu i schopnosti chtě nechtě balancuje na neustálé hraně života a smrti. To celé zastřešuje pokus o dějiny přepisující pro běžného smrtelníka bez přání smrti nepochopitelný sportovní übervýkon, na který se Alex psychicky i fyzicky připravuje celou kariéru. A logicky se tedy celým dokumentem prolíná otázka "What if you die?", kterou si nepokládá jen Alex či jeho přítulkyně, ale především štáb složený ze samých starých kámošů. Štáb se tak stává jedním z hlavních protagonistů, protože stojí před morálně nelehkou volbou, jak se postavit k tomu, že nechtíc skrze přítomnost kamer vytvářejí na Alexe tlak a že tedy s velkou pravděpodobností dokumentují jeho cestu na smrt. Není toho málo, co Free Solo pokrývá (a pohříchu vynechává techniku sólo lezení, o které Alex umí poutavě i poučně pro laiky mluvit, když se mu dá prostor). A jen tak mimochodem to celé korunuje, že autoři umí měřítko a hloubku prodat dechberoucím adrenalinovým způsobem, ze kterého tuhne krev v žilách i prostřednictvím televizní obrazovky; a což teprve na plátně či v Imaxu. Výsledkem je počin (ať již ten Alexův či Chinův), který se zadře pod kůži. Co zadře... On jí rozedře až na kost. Jde tak o dokument o jednom z největších (nad)sportovních výkonů historie, který však celou dobu je hlavně a především o lidech. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jako jo, místy sice hodně natahované a opravdu jsem nepotřeboval vidět, jak si Alex zařizuje dům se svou holkou, tahle část mi do děje a tématiky vůbec nesedla. Spíš než dokument o lezení na stěnu bych se podíval na půlhodinovou sondu do myšlení Alexe, který mi byl sympatický tím, jak si stál za svými názory a nenechal se rozhodit. Lozit po skále, kde se není prakticky čeho chytit mi připadá jako čiré bláznovství. Čím víc sem se blížil vyvrcholení, tím víc jsem měl nutkání se přestat dívat... ne proto, že by to bylo tak napínavé (každému musí být jasné, že Alex nespadne), spíše jsem měl pocit, že to trvá až moc dlouho. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)
  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama