Reklama

Reklama

Michel Legrand

(TV film)
  • Francie Michel Legrand : Sans demi-mesure (více)

Obsahy(1)

Portrét fenomenálního skladatele nejen filmové hudby... Renomovaný francouzský aranžér, komponující klavírista, dirigent, filmový skladatel a šéf jazzové skupiny: Michel Legrand (1932–2019). Na hudební konzervatoř byl přijat v jedenácti letech jako zázračné dítě. Byl žákem slavné Nadii Boulangerové. Už během studia se uplatňoval jako doprovazeč předních francouzských šansoniérů i jazzového trumpetisty Dizzyho Gillespieho. Jako klavírista vystupoval i s fenomenálním Oscarem Petersonem v duu. Je autorem více než šedesáti filmových partitur. Spolupracoval s Milesem Davisem a doprovázel Dizzyho Gillespieho. Na jeho albu "Le Grand Jazz" se podíleli jazzoví velikáni: John Coltrane, Bill Evans i Phil Woods. Jako filmový skladatel spolupracoval s francouzskými filmaři, kteří debutovali v kinematografii na přelomu padesátých a šedesátých let nedávno minulého století (Jacques Demy, Jean-Luc Godard, Agnes Vardová)... Skladatel, dirigent a klavírista Legrand se narodil 24. února 1932 v Bécon-les-Bruyeres na pařížském předměstí. Jeho matka Marcelle Der Mikaëlianová pocházela z Arménie, otec Raymond Legrand byl svého času jedním z nejpopulárnějších francouzských skladatelů a dirigentů. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

O profesnim zivote tohoto skladatele filmove hudby. Do sveho soukromi si vas nepusti a nic se o nem nedozvite. Jeho styl se mi zda swing, jazz,ale rad zkousel vsechno jako treba moderni "vaznou" hudbu. ()

Reklama

curil 

všechny recenze uživatele

Mám dva oblíbené francouzské skladatele filmové hudby Michela Legranda a Vladimira Cosmu (nar. 1941). U Legranda nezapomenu na hudbu doprovázející "Slečinky z Rochefortu" nebo "Stará panna" a u Cosmy zase na typickou hudbu s flétnou u komedií s Pierrem Richardem jako "Roztržitý", "Život plný malérů", "Velký blondýn s černou botou", "Hořčice mi stoupá do nosu" a další. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama