Reklama

Reklama

Dr. Stone

(seriál)
  • Japonsko Dokutasuton (více)
Trailer 2
Japonsko, (2019–2025), 27 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Riičiró Inagaki (komiks)

Scénář:

Júičiró Kido

Hrají:

Júsuke Kobajaši, Gen Sató, Makoto Furukawa, Kana Ičinose, Júiči Nakamura, Ajumu Murase, Kengo Kawaniši, Manami Numakura, Mugihito, Reina Ueda, Tomoaki Maeno (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(68)

Obsahy(1)

Je to již několik tisíciletí, co lidstvo zasáhl neznámý záblesk světla a proměnil všechno v kámen. Mladý, po celou dobu zkamenělý středoškolák Taiju Oki se probouzí do pustého světa a nechce věřit svým očím. Je snad jediný naživu? Omyl! Jeho kdysi dávný, do vědy zapálený kamarád Senku se probudil o několik měsíců před ním a spřádá víc než ambiciózní plán: Vybudovat od základu pomocí vědy novou lidskou civilizaci. (Scalpelexis)

(více)

Recenze uživatele Jeoffrey k tomuto seriálu (3)

Season 1 (2019) (S01) 

Původní komentář z prosince 2019 - Hlavní premisa celého anime o znovu vybudování společnosti a jejích výdobytků po nečekaném zániku je rozhodně zajímavá a vůbec kombinace žánrů "vědecký shounen" je určitě něčím novým. Ovšem co tomu chybí je lepší vyváženost těchto aspektů a pak je tu fakt, že tyhle dvě věci nejdou zrovna moc dobře dohromady. Přesto jde o zajímavou a občas poměrně zábavnou podívanou. Co tím myslím? Začněme tou vědou. Jak jsem již psal u jiného anime, tak zdejší vyobrazení vědy, jakožto složitého procesu o mnoha krocích, kde potřebujete čas, lidskou sílu a zručnost je mi sympatická. Rozhodně lepší, nežli si v absurdním čase tahat balistické střely doslova ze zadnice, během pár týdnu vyrobit fungující elektrárnu a tak podobně. Tady to chce čas, materiál a hlavně lidi! Bohužel se svým obyčejným středoškolským vzděláním s maturitou nedokážu příliš efektivně posoudit, jestli všechny ty vyobrazené experimenty a vynálezy jsou takto reálné. Naštěstí se dá ledacos ověřit a tak si můžu zjistit, jak by třeba dopadla taková Senku Cola... Když už jsem u toho Youtube, tak se hned svěřím asi s největším problémem, co se zdejší vědou mám. Ono to na mě celé až příliš často působí jako nějaké rádoby vědecké Youtube video s názvem "Pojďme si vyrobit...". Ale je to shounen a tak ještě složitější vysvětlování jednotlivých procesů a detailní sledování výroby nějakého toho "Senku mobile" by u diváků asi příliš neuspělo. A i přes to působí celé tohle anime díky vší té vědě a výrobě nových věcí (kdy se vlastně nic jiného neděje) někdy až příliš utahaně a rozvlekle. No a zase díky vší té snaze o nějakou tu akci a udržení pozornosti diváka nepůsobí ta věda ani z poloviny tak seriózně, jak by dle mého měla. Pojďme se ale bavit o něčem pozitivním. Třeba už jen to, že většina postav je poměrně sympatická a není zde nikdo, kdo by pro mě byl nějak otravný, je obrovským kladem, především na poli novodobých shounenů. Díky tomu zvládám některé ty zdejší hlášky a podivnosti, kterými je toto anime nabyté, bez jakéhokoli pohoršení či rozčílení (spíš u mě vyluzují úsměv). Příběh je díky své premise také zajímavý. Je to z velké části souboj mezi rozumem a silou, s tím, že hlavní záporák má osobně obojí, ale nějak si neuvědomuje, že i pro celou společnost je potřeba rovnováha obojího, což nám zase hravě ukazuje hlavní hrdina a to až tak, že jsem si (nejen) u předposledního dílu vzpomněl na tuhle píseň. První sezóna je za námi a bylo v ní hodně té vědy a vynalézání a podstatně méně akce, soubojů a výrazných posunů či zvratů. Druhá sezóna na mě zatím působí, díky tomu o co v ní půjde, jako pravý opak, kdy se misky vah z toho vědeckého asi přikloní spíše k tomu shounenu a akci. No a já se na ní i přes všechny ty zvláštnosti, nevyváženost a další podivnosti vlastně docela těším, což je pro "pana doktora kamenného" nakonec výhra. 6,7/10 ()

Stone Wars (2021) (S02) 

Moje prognóza ohledně druhé série se mi naplnila, teď je to už opravdu mnohem víc shounen, než jakákoli seriózní věda. Procesy výroby nových vědeckých výdobytků se zkrátily, někdy to až vypadá, jakoby některé věci šli vyrobit za pár minut (což působí dost nereálně) a i když pořád občas dostaneme nějaký ten detailní návod krok za krokem, jak by to mělo fungovat, tak samotná výroba už tolik pozornosti nedostává. Místo toho se jakože bojuje a vše jede na vlně "moje věda je lepší, než tvůj přírodní výběr"! Stejně tak mám dost velký problém s tím, jak rychle některé postavy obrací a jak divně to na mě působí. To vás chce nejdřív někdo zabít, vy mu povíte, že mu dokážete pomoct s tím co ho vlastně niterně trápí a za pár minut už jste vy a váš úhlavní nepřítel těmi nejvíc nejlepšími kamarády (protože třeba i takový Thanos je vlastně taky jen ostatními nepochopený sympaťák!) a ždímáte srdceryvné okamžiky (za zvuků teskné hudby) odněkud, kde jste je ještě minulý díl nečekali. Další věc, co autorům nějak nedokážu sežrat! To už jsou dvě věci, které mi tu vadí - věda které už nevěřím (teď je to pro mě spíš jak MacGyver) a vztahy a emoce, které se mění jak při sepnutí vypínače! On the other hand - je to mnohem víc akční, přibylo hodně nových postav, kde je většina docela dobře zapamatovatelná, většinou je to pořád vtipné a dynamické, takže to nenudí. Ovšem jestli bude víc postav v praxi znamenat ono klasické shounen klišé, že v důležitých okamžicích musí každá postava přijít s minimálně jednou větou, kdy nám řekne svůj názor a tak máte během pěti minut prostřih na každou postavu, aby dostala svůj prostor, tak potěš koště. Za mě slabší zážitek, než při sledování první série, takže tentokrát dávám jen silné 3*, ale na další sérii se opět podívám. 6,4/10 ()

New World (2023) (S03) 

Dr. Stone je pořád šílenější a přepálenější, seriózní vědy opět ubývá a akce a nečekaných zvratů přibývá. Tahle sezóna byla opravdu hodně napínavá, že jsem do poslední chvíle nevěřil, že to Senkú všechno zvládne, zkrátka měl tentokrát opravdu několikrát namále a atmosféře to podle mě jen prospělo. Každopádně jestli chcete vědět něco o tom, jak se dá nějaká věc vyrobit, je na čase se vrátit k videím na Youtube, nebo konečně otevřít nějakou encyklopedii, protože tohle už je zkrátka čistokrevný šónen, který si klade stále větší a větší cíle a nemá čas ztrácet čas. Ovšem Senkú to dokáže, nebo spíš lidstvo to dokáže a já jakožto jeden z členů lidstva z toho určitě budu mít dobrý pocit – funguje to, zvykám si na fakt, že čím je to šílenější a možná i blbější, tím je to pro mě zábavnější, sice to trvalo celé tři sezóny, ale konečně jsem se svým dojmem kolem 7/10. Co bude dál? Vzhůru na Měsíc a třeba ještě dál, možná až tam, kam se zatím nikdo nevydal… ()

Reklama

Reklama