Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1944. Nemcom hrozí odrezanie skupiny armád "E" v Grécku, preto musia ustúpiť s technikou na trase Solún-Skopje-Užice-Višegrad-Sarjevo a Brod. Palivo pre tanky však postačí len po Višegrad. Preto je potrebné tajne previezť z depa v Sarajeve do Višegradu pohonné hmoty. Akcia dostane názov "Laufer". Jediní ktorí môžu ohroziť túto akciu, sú členovia podzemného sarajevského odboja na čele s Valterom (Velimir 'Bata' Živojinović). (andykovac)

(více)

Recenze (10)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Juhosovanske filmy mam rad, a to tak, ze velmi! Rezisera Krvavaca sice nepoznam, ale na zakklade tohto filmu si dovolim tvrdit, ze je talent. Vyborny vojnovy namet, nemci ustupujuna trase Solun -Skopje - Visegrad -Sarajevo - a o tomto sa toci cely film., Treba hlavne vydrzat prvu polku, fakt dost dlho trva, kym sa to rozbehne. nechybaju vsak nahanacky. A nuda rozhodne nehrozi, pristupil som na hru partizani a nacisti a film mi ubehol rychlejsie ako pedofilńy cernoprdelnik pred mravnostnou policiou. Humor je vsak vazna vec a to som len tak, na okraj. Emir Kusturica /Crna Macka Beli macor/ sa tu zjavil ako herec, este mlady bol vtedy, a to som si ho ledva ledva vsimol. Kazdopadne oplati sa vydrzat uz len kvoli masakroznemu finale. 80 % ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Věřte nebo ne, ale film Valter brání Sarajevo se jakousi bizarní shodou okolností stal v 70. letech jedním z vůbec nejnavštěvovanějších filmů v Číně a jeho obliba trvá dodnes. Důsledkem toho se představitel hlavní role Velimir „Bata“ Živojinović stal snad vůbec nejoblíbenějším hercem Číňanů a Valter brání Sarajevo jedním z nejnavštěvovanějších filmů všech dob. Mladý Emir Kusturica se roličkou německého vojáka ve scéně u fotografa (viz YouTube) poprvé aktivně zapojil do filmového průmyslu. Ústřední melodie filmu a legendární citát „Sehen Sie diese Stadt? Das ist Valter.“ se také objevily jako první skladba na desce Das ist Valter jugoslávské rockové skupiny Zabranjeno pušenje, jejímž členem byl i Emir Kusturica. Předlohou pro hlavního hrdinu filmu byl skutečný partyzán Vladimir Valter Perić. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

V tomhle jugoslávském "partyzánském" filmu je prostě všechno- divoké přestřelky, honičky, rvačky, nezranitelní hrdinové, nemilosrdné likvidace zrádců, němečtí oficíři, kteří opravdu mluví německy, "důmyslné" převleky, patetické shlížení na Sarajevo, báječně explozivní finále s vlakem plným barelů s pohonnými hmotami, Ljubiša Samaradžič a hudba, která jako by vypadla z nějaké francouzské ,válečné" komedie. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Za velkou popularitou tohoto snímku v Číně (kde se promítal až v závěru 70. let, po skončení Kulturní revoluce) možná může do velké míry fakt, že zatímco klasické čínské válečné vše podřizovaly propagaci komunistické strany a ideologie, Valter jde naopak cestou velmi nadsazené a divácky vděčné žánrovky. Velkým důrazem kladeným na atrakce a malým důrazem kladeným na vytváření pocitu historické věrnosti a realističnosti film do značné míry připomíná italské válečné akčňáky. Víc než na přestřelkách ale dílo režiséra Hajrudin Krvavace stojí na absurdně naivních, ale přitom zábavných a napínavých hrách nacistů s partyzány, kteří si vzájemně podstrkují volavky a několikanásobné agenty a snaží se ty druhé vlákat do pasti. Kdo chce mít dobrý přehled o vědění jednotlivých postav, musí film sledovat pozorně, takže nuda rozhodně nehrozí. A člověk Valterovi rád odpustí i těch pár úsměvných chyb jako je přítomnost evidentně moderních budov v druhoválečném Sarajevu, jiskření vyvolané nárazem kulek ze samopalu do dřevěného trámu, nebo náhlá změna z noci na den v rámci jediné scény. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Nauč sa hodinárske remeslo. Vždy sa hodí... ľudia budú vždy merať čas." Špionážne ladený film na pozadí historicko-politických udalostí (konkrétne tu 2. svetová vojna na Balkáne); vizuálne autenticky dobovo "zastaralý", v komorných momentoch minimalisticky vykreslené dianie a do neho zapojené postavy, v prípade akčných pasáží doslova nadupané scény... až som mal občas pocit, že ten film je československý a že to točil Jiří Sequens! :o) Myslím, že na takýto remeselne vynikajúci, napätím vystavaný a vlastenecky ladený veľkofilm z 2. svetovej vojny môžu byť aj súčasní diváci v Bosne a Hercegovine hrdí. Diváci v štátoch bývalé Juhoslávie si naviac určite užijú plejádu svojich známych (pre mňa neznámych) hercov staršej generácie, takže pre nich 2:0. U mňa ako zahraničného diváka (vo vzťahu k tomuto filmu) naopak asi časom v pamäti trochu zapadne medzi inými válečnými filmami v podobnom akčnom duchu (napr. britský "Príliš vzdialený most" ma nadchol o čosi viac). Pri tak rozvláčnej stopáži moja pozornosť asi dvakrát mierne klesla, ale objavili sa skvelé momenty, ktoré to našťastie dokázali vyvážiť, najmä silný záver so zrážkou vlakových súprav s nacistami. V rámci možností a očakávania z mojej strany vysoká spokojnosť. (75%) (52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Zajímavosti (2)

  • Na konci 70. let vytvořil bosenskohercegovský komiksový kreslíř Ahmet Muminović na motivy Valterova života a filmu stejnojmenný komiks, který se stal dodnes nepřekonaným jugoslávským komiksovým rekordmanem v počtu výtisků a vyšel i v Číně v nákladu asi 8 milionů kusů. (awful)
  • Natáčení probíhalo v Sarajevu (Bosna a Hercogovina) a v Jugoslávii. (ČSFD)

Reklama

Reklama