Reklama

Reklama

Jsem matka

  • angličtina I Am Mother (více)
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Po masové zkáze lidského pokolení se dospívající dívce vychovávané o samotě mateřským droidem obrátí celý svět vzhůru nohama, když se setká s jiným člověkem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (181)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé postapo sci-fi, kde je kladený dôraz na pomalé tempo a predkladané myšlienkové posolstvá. A to sa cení. Niekomu to sadne, inému zase nie, divák so slabosťou pre žáner by ale mohol mať z I Am Mother radosť a a odpustí mu aj nejaké tie chyby. Dej je celkom nepredvídateľný, čo sú rozhodne body navyše, scenár ale pôsobí predsa len trochu chaoticky, nakoniec však pointou uspokojí. Ale opakujem, ako koho. Je to síce lacnejšia produkcia, napriek tomu sa Sputoremu podarilo vytvoriť pôsobivú atmosféru a fajn dizajn interiérov. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"I Am Mother" ma nakoniec divácky veľmi príjemne uspokojilo.Táto minimalistická sci-fi dráma skutočne fungovala, mala dobré momentky a veľmi zaujímavé drobné detaily, ktoré to celé posúvajú vyššie. Skvelé na filme je hlavne to, že reálne nevieme, komu veriť a komu nie. Uhol pohľadu na jednotlivé udalosti pôsobí veľmi logicky. Či už zo strany "Matky" alebo Hillary Swank. A keď si už myslíte, že ste všetko pochopili a budeme mať záver, kde len nastanú titulky, tak film pokračuje ešte asi 20 minút. A dostávame otázky na naše základné otázky, ktoré sme si pokladali. A pritom sme si predtým vôbec neuvedomili, že sme tie otázky už od začiatku mali, len sme na to potom trošku vo filme pozabudli. Nenudilo ma to, film má dobré tempo, ten čas plynie relatívne dobre a okrem toho sa neustále toho dosť deje na to, aby som sa nenudil v záplavách dialógov. Napriek tomu, že tu máme len 3 postavy, tak dali do toho absolútne maximum po stránke vizuálov a minimum po stránke dialógov. A to ma teší. Lebo nepotrebujeme slová. Stačí nám to vidieť. Za pozornosť určite stojí, no možno by som si vedel film predstaviť aspoň o pár minút kratší. Občas to trošku nabádalo k tomu sa pozrieť na čas. A možno by bolo tiež fajn, keby som miestami nemal pocit, že film si požičal niečo z iných sérii a vytvoril si z toho svoj vlastný koncept. Ale na druhú stranu je dostatočne originálne na to, aby som to mohol oceniť pozitívne. Takže z toho plynie aj moje záverečné hodnotenie. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Opravdu ošklivě zkritizovat tento australský neskvost, by byla hračka. Ale asi jsem na stará kolena chytl nějaký soucíťavirus(nebo prostě fandím Netflixu), takže to vezmu polehoučku. Pro režiséra, scénáristu a dokonce i producenta, je to dle místních zdrojů filmová prvotina. V tomto kontextu smekám, pěkná výprava, triky, hudba, pár fajn momentů a asi dvě zajímavé myšlenky. Průšvih je, že zbývajících 100 minut je slátanina. Nejdřív to vypadá jako scénáristický škvár někoho, kdo o umělé inteligenci neví vůbec nic a asi vyrostl na Robinsonovi: Lost in space. Pak ale přišel twistík, který ten předchozí škvár překryl ...jak to popsat...dramatickou, ale ne úplně uspokojivou pointou, kterou provázela sada nelogického dění. To už jsem se nudil. Ale to nebylo vše... v závěru to rozhrábl další twistík, který jakoby vysvětlil ty předchozí divnosti, ale ve skutečnosti spustil další sadu podivného jednání všech postav. Volba Hilary Swank, je pochopitelná...mělo to být takové...mrkněte na mě, nejsem béčkový film, hraje ve mě kdysi áčková herečka. Nutno dodat, že pro mě stejně nesympatická jako Sandra Bullock (takže jako lákadlo v mém případě selhala a tím mi i vzala důvod dát aspoň o malinko lepší hodnocení). Shrnuto a podtrženo (a zahrabáno a opatřeno křížem)...není to strašně strašný film, ale moc se nepovedl scénář, na kterém to přitom celé stojí. Srovnání s Ex Machine...to hodně pokulhává. Já jsem matka, je čisté postapo, mixnuté tlacháním a UI. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Postapokalyptická budoucnost stále láká autory sci-fi filmů a tohle je jeden z pohledů, co nás možná čekají. Tady se jedná o skromný až skoro komorní snímek, kde se na malém prostoru odehrává výchovný experiment, jakým způsobem znovu zabydlet Zemi lidmi. Při sledování jsem měl dost momentů, které mi přišly nesmyslné, ale po skončení a diskusi už nebyly až tak nelogické. Zpracování je slušné a po odstupu pár dní nemůžu film ho shodit dvojkou, jak jsem si původně myslel. Takže jsou z toho průměrné tři hvězdy, které mi teď připadají adekvátní a své spokojené diváky si určitě najde.[ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl absolutně nepolíbený sci-fi žánrem, zřejmě bych chrlil superlativy, jenže...to samozřejmě nejsem. Sci-fi jako žánr mám velmi rád a v minulosti jsem jej hodně načetl a později i nakoukal. Jsem matka umí potěšit nějakou tou napínavější scénou, neustálou tajemnou atmosférou, kdy divák přesně netuší kdo je kdo a co se vlastně skrývá venku, ale na můj vkus je zbytečně dlouhé, často trošku lacině působící a chybí nějaký zásadnější moment překvapení. Na jedno zkouknutí ovšem bezproblému zabaví. 60% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Působivý futuristický bunkr filmu, natočený téměř výhradně v Adelaide Studios v Jižní Austrálii, byl postaven na zvukových scénách zařízení a v dílně Set Construction Workshop, které se nachází na předměstí australského města Adelaide nazvaného Glenside. (Trajektt)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2019 na Sundance Film Festival v Utahu (USA). (BMW12)

Reklama

Reklama