Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (119)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s hollywoodskými hvězdami Kris KRISTOFFERSON (též populární country zpěvák) s tím herectvím to už je trochu slabší, Ali MacGRAW (v civilu manželka Steva McQueena),Ernest BORGNINE (obyčejně záporáky nehraje, spíše dobrosrdečné "strejce"). Děj filmu je boj řidičů TIR proti silniční zkorumpované policii, která je zbytečně šikanuje a obírá o peníze smýšlených pokut. Je to dost jednotvárná podívaná, ale v letech 1978 to byla senzace. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na české poměry, kde je trucker reprezentovaný tlupou buranů z východu, budou fešní řidiči z KONVOJE působit trochu jako přízrak. Vymydlený country ranař Kris Kristofferson a Ali MacGraw, která to tentkrát trošku přehnala s opálením a trvalo mi asi půl hodiny, než mi došli, že je to Ali MacGraw! Na Peckinpaha je tu až příliš moc politiky a málo akce, no už zo holt Samovi na stará kolena tolik nešlo. Závěr na mostě se ale povedl. Je postavený na hlavu, ale vpodstatě ideální příklad toho kam až může zajít lidská zlovůle. 60% ()

Reklama

Zazie 

všechny recenze uživatele

Konvoj mi silně připomínal film Hazardní hra ze stejné doby s Peterem Fondou. Stejná komunikace mezi kamioňáky sedícími osaměle ve své kabině, stejné vzájemné špičkování. Ale Hazardní hra měla aspoň napínavou zápletku. U Konvoje jsem dost dobře nechápala, o co jim vlastně jde. Navíc mě čím dál víc trápil osud těch nákladů, které měly být někam někdy dovezeny, ale nikoho to evidentně nezajímalo. Ale na ty kamiony šinoucí se pouštní krajinou se dobře koukalo a na akční scény taky. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Ó, zlaté šrotovné. Historie, už teď, a to ho ani nezavedli. Politici. Proti nim je to namířeno (šikovný Steve zemřel, tak ho nahradil dřevěný Kris...), zlý šerif nakonec jede v konvoji s truckery... Uf! Uf na druhou! Pro mě nejhorší Peckinpah, if you ask me, chtění je tady naprosto vzdálené zpracování, a přece tak zřejmé... Není to jen dobovým odstupem, jako kluk jsem na tom byl v karlovarském kině Drahomíra a odcházel jsem ve značných rozpacích a depresích, stejně jako můj bratr. A teď, bláhová naděje, že ten flick v sobě něco má... Má zklamání, to jo. Obávám se, že tohle je ten pravý tvůrčí nightmare: je z toho jasné, co má být řečeno a jak má být publikum získáno, strženo, oblbnuto, ale prrr... nefunguje to, zázrak nekoná se. Trucky jsou pěkný, o to nic. Ale zároveň strašně nudný, když na ně má chudák divák koukat déle než pět minut... I mistr tesař se utne, to je známá věc. Tenhle pseudofilm s pseudopolitickým podtextem, pozdně honícím uvolněnou dobu hippies, hodnotím benevolentně. Ale jinak: škoda času. Při vší úctě k macho-mistrovi, jemuž si troufám rozumět... ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Pro mě Konvoj si zaslouží čtyři hvězdičky. Proč dávám 5, to vysvětlím na konci. Je tady tolik věcí nad průměru že až. První polovina je pro pobavení, Kristoffersona bych tady nevyměnil ani za peníze, parádní road-movie, ženský taky perfektně zapasují, režie kamiony absolutně nešetří. Navíc když na řadu přichází terén, tak tolik prachu jsem neviděl ani na Paris-Dakar. Občas ztrácí na síle, anebo spíš začnou tahat do toho politiku, ale oni i z toho dokážou vyhrabat a dál překvapují. .... 5: Smekám před Ernest Borgnine. Taky ve filmu Vládce severní dráhy, kde podobně stál na straně zákona, byl nekompromisní, nenapodobitelní. Člověk se na něj podívá a v životě by neřekl že z toho chlapa umí sršet nenávist v míře, že vedle něj všechny kriminálníky můžou zabalit bagáž a odjet domů. On je jak elektrárna. 4,5/5 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • V tomto období života Sama Peckinpaha prý trpěl alkoholismem a drogovou závislostí. Jeho čtyři předchozí filmy, Železný kříž (1977), Zabijácká elita (1975), Přineste mi hlavu Alfreda Garcii (1974) a Pat Garrett a Billy Kid (1973), se potýkaly s kasovními problémy a režisér potřeboval skutečný kasovní úspěch. Peckinpah nebyl spokojen se scénářem, který napsal Bill Norton, a snažil se herce přimět k přepisování a improvizaci, což se mu příliš nedařilo. Dalším odklonem od scénáře byl Peckinpahův pokus dodat filmu nový rozměr obsazením dvojice černošských herců do rolí členů konvoje: Madge Sinclair jako Widow a Franklyna Ajaye jako Spider Mikea. (classic)
  • Film je založen na country a westernové písni „Convoy“ od C. W. McCalla z roku 1975. (classic)
  • Rubber Duckův (Kris Kristofferson) je ve filmu obecně zastoupen jako Mack RS712LST z roku 1977, ačkoli několik dalších tahačů řady Mack RS700L bylo použito jako stacionární rekvizity. Zrestaurovaný tahač Mack RS731LST z roku 1970 a jediný původní zachovaný cisternový přívěs je vystaven v Národním muzeu dopravy v St. Louis ve státě Missouri. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno