Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský pohled na jednu z nejkrvavějších bitev v historii lidstva, bitvu na Sommě roku 1916. Spolu s hrstkou různorodé skupinky vojáků dává kamera divákům ochutnat klaustrofóbního pocitu uvěznění v hliněném zákopu - a kdekoliv okolo čeká smrt. (Morien)

Recenze (13)

Wartord 

všechny recenze uživatele

Tato epická vyprávěčka je zapsána v Guinessově knize rekordů za položku Stometrový zákop na pěti metrech čtverečních. A na těchto pěti metrech čtverečních se odehrává drama. Vojáci by se asi pomalu vsadili, komu dřív německý odstřelovač ustřelí palici. Jeden to vyhrál a ani se vsázet nemusel. Osobně jsem se těšil na psychotiku a čekal jsem, až se vojáci v zákopu postupně zblázní a začnou se vraždit mezi sebou. A místo toho museli přistavit dalších pět metrů čtverečních, tentokrát pole, aby mohli všici vyběhnout na záchod na německé straně. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

O velké válce se toho moc netočí ani nepíše, takže milovník historie musí být vděčný i za těch pár kousků, které se tu a tam naskytnou. Tenhle je naštěstí docela povedený a slušně obsazený (hraje tu třeba James Bond, Danny Dyer a Cillian Murphy). Příběh roty anglických pěšáků, kteří přišli do války s nadšením a nyní čekají v zákopech na svou první bitvu, jíž - k jejich smůle - bude první britská ofenzíva na Sommě... Obligátní historický exkurz: V létě 1916 už byl postup Němců ve Francii zastavený a obě strany zakopané. Spojenci se rozhodli prorazit velkou ofenzivou u řeky Somme, což se jim ovšem nepovedlo. Bitva se táhla od 1. června až do půlky listopadu a celkem v ní ztráty obou stran dosáhly 1,5 milionu lidí, aniž by se cokoli změnilo (resp. fronta se posunula o 8 km na východ). Upřesnění k dění v samotném filmu - polospoiler: Hned první den se Britům povedlo dosáhnout dosud nepřekonaného (!!!) rekordu vlastních ztrát za jediný den, a to 60 tisíc, z toho 20 tisíc mrtvých. Britové měli geniální plán - nejdřív Němce brutálně vybombardovat děly a pak poslat pěchotu. Problém byl, že Němců přežilo víc, než se čekalo, a krokem přicházející britské pěšáky pokosili kulometnou palbou. Docela zajímavé je podívat se na reálné archivní záběry. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zákop má u mě jeden rekord. Nedařilo se mi ho stáhnout nějakých určitě šest let. A tak jsem se na něj vyloženě těšil. První scéna mě nadchla, ale pak už to šlo od desíti k pěti. Kecy a nulová akce. Když pak v poslední scéně vyšli vojáci do země nikoho a při tom procházeli zelenou prosluněnou loučkou, dosáhlo moje znechucení vrcholu. 35% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebýt otřesných titulků, věřím, že by Zákop dokázal ještě více zaujmout. Je samozřejmé, že se nejedná o nějaký velkofilm, ale spíše komorní snímek z prostředí zákopů 1. světové války, což vítám, neboť obdobných filmů a obecně snímků z Velké války není mnoho. V tomto případě potěší Daniel Craig, ale i ostatní, v té době neznámí, herci. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem si po zhlédnutí filmu nevzpomenout na následující dialog: ...polní maršál Haig sestavil brilantní taktický plán k zajištění našeho vítězství na frontě. - Je součástí plánu, že vylezeme ze zákopů a budeme se pomalou chůzí přibližovat k nepříteli? - Jak to víte Černázmije, je to přísně tajné. - Je to stejný plán jako posledně. A taky v sedmnácti předchozích případech. - No, to je pravda. A to je na tom plánu to geniální! Překvapíme pozorného Huna nepřipraveného. Poslední, co by asi předpokládal, je, že uděláme po devatenácté to samé. Je tu však jeden malý problém. - Že ve třiceti vteřinách zase všichni padnou? - Přesně tak. A polní maršál Haig se obává, že to může působit depresivně. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Daniel Craig byl za svoji roli seržanta Telforda Wintera nominován na cenu britského nezávislého filmu. (Morien)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno