Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r. 1941 se v týlu postupujících Němců vedle spousty dalších obklíčených vojáků Rudé armády pohybuje také nemilosrdný mstitel s náramně přesnou muškou. Už si vysloužil i vlastní přezdívku – Rudý přízrak. (chamonix)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (64)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

VÝ-BOR-NÝ ruský vojnový film. Len od toho nečakajte patetickú epiku, toto je v skutočnosti rozkošne zemitý samohonkový western (eastern?) odohrávajúci sa počas druhej svetovej. V podstate variácia na Sedem statočných, akurát že tentoraz je to hŕstka vojakov, ktorí nájdu útočisko na opustenom statku a za pomoci tajomného "Červeného ducha" (ktorý sa skrýva v lesoch a loví fašistov po tuctoch) musia čeliť nemeckej presile. Zhruba od polovice je to nonstop strieľačka (prerušená jedným pôrodom) a preukrutný krvák, ale nechýba ani nadhľad a humor. Navyše k tomu hrá niečo ako Morricone s balalajkami a ruskými chorálmi. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rusové mě zase jednou příjemně překvapili. Tento jejich válečný film vůbec nevypadal tak, jak jsem očekával. Což o to, o hrdiny okamžiku nebyla nouze, SS Hauptsturmführer byl patřičně démonický, mrzlo jak v Rusku, ale místo uvědomělých frontových vojáků jsem narazil na hrstku ztracenců, kteří bojovali o holé přežití potom, co unikli z německého kotle u Vjazmy. A tak snímek nebyl velkolepým frontovým spektáklem jako spíše dalším povedeným easternem. Už jsem jich pár viděl, ale tento byl zatím nejvydařenější. Kromě příběhu musím ocenit i hudbu, a přestože jsem měl pocit hraničící s jistotou, že jsem už něco podobného viděl i slyšel, zklamání se nedostavilo. 4*+ ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technická stránka na úrovni, zasněžený vizuál výborný a když dojde na postavy, tak to stojí za starou bačkoru. Prostě takový ruský válečný standard. Příběhová stránka mi přišla trochu odfláknutá. Možná budu trochu spoilerovat když napíšu, že středobodem všeho je vlastně bitva o statek, která se odehrává v poslední třetině a v níž si to rozdá skupinka ruských vojáků s jednotkou nácků. Do té doby je to tajtrdlíkování ve sněhu, do kterého občas třeskne výstřel, po němž se kácí k zemi fašoun za fašounem. Ale koukalo se na to tak nějak dobře a i postavy, byť charakterově prázdné, byly zahrané na pohodu. Závěr tak trochu rozesměje, ale tenhle patos k Rusům prostě patří. No a ani tady si nemůžu odpustit kritiku ruského rychlodabingu ve chvílích, kdy zazní němčina. Jděte už s tím do p*dele, soudruzi! 60% ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Nemecká okupácia pokračuje na východný front a preráža ruskú obranu. Rusi sa bránia za pomoci partizánov ktorý bojkotujú snahu Nemecka na ovládnutie krajiny. Zoznamujeme sa s hlavnými hrdinami, ktorý utekajú cez nehostinnú ľadovú krajinu aby sa pridali k svoje armáde. V ceste im stoja nemecké pluky. našťastie na pozadí udalostí sa objavuje "Červený prízrak" aby vyrovnal sily. Herecké obsadenie: Neviem či sa to zdalo iba mne ale Alexej Ševčenkov (nar. 1974, Sovětský svaz) je taký Ruský Daniel Craig (nar. 1968, Velká Británie) aj správaním aj mimikou tváre aj celkovo som mal z neho taký feeling, že dokáže zabíjať pohľadom. Prevedenie: Príbeh je jednoduchý a opäť pracujeme s dvoma proti pólmi, dobrom a zlom. kde keďže je to ruský film je asi dopredu jasné kto reprezentuje koho. Objavuje sa postava záhadného Jánošíka - hrdinu ľudu. vo všetko okrem vykreslenej doby film pripomína westernovú rúbaicu. Opustené mesto kde je presila zloduchov a hŕstka odvážnych sa im postaví na odpor. Aj napriek tomu, že sa jedná o absolútnu vykrádačku žánru vo finále to funguje. Pocity: Film sa nehrá na niečo čím nie je čo oceňujem. Páčia sa mi aj súboje. Je to celkom surové s množstvom krvi. O tom či je to reálne by sa dalo polemizovať. Ak si odmyslíme ten pôrod a okamžité zapojenie sa prvorodičky do mely tak možno aj hej. Ja nemám osobne moc výhrad. Film ma dokázal upútať. Pridaná hodnota: Variácia na westernovú rúbanicu z prostredia druhej svetovej vojny.   68% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nemecké dialógy sú dabované v ruštine - jednohlasne. S týmto som sa naposledy stretol na blšom trhu v Poľsku, keď som si pred 30 rokmi kúpil video pásku, kde boli dva filmy. “Delta Force” a “King Kong”. Popravde, chvíľu mi trvalo kým som sa z toho v 21 storočí na konci roka 2021 - spamätal. Samotný snímok má miestami komediálny nádych, pričom v doprovode westernovej muziky človek nevie či sa má smiať alebo plakať. “The Red Ghost” poteší najmä fanúšikov vojnových filmov, ktorým je viac menej jedno akú kvalitu samotný snímok má, hlavne že majú všetci uniformy a jebe im to na tie vygumované hlavy. A Ja? Ja som relatívne spokojný tiež, lebo celý film snežilo a bola im zima :) Na záver zopakujem: toto je film, ktorý sa v žiadnom prípade nenesie v serióznom duchu s vážnosťou hodnou vojnového stavu. Je to celé poňatím deja úmyselne odľahčené, akoby chceli dať divákovi jasne najavo: Vojna bola miestami celkom sranda, aj keď ti išlo o krk :) Treba si to len užiť, nepolemizovať, nezamýšľať sa, vnímať ho ako niečo, čo Vás môže napriek ťažkej dobe, celkom slušne pobaviť. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Bitka v oblasti mesta Vyazma, "Vyazemsky kotol“ bola skutočná. Bitka začala v októbri 1941, udalosti zobrazené vo filme sa odohrali o dva mesiace neskôr. Pre Sovietsky zväz bola táto bitka jednou z veľkých porážok a akcie Nemcov viedli k víťazstvu, ktoré im umožnilo dostať sa pred Moskvu. (Dajman)
  • Vzhľadom na skutočnosť, že mnohí vojaci červenej armády sa nikdy nevrátili domov, predstavujú „Neznámeho vojaka“, ktorému je film venovaný. (Dajman)

Reklama

Reklama