Reklama

Reklama

Evakuace

(TV film)
  • Velká Británie The Evacuees
všechny plakáty

Obsahy(1)

Film začíná 1. září 1939 v chlapecké škole v Manchesteru, kde si žáci pod vedením učitele nacvičují evakuaci v případě vypuknutí války. Záhy na to se z rozhlasu dozvídáme zprávy o vypuknutí 2. světové války. Vláda Spojeného království se rozhodla evakuovat tisíce dětí do bezpečnějších míst, převažně na venkově... V televizním snímku slavného britského režiséra Alana Parkera, natočeného podle autobiografické knihy Jacka Rosenthala, sledujeme zážitky dvou takových chlapců, kteří po evakuaci musí čelit novým podmínkám, v novém prostředí včetně cizí rodiny. (Willy Kufalt)

(více)

Recenze (4)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V době, kdy kluci začínají řešit, jakou chuť měla první pusa, musí tihle chlapci opustit kvůli svému bezpečí rodiny a odjet do oblastí, v nichž je riziko bombardování minimální. Rodiče doufají, že se jejich synové dostanou do dobrých a vlídných rukou. Ale zlobu a nenávist ani válečná situace neobměkčí, neschopnost soužití s dětmi vede paní Grahamovou k až šikanóznímu jednání, zneužívá svého dominantního postavení a každou minutou dává hochům najevo, že nejsou vítáni. Vynikající pschologická studie rozehraná na malém prostoru se sice odehrává v kulisách války, ale ta se stává zcela podružnou v kontextu vztahu dočasné pěstounky a jejích dvou svěřenců. Parker si vytknul náročný cíl, prozkoumat temnou stránku duše bezdětné panovačné ženy. Bez ztráty kytičky svůj úkol splinl. Již v počátcích své kariéry vedl pevnou rukou film k pointě, která nenechá diváka na pochybách, na čí straně Alan Parker stojí. Neochvějně se již tehdy bil za pràva slabších, stejně neochvějně jako symbolický plamen svíček, jenž stoicky čekal na příhodnou chvíli. Mimochodem jedná se o nejbrilantnější nasnímàní svícnu, které jsem měla tu čest kdy ve filmu spatřit, no a ano, pan Parker dokázal vymazlit vizuál a přijít s něčím novým i v televizním filmu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Paní Millerová, tohle není válka... tohle je pouze cvičení v případě války." Ach, jak by byla celá úvodní scéna veselá a smáli bychom se při ní stejně jako ti žáci ve škole, kdybychom díky úvodnímu titulku už předem neznali čas a datum 1. září 1939... Nicméně humornými momenty je film doslova prošpikován, ač všechny ty dětské radovánky na ulici, na bruslích, na pláži, u fotografa... se nacházejí povětšinou v značném kontrastu k pocitům dospělí, kteří ve sklepě za doprovodu výstražných sirén a bombardování prožívají tu válku zcela jinak... i během zdánlivě nejvtipnějšího momentu se psaním a následním čtením "nesmyslné" rozprávky v rodinném kruhu vám okamžitě zamrzne úsměv na tváři jako protagonistům... Televizní prvotinu slavného britského režiséra Alana Parkera jsem si pustil díky YouTube v den režisérova úmrtí a zpracovaný příběh o hledání nových azylových domovů pro židovské děti z Manchesteru mne velmi zaujal. Parker již zde předvádí výbornou režijní práci s dětskými herci, v jejíž šlépějích pak záhy pokračoval v celovečerním kino debutu Bugsy Malone (1976) a později mj. i ve slavné The Wall (1982). Televizní formát sice neposkytuje příliš možností pro velké vizuální orgie, ale na pár pěkných scén jako např. tu s chlapcem a jeho zapalování svíček nebo tu s bruselním tří kluků pod zamračenou oblohou již zde dochází a Parkerův rukopis je rovněž znát i skrze citlivou hudební dramaturgii. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvy film vtedy este len zacinajuceho Alana Parkra a hned bolo vidno ze ide o talentovaneho rezisera. Vynimnocne znamena kvalitne tema - Druha svetova v Anglicku  aj kvalitny film   : 70 % ()

Reklama

Reklama