Reklama

Reklama

Odin vdoch

  • Rusko Один вдох (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film inspirovaný životním příběhem Natalie Molčanovové, ruské freediverky, které se jako první ženě na světě podařil ponor do 100metrové hloubky, jediné potápěčce, která dokáže zadržet dech 9 minut, třiadvacetinásobné mistryni světa a jediné ženě, která kdy na jeden nádech proplula Blue Hall na Sinaji.
Když se dřívější mistryně sportu v plavání Marina Gordějeva po rozvodu s mužem vydala do Turecka, měla to být jen dovolená u moře před nadcházejícím životem svobodné čtyřicátnice se dvěma dětmi. Náhodné setkání s ruským plavčíkem Ignatem jí přineslo pozvání na výlet s ním a jeho přáteli spojený s volným potápěním. Jakmile se ale poprvé ponořila do modré hlubiny, Marina už nemohla myslet na nic jiného, než na svět pod vodou. (chamonix)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (8)

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o freedivingu, chýba mi tu ale klasické ruské "duchovno" postáv. Zaujímavé boli nočné mory, ktoré sa jej vynárali pri hranici vnímania, bohužiaľ neboli poriadne vysvetlené a dotiahnuté. Je to také neucelené, rozkúskované, neštastný výber herečky, ktorá sa ani nepodobala reálnej potápačke. Všetko v dusnej smutnej atmosfére, kde určite zažili pri takomto športe aj veľa radostí a emócií. Na záver filmu ani nespomenuli, že Natália Molchanova je od cvičného potápania pri Španielsku v r.2005 nezvestná. ws ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Pekne spracovaný príbeh ruskej ženy - športovkyne. Ktorá sa vracia k športu až v zrelom veku okolo 40 a dokázala nemožné. Film je podaný formou pripomínajúcu Besonovu   Magickú hlbinu,  Ale tu má žena svoje traumy stále pri sebe. Je to spracované vic menej ako výpoveď o človeku ako takom. A je to podané veľmi pekne. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Filmů o freedivingu je tak málo, že se většině lidem automaticky nabízí spojení s Magickou hlubinou. Jenže to se pak srovnává romantická fikce s životopisným filmem...byť ruským, poupraveným tak, aby byl divácky atraktivnější. Už jen přejmenování hlavní postavy dává tušit, že Odin vdoch je opravdu jen inspirovaný několika z prvních úspěchů Natalie Molchanove. Což je podle mě velká škoda, protože co tato dáma dokázala, by vydalo na trilogii i bez scénáristických "vylepšení". Ve skutečnosti pro mě byly momenty kdy se vypořádává se svými vnitřními traumaty a strachy rušivé. Ale to je asi jediná výtka. Velkou devizou filmu je skvělá kamera i vynikající herci, atraktivní prostředí, možnost opřít se o skutečnou postavu, legendu freedivingu... . Mohlo to být ještě o chlup lepší, kdyby byl film soudržnější, kdyby se tvůrci nesnažili opepřit závěr sabotáží, která se do tohoto sportu moc nehodí a nejspíš se nestala... . Ale i takto je to pořád nadprůměrný film, který pro milovníky magických hlubin rád doporučím. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Film dobre spraveny, zial jeden z tych, co ukazuje co vlastne nechcel: namiesto ody na silneho ducha a priebojnost obycajneho smrtelnika sportovym svetom, je to finalne o matke, ktore pre svoje ego matkou moc nebola, chlap ju opustil (a scasti sa mu clovek ani tak velmi divit nemoze) a ten zaver jak dopadla nejdem spoilerovat, ale uz som videl aj slavnejsie konce slavnych ludi.. Proste baba, co to vzala temnou cestou, kadila na lekarov, vzala zivot spoluplavcovi, svet tlieskal a ona hlava-nehlava 'vypinajuc svoje strachy' sa sinula za cielom - a tam aj nakoniec dorazila, do toho svojho ciela, vsakano. Jak si ustlala, tak si lahla. Strachy su super vec, cloveka totiz drzia pri zemi a okrem ineho mu brania plavat jaskynami bez moznosti uniku, brania nechat sa zavriet do kanala v noci kompletnym idiotom radoby trenerom, brania zasmarit svoj zivot jak napoly obzrane jablko ledabolo do kibla. Natocene dobre, zahrane dobre, ale ta pointa to nevyda na viac nez 3* ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem oceňuji, že film není o Natálii Molčanovové, ale o nějaké Marině, která je jen náhodou stejně stará a má stejný cíl - být první žena co se potopí na jeden nádech do 100m. Přece jen, každý s Wikipedií by si hned mohl vygooglit pointu filmu. Životopisné filmy svazují scénáristům ruce. Osobně záběr na plaketu (cca v polovině filmu) s poděkováním Natalii za inspiraci/motivaci freediverů považuji za milé mrknutí na ty co vědí, aniž by byl někdo pohoršen, že “takhle to přece nebylo”. No a přece jen ti co o Natalii nemají během sledování ani páru (a planetky si nevšimnou), sednou ke Google na konci filmu určitě. Děj filmu se tam totiž plynule transformuje do autentických záběrů (Natálie ve stejném neoprenu jako má na konci Marina), zakončených věnováním. Tím bych měl povinný úvod pro intelektuály za sebou. Ohledně filmu. Natočený naprosto fenomenálně. Výjevy/halucinace pod vodou, jsou dokonalé. Dějově spíše vlažné, nicméně non-stop akci asi čekal málo kdo. Na film z RU produkce, zcela nulový výskyt (občas povinného) patosu a právě díky vyprávění příběhu “nějaké Mariny” i napínavý a nepředvídatelný. A kdo si chce v závěru najít paralelu v odchodu skutečné rekordmanky, má víc než možnost :). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama