Reklama

Reklama

Tělesné vztahy

TV spot

Obsahy(1)

Sandy a Jonathan, dva přátelé, znající se už z dob studií na vysoké škole, procházejí nezávisle na sobě vleklou krizí. Každý jejich pokus o navázání smysluplného vztahu končí hořkým neúspěchem. Jack Nicholson a Art Garfunkel v hlavních úlohách tragikomického dramatu z dob, kdy Americe vládly květinové děti. (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (78)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols je možno najvačší expert na medziľudské vzťahy, čo sa týka úprimnosti a "bezprikrášlenosti" ich podania, aký kedy v Hollywode nakrúcal. Možno spoločne s Kubrickom, lenže ten bol žánrovo všestrannejší. Film vystihuje nielen odcudzenosť doby, ktorú odvtedy môžeme nazývať modernú, jej typických predstaviteľov, mladých úspešných mužov a ich vzťahy, ale myslím, že vystihol aj moment, keď sa z človeka stáva osobnosť, ktorá ho poznamená viac, ako si možno pripustí a jeho bojujúcu prirodzenosť "preklopí" tým nesprávnejším smerom. To sa tu odohralo v prípade Nicholsonovej postavy. Tá Garfunkelova síce žije sporiadanejším životom, ale je stále pod silným vplyvom psychicky silnejšieho kamaráta a tak sú Telesné vzťahy výbornou psychologickou drámou a ukážkou života moderného človeka v modernej dobe zároveň. Rozplývať sa po neviem koľký krát nad trefnými dialógmi v Nicholsovom filme nemá zmysel. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohodová retro konverzačka o sexuálním životě několika obyčejných lidí ve značně neobyčejné době, která i po letech udivuje hlavně tím (jak už napsal POMO), že charakter lidí se od té doby vlastně nezměnil a za některými frázemi a moudry z úst hlavních hrdinů zaručeně poznáme i sami sebe. Velká škoda, že scénáři postupně trochu dochází dech a v úplném závěru už jsem chtě nechtě několikrát zazíval nudou. A nezabránil mi v tom ani jeden výjimečný herec (Nicholson), ani jeden výjimečně dobře obsazený herec (Garfunkel). No zkrátka jen lehký nadprůměr.. 65% ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film o partnerských vztazích. O mužském pohledu ve vztazích, kdy jsou často hnáni prvotní touhou po sexu. Kdy časem dochází k zevšednění, ztrátě zamilovanosti a romantiky, které přechází k nově hledaným objektů, které by v nich znovu probudili muže se všemi jejich potřebami a vášněmi. Jonathan (skvělý Jack Nicholson) a Sandy (dobrý Art Garfunkel) jsou přátelé, kteří spolu prožívají první lásku a první sex. Jsou konfrontovány jejich partnerské vztahy, kdy dochází k obměmě, až spotřebě. A každé dobře míněné nové a hlubší pokusy o vztah končí rozpadem. Susan (Candice Bergen) je jejich společnou láskou, která sama od sebe nedokáže zvolit jednoho, nebo druhého. Bobbie (Ann-Margret) neváhá použít všech prostředků, aby dosáhla sňatku s Jonathanem. Cindy (Cynthia O'Neal) je soutěživá a rázná. A nakonec Louise (Rita Moreno) a mladičká Jennifer (Carol Kane). Vyjevuje se nám s určitým nadhledem několik etap z jejich životů, lásek, sexu a partnerek. Aby nakonec došel k nepříliš lichotivému závěru, že to co hledáme, nejsme schopni nalézt. Neboť vše už je předem odsouzeno k nepříliš šťastnému konci. Doba je neúprosná a žena nás rychle za novými zážitky a prožitky a stále budeme mít pocit, že je to málo. Vyšumění, které snad pramení z nudy zevšenění a malé úcty k tomu druhému? ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jednou z nesporných schopností Mikea Nicholse je efektní vyobrazení mezilidských vztahů( Who's Afraid of Virginia Woolf?, Working Girl, Closer) a Carnal Knowledge není výjimkou. Režisér se nezaobírá úvodem okolo příběhu a jde rovnou k věci. Postupně rozebírá charaktery a cíle hlavních postav, jejichž projevy znějí autenticky, obzvlášť satirické sekýrování J. Nicholsonem vůči své přítelkyni. Úderný a velmi atraktivní snímek, jehož finální postoje k přátelství, sexuálnímu životu a manželství, mají zaručeně hlavní podíl na divákově nevšedním zážitku. 75% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konverzačné snahy o telesné vzťahy. POMO má pravdu, že podobné problémy sa riešia i dnes, 42 rokov od premiéry. Stále však ide o ten istý segment spoločnosti, čo ich rieši. Dobre situovaní príslušníci vyššej strednej triedy. Sústredení na tvary a dizajn. Tiel, nábytku, áut: módy . Túžia po stabilnom cieli a zároveň po bezbrehom hýrení. Viac než priebeh si vychutnávajú méty. V športe (čo som kedy a za aký čas zdolal), turistike (kde som bol, rarity, destinácie) i sexe (počet partneriek/stykov za noc/ raritné miesta). Realitní agenti, moderátorky, právnici, ítečkári, ekonómovia, veľkopodnikatelia. Od mladosti sústredení a pripravovaní na ťažké biznisy. V kariére viacmenej úspešní. Niektorí neskôr unikajú k alternatívnym formám života (farmy, dobrovoľná skromnosť, osvetovo-kultúrna činnosť), no vo vzťahoch často pokrivkávajú. Prílišné sústredenie na ideový či hmotný cieľ a nie na prežitie a užitie si konkrétneho vzťahu, bárs by trval len jeden deň im znemožňuje normálne prežívanie. A aby sme si my ostatní mysleli, že takto to má každý/každá nakrútia pre nás takéto osviežujúce dielka plné beznádeje o tom, že môžete sa životom prešukať, no aj tak skončíte u lacnej prostitútky alebo sa môžete upnúť na rodinný život, no ten Vás prestane baviť a rodinná idyla končí v rukách rozvodových právnikov. Potom sa možno kus pretrkáte a užijete vynechané hýrenie počas štúdií, aby ste v strednom veku skončili s nejakou alternatívnou pizdou v batikovo štrikovaných róbach a arafatke okolo krku, žijúcou z vesmírnych energií a kadejakých čakier makier. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • S filmem měla v březnu 1972 problém Albany v Georgii a rozhodla, že snímek je obscénní a odsoudila provozovatele kina Billiho Jenkinse za jeho distribuci k 12 měsícům a pokutě 750 amerických dolarů na základě přísnějšího tzv. Millerova standartu. Film byl zabaven. Proces se stále pro Jenkinse nevyvíjel dobře, u soudů byl opakovaně odsuzován, až poslední naději získal u Nejvyššího soudu pro USA v roce 1974, který zrušil verdikt odsouzení Nejvyššího soudu státu Georgie. (Zetwenka)
  • Někteří mužští diváci si stěžovali, že je jim snímek nepříjemný, protože zachycuje svazky, které jsou běžné, ale zcela nefunkční. (Zetwenka)
  • Když se Jack Nicholson připravil k natáčení lechtivých scén, upozornil všechny na place výkřikem "Here comes Big Steve!" (D3VIL)

Reklama

Reklama