Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, který jsem měl. Dva kamarádi, jeden lehkovážný a impulsivní, druhý introvertní a krapet zvláštní, kterým do života krutě zasáhla válka. Vyrůstali v chudém filadelfském předměstí, vymýšleli hlouposti a jeden respektoval fascinaci toho druhého světem opeřenců. Plní „zážitků“ z vietnamské války se potkávají na oddělení psychiatrické léčebny: jeden se zraněním obličeje tam navštěvuje druhého, zásadněji zraněného – na duši. Odmítá jíst, nekomunikuje a propadá do představ, že sám je ptákem. Setkání by nakonec mohla být terapií pro oba. Cesta ven, respektive zpátky do reality ovšem rozhodně nebude snadná. Kousek osvědčeného a žánrově i tematicky univerzálního Alana Parkera patří k dílům, která se vracejí k traumatům, jež zaoceánské společnosti způsobila nechvalně proslulá účast ve vietnamské válce. Drama o síle přátelství stojí na bedrech hereckého dua Nicolas Cage a Matthew Modine, kteří jsou velmi dobří. Stejně jako Parkerovo vizuální cítění. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pochopil som, o čo tvorcom filmu išlo. Sympatická mi bola snaha hercov pretlmočiť divákovi hlavnú myšlienku. Výnimočne mi neprekážal Nicolas Cage v mladšom vydaní. Mal som s týmto filmom vlastne iba jeden problém - absolútne ma nezaujal. Je iste hrozné vidieť, čo dokáže vojna spraviť s mladými ľuďmi, ale neľahké pre diváka je aj nekonečné pozorovanie vtáčkara v psychiatrickej liečebni, prerušované častými flashbackmi, ktoré celkovému dojmu nepomohli. O traumách z vietnamskej vojny i o celoživotných nenaplniteľných snoch bolo nakrútených viacero dobrých filmov. Tento nakrútený byť nemusel. ()

Reklama

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Další bombastická Parkerovka. Pamatuji si, že mi mohlo být dvanáct, když jsem ten film viděla poprvé. Moc jsem mu nerozumněla, ale přesto na mě udělal určitý, na tu dobu silný dojem. A proč? To ta hudba, to ten podivín, který miloval ptáky, to ten Cage coby typickej americkej frajírek, to ten příběh! Stojí za zhlédnutí! Kdo neviděl, nechť se namáhá to změnit... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

To ano, takové filmy můžu. Krásný snímek o přátelství až za hrob. Prvně nutno říci, že mě nadchnuli představitelé obou rolí. Matthew Modine není žádný známý obličej, ale jeho postava chlapce/muže, který miluje ptáky a jejich svět byla věrohodná. A je to sympatický herec. Nicolas Cage byl pro mě ještě větším překvapením, protože dnes už bohužel nehraje, ale dělá ze sebe vola. Bylo krásné sledovat, že ve svých raných filmech opravdu hrál a šlo mu to. Film se odehrává v léčebně, kam za Modinem (Birdy) přijíždí Cage (Al) a snaží se jej dostat k vědomí. Po traumatu z války totiž Birdy nemluví a nevnímá svět kolem sebe. Tahle zápletka je důvodem k hlavní pointě filmu, což jsou flashbacky do období, kdy se tihle dva dali dohromady a prožívali spolu krásné chvíle jako kamarádi. O filmu jsem před zhlédnutím nevěděl zhola nic a příjemně mě překvapil. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sandy Kroopf, Jack Behr .. Myslet si, že jsi ptákem a navíc uzavřeným kleci, je určitě nelehké! Perfektní psychologická studie zdrcujícího dopadu války na mladého jedince. Příběh přátelství dvou kluků, kde jeden utrpěl zranění fyzické a druhý psychické. Film, ač se odehrává převážně v léčebně, je protkán spoustou příjemných, retrospektivních scén z bezstarostné mládí oněch kamarádů.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Během natáčení byla poprvé použita tzv. skycam. Jednalo se o kameru, kterou držely ve vzduchu dráty a podporovaly ji 4 jeřáby. Celá se ovládala počítačem. Byla využita pro scény, kde Birdy (Matthew Modine) snil a věřil, že je skutečně schopen létat. (Nine)
  • V novele, které film inspirovala, sloužili vojáci ve 2. světové válce, to bylo ale pro účely filmu změněno na Vietnam. (CliffLee)
  • Ve filmu si měl původně zahrát malou roli i Danny Glover, ale nakonec byly scény s ním vystřiženy. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama