Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jim Craig žije s otcem Henrym v osamělém srubu v horách. Život je tu těžký, ale krásný. Jednoho dne klisna Bessie začne jevit zvláštní neklid: v okolí se pohybuje stádo divokých koní, vedené černým hřebcem. Když jednoho dne otec se synem kácí strom, aby vyrobili ohradu, objeví se hřebec znovu. Bessie se utrhne ze řetězu a utíká, padající strom zasáhne Henryho, který na místě umírá. Jim by rád zůstal v horách, je si jistý, že tam dokáže přežít i sám, ostatní horalé mu ale přikážou, aby sestoupil do údolí a místo mezi nimi si vybojoval, jako to kdysi udělal jeho otec... Jim nejdřív navštíví otcova velkého přítele Spura, jednonohého starce, který už léta hledá ve skalách zlato. V údolí se pak dává do služeb bohatého chovatele koní Harrisona. Ten má krásnou a hrdou dceru Jessicu, která je na svou dobu velmi volnomyšlenkářská, což se ovšem panovačnému otci nelíbí. Když se Jimovi podaří zkrotit vzácné hříbě, pochopí Jessica, že se jí odvážný mladý muž velmi líbí. Také Jim může na Jessice oči nechat. Zato Harrison zuří: svou dceru rozhodně nevychovával pro chudáka bez haléře... Harrison posílá Jima pro zbytek stáda, který se zatoulal, a mezitím zjistí, že chlapec jezdil na jeho vzácném hříběti. Chce Jima, až se vrátí, okamžitě vyhodit a dceru poslat do školy. Jessica proto uteče do hor. Tam ji ale překvapí bouře a dívka nakonec skončí na skále nad propastí, kde marně volá o pomoc. Harrison v údolí shromažďuje své muže, povětšinou opilé po návratu ze shánění dobytka, a vydávají se do hor Jessiku hledat. Stopy koně, na kterém jela a kterého nakonec objeví mrtvého, najde i Jim a ihned se vydává dívku hledat. Když ji najde polomrtvou, z posledních sil se držící na příkré skále, hodí jí provaz a vytáhne nahoru. Oba mladí lidé už dávno vědí, že se milují. Jim také ale ví, že Harrison se bude vždycky zdráhat mu svou dceru dát... Jim seznámí Jessiku se Spurem. Dívka se diví, že má starý muž u sebe fotografii její matky, která brzy zemřela. Když se všichni vrátí do údolí, Jessica se konečně dozví rodinné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (93)

Šakal 

všechny recenze uživatele

ANO, jak píše uživ. senor, tohle rozhodně není pravý divoký západ, natož klasický western, ale kombinace jeho hodně zidealizované a zromantizované představy šmrncnuté řádně červenou knihovnou. Je to spíše taková australská romance zasazená do " tvrdého " honáckého prostředí. Nicméně musím přiznat, že k tomuto snímku se u mě váže nostalgie z klukovských let. Nádherné scenérie australské divočiny, krásná Sigrid Thornton ( narozdíl od uživ. sud, já byl naprosto spokojen :o) ) a dvojroli zatvrzelého rančera Harrisona a jeho bratra zlatokopa Diggera Spura si notně užívající, nestárnoucí Kirk Douglas. Nevím, možná na mě zapůsobila i ta doznívající horečka ( co mám ), snad je to tím, že jsou vánoce, ale já dám za slabší 4*. Spíše to bude ale tou kombinací nádherné přírody a koňských očí. Že bych byl nakonec romantik :o)? NÉ, spíše to bude opravdu tou horečkou a vánocemi :o) p.s. ale přiznávám, dá se k tomu přistoupit i tak, jak to udělal uživ. kajda.l Ne nadarmo se totiž říká, že láska prochází žaludkem :o) ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem narazil náhodou a byl jsem donucen se na něj koukat... Já prostě tyhle filmy nemám rád. Příjdou mi, jakoby do rolí obsazovali nějaký retardy a příběh vymejšlel jeden z nich. K tomuhle filmu už se nikdy v životě nevrátím. Přišel mi vážně špatný. Jediné na co se dalo koukat byli ty koně a záběry na ně, které byli v některých okamžicích vážně nádherné. Ale zbytek stál za nic. ()

Reklama

ZekiZeki 

všechny recenze uživatele

Nebudu zapírat, pustil jsem si to kvůli jménu režiséra. Ale jak se později ukázalo, není to TEN George Miller, který světu dal sérii Mad Maxe. Tento George Miller nám dal například Nekonečný příběh 2! A zatímco George ‘Mad Max’ Miller měl vzestupnou, anebo minimálně stálou, úroveň kvality svých filmů, tady George ‘Snowy River’ Miller evidentně své maximum vyčerpal už svým prvním filmem, soudě dle následující filmografie končící až v černé barvě. Nicméně jeho filmový debut je opravdu povedený. Vidět ho v osmdesátkách, tak o něm básním na potkání. Dnes už je to jen fajn oddychovka a důkaz, že i v Austrálii uměli točit westerny (nebo vlastně easterny?). ()

lapaix 

všechny recenze uživatele

Není to až tak western, jako spíš dobrodružný romantický film z prostředí australské buše. Bylo to hodně rozvláčné a zápletka nebyla prakticky žádná. I přesto se na to hezky koukalo, záběry krajiny překrásné, romantické momenty potěšily. Nic to ale nemění na tom, že ačkoliv nemám žádné velké výhrady (snad jen hudba na konci se mi k ději vůbec nehodila), nenašla jsem ani nic, co by tento film odlišovalo od ostatních jeho žánru. 60% ()

waska 

všechny recenze uživatele

Sympatický western s vynikajícím Kirkem Douglasem v nezapomenutelné dvojroli a mladým Tomem Burlinsonem. Od začátku je sice jasné, že se v něm nedočkáme nečekaných obratů nebo koltových soubojů, ale díky nádherné krajině kolem sněžně řeky a skvělým hercům je to jeden z westernů, které mám opravdu od srdce rád. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Na začátku filmu, když stahují koněm na řetězu z lesa kmen stromu, je vidět, že kmen nebyl čerstvě uříznutý a světlý. Konec kmene je tmavý a je vidět , že ležel v lese uříznutý již delší dobu. (montywalsh)
  • Hudba z tohoto filmu byla použita v roce 2000 při jezdecké části zahajovacího ceremoniálu olympiády v Sydney. (Lina)
  • Divocí koně se dnes kromě Austrálie vykytují už jen v několika zemích, a to Kanadě, USA, Namibii, Řecku, Itálii, Francii, Velké Británii, Rumunsku, Rusku a Mongolsku. Protože volně žijící stáda spásala trávu určenou dobytku, byli divocí koně prakticky vyhubeni a ve jmenovaných státech jich stále ubývá. (Prochy38)

Reklama

Reklama