Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Slavnou autorku hororů přiláká k návratu její rodné město, kde zjistí, že zlý duch, který ji trápí ve snech, teď dělá pořádnou spoušť ve skutečném světě. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (76)

mclenin 

všechny recenze uživatele

Netlix po roku opäť doručil hororový seriál a opäť neprestáva prekvapovať, jednak prístupom k látke a jednak tým, že vôbec vstupuje do vôd žánru a čerí vodu (čim pochopiteľne musí potešiť každého fanúšika hororu). Marianne boduje výbornou, pochmúrnou atmosférou prímorského mestečka Elden a tajomnou mytológiou nadväzujúcou na históriu čarodejníctva, využívajúc prvky ghost a curse hororu. A s atmosférou a strašením diváka pracuje tak umne, že miestami je napätie doslova hmatateľné, inak povedané - dokáže vystrašiť, čím predčí aj niektoré komerčné hororové filmy (nielen) posledného obdobia. Kvitujem aj prácu s čiernym humorom, podarený soundtrack a sympatický casting. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Žádnej meganátěr to teda rozhodně není, full house bych tomu nedal ani za černýho kocoura. Pár desítek ultra scary momentů a sexy čarodějnickejch scén (porod, hrob, křížová cesta aj.) to sice má, jasně, a příběh taky není úplně k zahození, ale není to nic novýho pod úplňkem (přece nenapíšu pod sluncem žejo). Navíc nemůžu dát maximální rank něčemu, kde se v těch nejnevhodnějších momentech dlouho zbytečně kecá o hovadinách (skoro dycky v autě), a kde se tvůrci rozhodli, že občas zabijou solidní spooky atmosféru totálně nevhodnýma komediálníma vsuvkama v doprovodu hudby jak z růžovýho pantera. Šlo to celý mnohem líp. Sem zvědavej na reparát. ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Tak francúzska netflix tvorba prekvapila a ponúkla ozaj dobrú osem dielnú sériu. Seriál bol dostatočne temný a hororový. A trochu aj pripomínal hru Alan Wake. Ale tá 5 epizoda bola dosť odveci, opäť sranda z katolíkov, farár si zapáli v spovednici alebo odseknuta hlava Krista bola úplne cez čiaru. Posledná epizóda ma presne názov dňa ktorý som to dopozeral, žeby náhoda ? Sklamalo finále ale o trochu lepšie ako The Haunting of Hill House. 3,5* ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy jsem se netajil tím, že nemám k francouzské filmové a seriálové tvorbě blízký vztah, občas se ale i francouzští filmaři blýsknou natolik, že je musím pochválit. A právě seriál Marianne se jim velice podařil, téměř po celou dobu jsem si užíval bezútěšnou, tísnivou atmosféru, slušné napětí i fungující příběh. Opravdu jsem nečekal, že by mě mohl hororový seriál (nota bene francouzský) takhle bavit, počítal jsem spíš s nějakou téměř slabomyslnou záležitostí, kterých je teď všude tolik. Spokojenost. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kvalitativní revoluce pokračuje a hororový žánr se pomalu, ale jistě stává absolutním hegemonem i na poli seriálové tvorby. Po loňském The Haunting nám Netflix předkládá další mistrovské dílo, které sice nedosahuje Flanaganovy víceúrovňové komplexity, avšak zanechává mnohem hlubší emocionální vryp. Hned úvodní díl (Your Dreams) patří k tomu nejlepšímu, co bylo v dějinách hororového žánru natočeno. Hutná a téměř fyzicky nepříjemná atmosféra vygraduje do úderného závěru, jenž se vyznačuje rychlým sledem nejrůznějších vjemů. Samuel Bodin nám zde servíruje unikátní mix napětí, bizarnosti, děsu či lekání, který je co do diváckého prožitku srovnatelný třeba s Mother! či Ghostland. V následujících epizodách tempo seriálu lehce opadne a my tak v němém úžasu pozorujeme Bodinův obdivuhodný talent, kdy dokáže s neuvěřitelnou lehkostí nečekaně akcelerovat na nejvyšší strašící stupeň i z hororově antiklimatických situací. Navíc poté přichází epizoda číslo pět (You Left Her) a další ukázka hororové virtuozity. Návrat do dětských let přináší důležitý příběhový background zakončený vysoce sugestivní scénou posednutí, která nemá v historii žánru obdoby. K naprosté dokonalosti by Marianne potřebovala asi jen vyšší míru zralosti, jelikož se místy nedokázála vyvarovat občasných "cringe" momentů. Drobná vada na kráse. Potěšil mě otevřený konec s možností další série a coby zdejší hororový expert tak tomuto seriálovému počinu roku logicky uděluji pět hvězd. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Seriál se natáčel především v Paříži a Bretani, regionu v severozápadní Francii. Zatímco v Marianne se jmenuje fiktivní vesnice Elden, přístav, ve kterém se seriál opravdu natáčel, najdeme v Doëlanu, což je malé přístavní městečko v Clohars-Carnoët. (Trajektt)
  • Písnička, která hraje v epizodě, je „End Title: Film Noir“ od The Texas Chainsaw Dust Lovers. (Duoscop)

Reklama

Reklama