foto

Marshall Bell

  • nar. 28.9.1942 (75 let)
    Tulsa, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Archibald Marshall Bell je americký herec, který ztvárnil nepřeberné množství rolí a postav jak ve filmu tak i v televizi. Jeho největšími trháky jsou pravděpodobně A NIGHTMARE ON ELM STREET 2: FREDDY’S REVENGE (1985), STAND BY ME (1986) a TOTAL RECALL (1990).

Narodil se ve městě Tulsa v Oklahomě, kde žil do svých třinácti let. Pak se s rodinou přestěhoval do Denveru v Coloradu. Bell navštěvoval internátní školu sv. Pavla v Concordu v Pensylvánii, ale byl odtamtud vyloučen. Poté přešel do Fountain Valley School v Colorado Springs, kde se začal zajímat o herectví, což mělo příčinu v představení Harvey, kde hrál Elwooda Dowda. Bell byl ostatními popouzen, aby zkusil kariéru herce, naneštěstí mu asi někdo řekl, že není dost dobrý a herectví odložil na dalších 20 let. Během této doby studoval na University of Colorado se zaměřením na sociologii a taky sloužil po tři léta v armádě. Stal se poradcem a vyučoval obor obchodní řízení, které mělo za účel zlepšit verbální schopnosti vojáků.

Na začátku 80.let nabídl britský režisér a producent Alan Parker Bellovi malou roli na přímluvu či návrh amerického producenta Freda Roose. Bellovým filmovým debutem byla role Ronskyho v dramatu Alana Parkera BIRDY (1984). Po tomto debutu hrál postavu Gerryho Jonese v komedii Freda Roose SEVEN MINUTES IN HEAVEN (1985). Jeho první velkou rolí byla postava pedantského trenéra Schneidera v hororu A NIGHTMARE ON ELM STREET 2: FREDDY’S REVENGE (1985).Bell poté hrál p.Lachanceho, Gordieho truchlícího otce v dobrodružném dramatu STAND BY ME (1986), brutálního zabijáka Webstera v komedii TWINS (1988), ve které hráli Danny DeVito a Arnold Schwarzenegger. A v neposlední řadě ve filmovém sci-fi TOTAL RECALL (1990), režiséra Paula Verhoevena, kde hrál postavu George, který má ke svému břichu napojeného vůdce hnutí odporu na Marsu Kuata. V tomto filmu hrál opět po boku A. Schwarzeneggera, ale i Sharon Stone a Rachel Ticotin.

Jeho televizním debutem byl seriál THE OLDEST ROOKIE (1987), kde hrál detektiva Gordona Lanea. Bell hrál postavu Forda Plaska v krátce-trvajícím seriálu G vs. E. Mezi jeho výčet televizních produkcí můžeme zařadit hostování v seriálech HILL STREET BLUES, WISEGUY, TALES FROM THE CRYPT, THE X-FILES, MILLENIUM, DEADWOOD a HOUSE. Bell také namluvil postavičku p. Sesehunda v animovaném filmu HEIDI 4 PAWS (2008). On a Michael Ironside hráli oba dva v úspěšných filmech Total Recall a Starship Troopers. Marshall Bell v současné době pracuje na animovaném krátkometrážním filmu THE XTACLES. Bell účinkuje v připravované komedii THE ROCK N ROLL DREAMS OF DUNCAN CHRISTOPHER. Z dalších filmů stojících za zmínku uveďme komediální thriller THE VAGRANT (1992), sci-fi STARSHIP TROOPERS (1997), mystérium NANCY DREW (2007), či komedii HAMLET 2 (2008). Hrál v biografickém filmu CAPOTE, který obdržel několik cen americké filmové akademie.

Marshall Bell je ženatý se svou manželkou Milenou, která vyhrála Oscara za kostýmy. Žijí v západním Hollywoodu v Kalifornii. Zajímavosti: - natočil reklamu pro počítačovou společnost IBM - do historie hororového seriálu TALES FROM THE CRYPT se zapsal jako první osoba - postava co zemřela.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Director's Cut
Is That a Gun in Your Pocket?
The Congressman
Thirty Nine
2015 Lekce života
2014 A Bit of Bad Luck
2013 Home, James
Vertical
2012 Somebody Up There Likes Me
2011 Remember Alice Bell?
Rumový deník
Vpich
2010 Footsteps
Prettyface
2008 Hamlet na kvadrát
Heidi 4 Paws
2007 Final Season, The
Nancy Drew: Záhada v Hollywoodu
Sex 100+1
The Attackmen
The Drifter
2006 Astronaut
Little Chenier
Room 6
Temný úsvit
Umění musí bolet
2005 Capote
Pomegranate
Zpátky ve hře
2004 Pampeliška
2003 Identita
Northfork
2002 Lather. Rinse. Repeat.
Sloužit Sáře
Velká kniha grázlů
2000 Face the Music
Sand
Stopy vraha
1999 Černá a bílá
Late Last Night (TV film)
Slipping-Down Life, A
Virus
1997 Bojovník
Hvězdná pěchota
Linie násilí
One of Our Own
Pravda a lež
1996 Šílený kůň (TV film)
1995 Co dělat v Denveru, když člověk nežije
Just Looking
Odplata
Operace Slon
Příliš rychlý, příliš mladý
Runway One (TV film)
T.A.J.U.P.L.N.Ý. svět (TV film)
1994 Mlčení šunek
Osudový zvrat
Půlnoční chodec (TV film)
Rockeři
Senzační únos
Takoví normální zabijáci
Vládci loutek
1993 Nebe a země
Semtex Blues
1992 Kožené bundy
Nevinná krev
Půlnoční podraz
Tulák
1991 Heroes of Desert Storm, The (TV film)
Oscar
1990 Air America
Dick Tracy
Total Recall
1989 Tales from the Crypt
1988 Dvojčata
Johnny, buď hodný
Tucker: Člověk a jeho sen
Wildfire
1987 Bez východiska
Cherry 2000
1986 Červený drak
Stůj při mně
1985 Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta
Sedm minut v nebi
1984 Křídla

TV seriály

2014 Legenda (TV seriál)
Pravá identita (S01E10)
Střípky pravdy (S01E09)
Obrazoborec (S01E08)
další epizody (6)
2012 Newsroom (TV seriál)
2008 Podstata strachu (TV seriál)
Xtacles, The (TV seriál)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Geniální řešení (S05E16)
2005 Dr. House (TV seriál)
Smíření (S02E01)
Policejní odznak (TV seriál)
Doghouse (S04E04)
2004 Deadwood (TV seriál)
Zaprodán hříchu (S01E12)
Žádní další synové a dcery (S01E09)
Jack McCall a jeho soud (S01E05)
2002 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Třetí oko (S02E17)
1999 Dobro proti zlu (TV seriál)
1996 Milénium (TV seriál)
The Judge (S01E04)
1993 Akta X (TV seriál)
Padlý anděl (S01E10)
1990 Hull High (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1987 Oldest Rookie, The (TV seriál)

Dokumentární

2018 Scream, Queen: My Nightmare on Elm Street
2010 Never Sleep Again: The Elm Street Legacy
2009 Tattoos: A Scarred History
1999 Virus: Ghost in the Machine
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace