Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Jaroslav se vydává do světa hledat ztracené sourozence – staršího bratra Jindřicha a své dvojče Jaromíra. Ti se zamilovali do tajemné krásky na portrétu, do princezny ze Země démantových skal a při jejím hledání zmizeli kdesi ve skalách. Princ Jaroslav nalezne princeznu Milenu a rozhodne se splnit tři úkoly, aby sourozence zachránil z prokletí… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (407)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Devět let po natočení Popelky se Trávníček s Šafránkovou znovu sešli před kamerou, aby nechali vzniknout pohádce, kterou mám možná ještě radši. Osobně na ní miluji výborné obsazení (Trávníček v hlavní dvojroli je civilní a prostě skvělý), výtečnou hudbu, která vydatně podporuje místy až hororovou atmosféru, nádherné lokace, na kterých se natáčelo, orientální vzhled některých dekorací, a skvělý děj. Motiv dvojčat je zde využit moc působivě. Filmu nechybí ani mravní ponaučení, které jako každá správná pohádka dětskému divákovi sděluje, a špetka humoru, který celý film příjemně odlehčuje (jinak je ale Třetí princ v porovnání s klasickými českými pohádkovými komediemi pohříchu vážný, až pochmurný - odtud možná důvod jeho zdejšího relativně nízkého hodnocení). Jak jsem v dětství miloval Šafránkovou v té kožené bundiččce a Trávníčka ve fialovém sáčku, zůstalo mi to dodnes - pohádky sice nebyly Moskalykovou hlavní doménou a Třetí princ je v jistém smyslu hodně atypická pohádka s lehkým náběhem k detektivce, ale mě osobně baví strašně moc i po opakovaných zhlédnutích. UPDATE 13.6.2021 - Nově mě tam zaujala ta Zedníčková předabovaná hlasem Šafránkové - zvláštní věc, nad kterou jsem přemýšlel, jaký měla vlastně význam - vysvětlení sice mám, ale ruku do ohně bych za to nedal. Jinak opět můžu napsat, že mě to strašně bavilo, byť ta myšlenka svést dohromady 2 herce z jiné pohádky je sama o sobě asi divná, ale co, Třetí princ je prostě skvělý - ty kostýmy, lokace, hudba, mladá Zorka Jandová, a především herecky dokonalá Šafránková - marná sláva, ale uronil jsem za tu dobrou duši a její nedávný skon slzu. Její překrásný hlas a úchvatný zjev neměl sobě rovné, a díky za všechny filmy, které ji zachytily na vrcholu její krásy, včetně tohoto. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dnes se bohužel jen otravně popisuje a opisuje a uřvaným postavám se cpou do pusy šílené dialogy. Scénáristé chybí, stejně jako v posledních letech pohádka, která v sobě kloubí kouzla, humor, kvalitní herecké výkony a tu správnou pohádkovou atmosféru. Buďme tak za každý podobný pohádkový kus jako je Třetí princ rádi. Ač hraje až na moc depresivní strunu. ()

Reklama

venalce 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch klasických českých (československých) pohádek, které na atraktivitě neuberou ani roky ani opakovaná zhlédnutí. Je překvapivě dospělácká a nečernobílá - hlavním hrdinou je princ "donchuán" a ke štěstí přijde i princezna, která kletbu způsobila. A navíc se tu Libuše Šafránková zasloužila o jednu z nejsušších pohádkových hlášek: "Tvůj první/druhý bratr, srdce moje. Je krásný jako ty...jen ještě žije." No, něco takového by se mělo tesat do kamene. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má jádro v pověsti o Dívčím kameni z hradu Lichnice. Já se u toho jako malá vždycky tak bála. To jak tam ve skalách tepe srdce a ty meče vrostlé do kamene. Malá provazochodkyně a nečekaně objevený míč. A obraz zlé princezny na půdě. Je to vlastně pohádka o recyklaci a důsledném využívání zdrojů - z rybího masa zabřezne fena, z vody kobyla, královna taky otěhotní, z kostí vyrostou meče. Aby se člověk o Vánocích začal bát. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Pavla Trávníčka jsem ve filmu mockrát nezahlédl, ale o to víc se mi líbí, že si jeho kvalitu můžu užít jednak v o devět let starší pohádce s Popelkou a pak tady, kde rovnou ztvárnil dvojroli. Pohádka je hodně zajímavá a když jsem byl malý, vždycky jsem se děsil toho, jak ta skála s ním splynula. Musím taky vyzdvihnout roli Luďka Munzara a jeho roli krále. Téměř v žádné pohádce se král nechová tak jako on - má odvahu, nebojí se v lese, jezdí na hony, dokáže se postarat jak o sebe, tak o lid v jeho království (rady "královské dělení", jak rozdělat oheň etc.). Spousta ostatních jen sedí na trůně a rozkazuje. A všemu ještě přidává úžasný hlasový projev také již bohužel zesnulého Miroslava Moravce. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Pád během chytání zbloudilého jehněte nebyl nahraný. Trávníček tehdy opravdu spadl a měl co dělat, aby nebohé zvíře nezranil. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)
  • V Adršpašských skalách se natáčely poměrně náročné scény, kdy herec Pavel Trávníček v rámci své dvojrole princů Jaromíra a Jaroslava musel lézt po skalách. Všechny tyto své scény natočil bez zdravotní újmy hlavně díky horolezcům, kteří mu do skal připravili speciální úchyty. (Lynette)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Reklama

Reklama