Reklama

Reklama

Martin

(festivalový název)
  • USA Martin
Trailer

Obsahy(1)

Tento málo známý a jen vzácně uváděný film je pronikavým portrétem odcizení a zároveň důmyslnou dekonstrukcí žánrových konvencí spojených s filmovými upíry. Je Martin jen sexuálně narušený mladík, anebo, jak tvrdí jeho pověrčivý bratranec, bájný Nosferatu? To je jen jedna z provokativních otázek, se kterými si Romero pohrává. Reprezentují černobílé pasáže Martinovu minulost, anebo jen jeho médii živené představy? I tato otázka zůstává otevřená. Ovšem ať už je Martin mytickým netvorem, nebo současným psychopatem, cítí potřebu zabíjet a pít krev. Nemaje upíří zuby ani nadpřirozené schopnosti, musí se spoléhat na vlastní vynalézavost a speciální nástroje, jako jsou injekční stříkačky a žiletky. Scény, ve kterých sleduje svou kořist, evokují extrémní napětí, které uvolní až ironický humor v pasážích, kdy se se svými sklony svěřuje rozhlasovému hlasateli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

petero 

všechny recenze uživatele

Príbeh sexuálne narušeného mladíka ktorý si to užíva so staršími dámami, vpichne im injekciu po ktorej uspia a v objatí nahej dámy jej prereže tepnu a napije sa jej krvi. Všetko narafičí na samovraždu a pokračuje ďalej. Dostáva sa do príbytku svojho strýka ktorý si o ňom myslí že je upír a tyranizuje ho cesnakom, krížmi a sem tam zavolá nejakého farára nech sa pred ním pomodlí... Zaujímavý pohľad na upírsku chorobu, nie však nejako zvlášť pútavo, skôr snové podanie hlavne výtvarne veľmi pekné čiernobiele pasáže na Martinove dospievanie, kde je najlepší jeho strýko neustále na neho pokrikujúc „nosferatu“, to ako si užíva so staršími dámami a veľmi dobrý je na tom typicky Romerovský koniec. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V mých očích filmu moc ubližuje nesouvislý děj, který jakoby se skládal z různých epizod. Přitom jakmile Martin jde po své oběti, tak film najednou srší nápady a tempo je výrazně rychlejší. Hodně zvláštní Romerův film, který mě zase tolik nenadchnul. Chtělo by to opět nějaký zdařilý remake. Romero má často silnější scénáře než režii. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hm, doposavaď nejpodivnější Romerův snímek, jaký jsem měl tu čest zkouknout. Částečně psychologický snímek o vyšinutém mladíkovi, který není tím, čím se zdá. Nebo je? Při sledování jsem si říkal, že mě film moc nebaví, ale pak jsem se vždy přistihl zažranej do tíživé atmosféry. Zvlášní. Je zde taky několik výborných scén, takže i když je to na hrně, hodnotím nadprůměrně. A taky jsem si vzpomněl na tuhle drsňárnu. 70% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Romero sa preslávil zombíkmi, no na svojom konte má aj málo známy, no veľmi dobrý a hlboký zárez do témy upírov - tým je Martin, comming out dráma šmrncnutá gialom, hororom a trochou romerovsky svojskej psychológie: takto nejako by mal vyzeraž dobrý žánrový synkfetizmus, takto nejako sa posúvajú hranice hororu (prenikajú) aj do "vážnejších" filmov/tém; ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby nějakého blba napadlo natočit remake, titulního hrdinu by mohl hrát Robert Pattinson, konečně by hrál nějakého upíra :-). Tohle je naprostá pecka, která v mých očích snad (na to snad kladu důraz) válcuje i Romerům majstrštyk Night of the Living Dead. Výborný příběh vtělený do velmi povedeného scénáře rozehrávající skvěle vypilované a zahrané postavy (mladičký Tom Savini pobaví). Vyzdvihl bych rozhodně velmi charismatického Johna Amplase v titulní roli a Elyane Nadeau v roli Mrs. Santini (nádherné nohy). Plus dobrá kamera. A ten závěr. Prostě skvělý film, který je v Romerově tvorbě snad zbytečně upozaďován a nedoceňován, což je rozhodně škoda. Po nedávném shlédnutí Don't Look Back a tohohle začínám propadat kouzlu sedmdesátkových horrorů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (7)

  • Romerova tchýně se ve filmu objeví jako jedna z nakupujících žen v obchodě. Romerův tchán si zahrál kněze. (Chatterer)
  • George A. Romero označil tento film za svůj nejoblíbenější. (Chatterer)

Reklama

Reklama