Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (119)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky chlapsky film o parte kamionistov, ktory sa dostanu do maleru kvôli otravnemu policajtovi a nasledne sa ich utek pred policiou pomaly premeni na revoltu voci systemu. Pritom chudaci kamionisti ani sami nevedia voci comu bojuju. Tak nakoniec urobime najväcsie zlo z politikov. Skoda tej otravnej politickej roviny. Bez nej by to fungovalo ovela lepsie. Ta sudrznost medzi kamionistami fungovala perfektne a uplne stacilo vystavat cely pribeh okolo nej a ich tazkom zivobiti. Nastastie to dost zachranuje charizma vsetkych hercov a nakoniec aj u odporneho serifa (Ernest Borgnine) cely cas cakate, kedy sa k nim prida a dockate sa. Vysledkom je taky pohodovy film s hlupo podanymi posolstvami nad ktorymi sa daju prizmurit oci. CZ kinodabing je skvely. 6/10. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nezastavitelný kamioňácký konvoj na protest — konflikt free jednotlivec versus zk*rvený opresivní systém, ta sympatická výzva srát na zákon a policejní autority, jebat státní hranice a občanskou poslušnost. Celý film je v podstatě jedna cool scéna za druhou, se super 70’s "trucksploitation" atmosférou, westernovou krajinou a outlaw country muzikou. Parádní je taky obsazení, hlavně Borgnine jako hovadský šerif Dirty Lyle. Proč to nemá lepší hodnocení, za mě je tohle (překvapivě) taky top Sam Peckinpah. ()

Reklama

Deverant 

všechny recenze uživatele

Convoy je v prvé řadě o revoltě, revoltě skoro v Camusovském smyslu, jak ilustruje odpověď, kterou dává Rubber Duck na otázku jaký je smyl konvoje:"Purpose of the Convoy is keep moving." Opět se, pro Peckinpaha typicky, jedná o posun současnosti k westernu, ale jakoby důsledněji, s pohledem zpátky (Západ) i dopředu (současnost), což se nejvíce ukazuje ve chvíli, kdy potom co je Rubber Duck zlikvidován, uspořádává se mu "státní pohřeb", tedy absorpce dříve společností odmítáných vyvrhelů s odstupem času za hrdiny a "pokračovatele (či zakladatele) amerického způsobu." A scéna s kulometem je svým způsobem inverzí scény ze závěru The Wild Bunch. Convoy určitě není jedním z nejlepších Peckinpahových filmů, přesto oplývá více kvalitami než by se mohlo zdát a než by tento pokus o velký komerční úspěch mohl slibovat, za veselými country melodiemi a úmyslnou zkratkovitostí (nebo snad spíše hyperbolou?) se skrývá nepominutelná hloubka (a také patrně nexexplicitnější kritika současnosti, kterou Peckinpah natočil). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Convoi neexceptionnel, jehož vidláčtí šoféři by potřebovali minimálně čtyři ruce (v jedné volant, ve druhé rádio pro troušení namachrovaných hlášek, ve třetí prďáckej kamioňáckej klakson ala splachovací šňůra a čtvrtou, aby si mohli z kabiny podat tričko na své vyrýsované polonahé tělo).. Peckinpah na alkoholu a koksu chtěl naservírovat country-westernový Vanishing Point pro tiráky, ale já byl svědkem jen supernudné, bezduché podívané pod úrovní snímků Buda Spencera a Terence Hilla. Soundtrack je tak kvalitní, že Pepíček Laufer se svým „Sbohem lásko, já jedu dál“ by na něm byl tou největší perlou.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Šlápněte na brzdy. Máme tu Chlupáče v civilním balení." Jsem velkým "milovníkem" pravého českého silničního dobrodružství, při kterém se na vymletých silnicích pokouším předskočit kolony kamionů, ale Konvoj jsem poprvé viděl v době, kdy jsem úspěšně přesedal z tříkolky na kolo a tak na něj nostalgicky nedám dopustit. Zatímco dnes nadšeně aplauduju každému pokusu Celní správy odstavit jakýkoli kamion mimo vozovku, tak Kačerovu jízdu napříč policejními zátarasy jsem si zkrátka dříve nadšeně užíval. A jelikož ten kluk ve mně stále nehodlá zemřít, tak mám jisté podezření, že bych se u Konvoje dokázal pobavit i dnes. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Konvoj se téměř celý natáčel ve státě Nové Mexiko. Produkce začala v roce 1977, kdy vrcholila mánie kolem CB vysílaček a kamionů. (classic)
  • Původní hrubý sestřih filmu, který Sam Peckinpah sestavil se svým dlouholetým střihačem Garthem Cravenem na začátku roku 1978, měl odhadovanou stopáž 220 minut. Podle knihy „If They Move ... Kill 'Em!: The Life and Times of Sam Peckinpah“ od Davida Weddlea a dokumentárního filmu Convoy Passion & Poetry Peckinpahův hrubý sestřih neobsahoval žádný hudební doprovod kromě titulní písně a skladby „Blow The Gates To Heaven“ od Richarda Gillise. Jerry Fielding, který složil hudbu k mnoha předchozím Peckinpahovým filmům, byl najat i pro hudbu k filmu Konvoj. (classic)

Reklama

Reklama