Reklama

Reklama

Temná polovina

  • Česko Temná půle (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalení druhého já rozpoutá opravdové peklo. Horor USA podle úspěšné novely Stephena Kinga. Jako chlapec trpěl Thad Beaumont nesnesitelnými bolestmi hlavy. Jednou po cestě ze školy dokonce ztratil vědomí. Při operaci objevili lékaři v jeho mozku pulsující strukturu, kterou pokládali za nádor. Bylo to ale Thadovo "dvojče", které nemělo možnost se dostatečně vyvinout v děloze. Tkáň byla z mozku odstraněna. O 23 let později je z Thada učitel a spisovatel a neznámý vyděrač mu vyhrožuje, že prozradí Thadův pseudonym, pod kterým vydává knihy plné násilí. Thad se proto rozhodne veřejně se k podvodu přiznat a společně se svou ženou Liz uspořádá obřad, při němž svůj pseudonym pohřbí. Pár dní poté se rozpoutá peklo: několik lidí, kteří věděli o Thadově spisovatelské druhé tváři, jsou brutálně zavražděni ... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

tron 

všechny recenze uživatele

„Na mňa bacha, Ted, lebo ak ma naštveš...“ TEMNÁ POLOVICA (alias TRETIE OKO) patrí k vrcholným dielam spisovateľa Stephena Kinga, pretože v plnokrvnom a husto napínavom psychologickom trileri dokázal jediný raz v kariére kvalitne skĺbiť svoj štýl so štýlom nie príliš sympatického chlapíka, akým bol jeho pseudonym Richard Bachman, ktorého knihy "Bežiaci muž" alebo "Dlhý pochod" sú ostré jazdy, ktorým však chýba práve typická kingovská literárna sympatickosť. Dopísania TEMNEJ POLOVICE sa Bachman už nedožil, ale kniha je mu venovaná a kto číta Bachmana aj Kinga, cíti vzácne skĺbenie obidvoch týchto štýlov. Námetu o spisovateľovi, ktorý pochová svoj pseudonym, ten však vstane z hrobu a začne vraždiť, čím sa chce prepracovať k svojej novej knihe, sa chopil v tom čase už kultový George A. Romero (NOC ŽIVÝCH MŔTVYCH, ÚSVIT MŔTVYCH, DEŇ MŔTVYCH), ktorý s Kingom v minulosti už spolupracoval (CREEPSHOW/1982) a jeho filmová verzie je... adekvátna. Solídne nakrútená, vraždiace scény nie sú len o krvi, dialógy prekvapivo fungujú a milým prekvapením sú herecké výkony inak skôr nehereckými výkonmi vyhlásených hercov (Timothy Hutton v dvoj úlohe spisovateľa a jeho nebezpečného alter ega s britvou, plus Michael Rooker ako kingovský šerif Pangborn). ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zatial co ostatni ulietavaju na Romerovych zombicinach, ja mam radsej taketo detektivne thrillery. To ze rejza vie pracovat s krvou a gore viem uz davno, ale prekvapilo ma ze dokaze byt aj vcelku schopnym vypravacom. Alebo za to moze skor Kingova predloha? Tak ako tak, relativne dobry film ktoremu podraza nohy priemerny zaver. 60% ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Hlavným heslom producentov pri kingovi je nechať obal a už len škrtať. Atmosféra šla na prechádzku, herci asi štrajkovali, no aspoň že tie digitálne vtáky ma prekvapili. A je tam aj nejaký zhnité mäsko, čo viac od Romera chcieť... Iba ak zombíkov. PS taky Kubrick dokatoval scenar k OSVIETENIU oveľa viac, ale on je pán režisér a Romero len béčkar, ALE zato kultový, údajne... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Temná polovina" nepatří zrovna k tomu nejlepšímu, co Stephen King napsal, ale stejně z béčkového námětu dokázal vytvořit mírně nadprůměrný román. Zkrátka to umí se slovy, dokáže nechat čtenáře nahlédnout až na samé dno duše vystupujících postav. Zprostředkovat podobnou psychologickou hloubku ve filmu je obtížné, pokud ne přímo nemožné. Filmová "Temná polovina" tedy působí jen jako tuctový, nepříliš strašidelný horor se slabou zápletkou, průměrným hereckým obaszením, průměrným úplně vším. Tohle na mě jednoduše nezapůsobilo. 45% ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

V tomto případě jsem rád, že jsem před filmem četl knižní předlohu od S.Kinga, která mi přišla jako celkově lepší než samotný film, Film nemá žádné velké odlety od předlohy, což si cením, Teda B., Goerge Starka i šerifa Alana P. jsem si představoval úplně jinak pří čtení knížky, ale s obsazení mi asi jako jediný trochu vadil právě šerif. George A.Romero je dobrý režisér, ale mohl film trochu oživit, za tu dobu co trvá, má pár hluchých míst. Filmová adaptace mé oblíbené knížky dopadla průměrně, ale i tak sem rád, že jsem tento snímek viděl. 6/10* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Přibližně 2000 pěnkav bylo uvolněno do sadů domu Beaumont pro finální scénu. (Chatterer)

Reklama

Reklama