Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Další z naprosto výborných dětských filmů, které - a říkejte si co kdo chcete - se uměly natáčet jen za komančů. Romantická atmosféra sklenářské hutě, sněhem pokryté kopce, to vše v idealizovaném přelomu 19. a 20. století. Augusta coby hospodský přesvědčuje o svých hereckých a komediálních kvalitách, stejně jako Heřmánek. Sympatická dvojice Havelky a Vladyky rovněž stojí za poznamenání. Prostě výborná podívaná na vánoční svátky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zasněžené horské chaloupky plné haverlantů, krajánek, co za přespání vypráví příběhy a pašíř alias Krakonoš, co prchá před financem na ski. Krásně vykeslené postavičky pokrokově smýšlejícího venkovského učitele, sklářského mistra či úslužného vrchního. Film, který má jedinečnou atmosféru díky nářečí, podmanivé muzice, kérkonošskem poudačkám i ukázkou lidových zvyků, řemesel a hlavně proslulé sklářské výroby. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si poprvé v životě udělal čas na tenhle film. A ejhle. Hapkova hudba ve mně rozechvěla dětskou duši a už jsem se vezl. Na čem? No na lyžích. Tenhle film je prostě svátečním videoklipem s Hapkovou hudbou, kupou dětí, sněhu a Krakonošem na lyžích. Přestože o nic nejde, příběh je chatrný jak stará duchna, atmoška je tak podmanivá, že je člověk pomalu při každým záběru dojatej. Klobouk dolů před paní Plívovou, že zvládla takovou zrežírovat takovou spoustu dětí.V každým případě bych si tu lyžovačku s nima dal klidně taky. 85% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny priklad toho, ze so zacinajucimi 80. rokmi uz normalizacne filmy v byvalej federacii len dodychavali. Film prilis stavia na detoch a na ich vnimani sveta, co ma teraz uz vobec neoslovuje. Nedokaze to zachranit ani pekne prostredie hor, v ktorom sa pribeh odohraval. Nic to, za rok 1980 by som dal urcite vyssie Smoljakov Vrchni Prchni. 69 % ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)
  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)
  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)

Reklama

Reklama