Reklama

Reklama

Obsahy(1)

ANDĚL. Zimním mrazem promodralá tepna velkoměsta, kudy se s ospalou neúnavností stále a znovu proplétají cinkající tramvaje, stovky lidí s hlavami sklopenými k zemi i desítky popojíždějících aut. Chátrající synagoga, vedle rozšklebená hluboká jáma a nad ní varovný prst jeřábu předznamenávající budoucí kovově-lesklé obchodní centrum. Mísí se tu hukot aut, dunění rozvibrovaných kolejí, hlasy lidí, ječáky policejních sirén i nezúčastněně monotónní broukání omšelých amplionků na obchodech o idyle a pohodě vánoc: "Pur-pu-ra-na-plot-ně..." Staniol, Santa Mikuláš, kapři bez hlav a zatoulaní psi nedočkaví své vánoční výslužky! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (127)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Anděl může být feťák nebo alkáč, může to být básník nebo Jáchym Topol. Anděl je exit a je úplně jedno, jestli to je myšlený doslovně nebo metaforicky. Jakkoli to může bejt nechutně nestravitelnej film, vědomí, že se jedná o Topola, mě uklidní. Jeho styl psaní totiž je takový. Vulgárně psychologický. Klára Issová si i přesto tenhle film ukradla pro sebe a z jinak průměrnýho zpracování (prkenný dialogy, vždyť to znáte :) vytvořila svůj koncert, ze kterýho mrazí. Její zinscenovaný dávení se, a následnej řev spojený se smíchem, byl zážitkem do rakve. A do knihy jdu i kdyby měla být tím posledním, co přečtu! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ještě během psaní komentáře se nemůžu rozhodnout, co tomuhle filmu vlastně dám. Místy (začátek a konec) to bylo takřka geniální - rychlý střih, práce s barvami, to člověk má pocit, že se dívá (či prožívá) něco výjimečného. Ale místy mi vadila ta nevázanost (z ničeho nic se ocitáme někde v Africe(?)) Ale když tak o tom přemýšlím, tohle byl asi záměr, aby i divák, který s touhle tématikou (drog) nemá žádné zkušenosti, si připadal, jako když si právě šlehnul. Jinak tenhle film neřeší jen téma drog, najdete zde i sektářství, hledání lásky… Teď si uvědomuju, že tohle mi jen tak rychle nevymizí z hlavy a že už jen proto si film zaslouží lepší hodnocení. A myslím, že se tady ještě dost dlouho nenatočí něco tak originálního, tak svého, jako je tento film. Jinak ze všech herců bych vyzdvihl parádní Issovou. Pro ni naprosto netypická role a ona ji zvládla s takovou grácií! 70 %. ()

Reklama

Ony odpad!

všechny recenze uživatele

Je to něco jako Panika v městečku. Jenže místo postaviček indiána, kovboje a koně jsou tu postavičky feťáků, překupníků a sektářů, a tím pádem jsme ochuzeni o jeden podstatný rozměr. Škoda, že to nestálo trochu víc na pražských exteriérech a že nebyly nějak lidsky nasnímané. Takhle to se mnou neudělalo naprosto nic. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách originální dílo od originálního tvůrce. Ze začátku mi chvíli trvalo než jsem si zvykl na roztřesenou kameru, která chvílemi vyvolává pocit, jako když se díváte na něčí domácí video. Ale ve druhé polovině snímek nabere tempo a i zdánlivě nevýrazný děj nakonec dojde uspokojivému závěru. Řekl bych autentická sonda do života určité skupiny našich spoluobčanů a především musím vyzdvihnout herecké výkony. Třeba taková Klára Issová působí, jako když byla po většinu natáčení opravdu pod vlivem čehosi :-) ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

To snad ne??? Jak můžou např. ty Slámovy sračky mít tak vysoké hodnocení a tak brilantní filmový přednes jako tento jen tak málo. Ano bude to jeden z důvodů, proč se u nás z převážné většiny točí filmy nevalné kvality. Když se totiž někdo vychýlí z běžných řad, lidé to automaticky hned nevnímavě odsoudí o to včetně přechytralých kritiků (viď Lipšanský), proto jsem rád za jakýkoliv film tohoto formátu. Skvělý undergroundový počin Vladimíra Michálka podle výbovné předlohy Jáchyma Topola se skvělou dynamickou kamerou. Vyníkající herecké výkony, skvělá hudba a neodfláknutá výtvarná stránka dělají z tohoto filmu, jeden z nejoriginálnějších našich porevolučních počinů a Michálek ukazuje, že je opravdu skvělý režisér (nejlepší současné české kinematografie). Jděte se vycpat s tímto hodnocením!! (někteří:))) Uděluji čestných 95% dokonalé, minimalistické, depresivní a totálně působivé!!!! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Při scéně na půlnoční mši měl kameraman kameru schovanou pod kabátem, aby se všichni ostatní chovali autenticky. (HappySmile)
  • Počáteční scéna byla natáčena v kostele sv. Václava ve Štefánikově ulici na pražském Smíchově - tedy skutečně kousek od stanice metra Anděl. (hippyman)
  • Film byl natočen na motivy knihy „Anděl“ od Jáchyma Topola, který se podílel také na tvorbě scénáře (gladdyss)

Reklama

Reklama