Reklama

Reklama

Karel

  • Slovensko Karel
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.
Film Karel není a nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho pěveckého talentu a úspěchů. Režisérka Olga Malířová Špátová vstoupila se svou kamerou tam, kde sláva končí a kde se z fenomenálního Zlatého slavíka Karla Gotta stává pouze Karel, nadšený malíř, milující manžel a táta svých dcer. Tvůrci totiž zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo při setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v jeho domácím prostředí. Ať už v Praze, na chalupě, nebo na vsi, kde trávil dětství. Zpěvák se ve filmu vydává po stopách svého života na místa, která sehrála v jeho životě důležitou roli. Odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i svůj život s rodinou a soukromí, které si jinak snaží s pokorou a láskou chránit. Díky upřímné otevřenosti Karla Gotta mohou diváci vidět autentický a jedinečný filmový portrét, plný nečekaných vzpomínek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (307)

Othello 

všechny recenze uživatele

Jakožto člověku bez identity, kterému se dokázalo hladce přizpůsobit prakticky jakémukoli ekonomickému, společenskému a kulturnímu systému, je Karel Gott je naprosto ideální předmět k dokumentárnímu zkoumání. Což samozřejmě ale nemůžeme očekávat od filmu, kde se v úvodním seznamu partnerů setkají (fakt nekecám) firma vyrábějící toaleťáky se společností Gott Agency a hlavní producentkou toho všeho je Gottova manželka. Která ještě celou působí, jakoby špatně hrála sama sebe. Ohňostroj banálnosti, který patrně slouží jako kickstart kariéry Charlotte Gottové a ohlazení zpěvákova odkazu. Každopádně dva plusy tenhle zážitek měl: 1) dost mě to nalákalo na Klusákovu knihu o Gottovi, 2) v noci se mi zdálo, že jsem ve vojenské nemocnici a primář se mě ptá, zdali podle mě má ještě cenu držet Miloše Zemana na přístrojích nebo ho odpojit a já jsem se po krátkém přemýšlení rozhodl, ať ho již odpojí, což jsem pak sledoval sklepním okýnkem. Jak, že to nesouvisí?! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Část dokumentu je běžný životopisný dokument s černobílým archivem a pak hned se střihem na tu samou osobnost v současnosti. Nechybí fanynky. Druhá polovina se věnuje odcházení legendy. Právě ve všedních situacích jako adventní nákupy s dětmi je nejsilnější. Bez nějakého laciného vydírání emocemi. Žádné nové myšlenky zde sice nenajdete, ale mistr přemýšlí otevřeně. Nejsou zde aranžované komentáře. Gott se naštve jen jednou, když mu všichni předkládají podepsání Anticharty, kdy vysvětluje, že je nahnali do divadla a nevysvětlili o co jde. Přitom nazpíval píseň na podporu Palacha. Na dokument je to trochu dlouhé a některá hudební čísla by klidně mohla chybět, stejně tak jako posmrtné pocty. Gott má obavy hlavně aby dokument nenudil. Nenudí vůbec. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Karel je viac dokument mapujúci posledný rok života Karla Gotta a pohľad do jeho súkromia jeho očami, než klasický životopisný dokument chronologicky mapujúci úspešnú kariéru umelca. Je tak úplne iným typom diela, než nedávny Werich, kde sa navyše o majstrovej kariére dozvedáme z úst jeho bývalých kolegov. Osobne ani neviem, čo by som prístupu autorky vyčítal, že v ňom množstvo informácií nezaznie a nie je kontroverzný, je mi proste jedno. Ide skôr o to, že podobné dokumenty sa u mňa míňajú účinku, čo pričítam vlastnému vkusu. Výsledkom je, že subjektívny čas sledovania s v mojom prípade blíži dvojnásobku stopáže sujetu. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jak napsat tenhle komentář a oddělit hodnocení samotného dokumentu od osoby Karla Gotta a nejspíš to nejde, jelikož dokument stejné kvality o někom jiném by byl prostě nezajímavý průměr. Všechno kouzlo tohohle snímku pak tedy padá na bedra samotného zpěváka. Každý z nás určitě nějaký ten čas s písněmi Karla prožil, ať už to bylo na začátku večera s trezorem, k ránu, kdy chce být každý stále mlád a nebo ráno, kdy končí bál, naposled. Já rozhodně nejsem fanynkou a nikdy si doma z nudy jen tak Goťáka nepustím a i přesto jsem všechny výše zmíněné situace zažila a stály za to. V tom je to kouzlo, Karel byl člověkem na správném místě, rozdal lidem tolik radosti a věřím, že ještě dlouho rozdávat radost bude. I přesto, že většina stopáže v dokumentu je o tom jak Karel rekapituluje svůj život a připravuje se na onen svět je paradoxně radost právě ten pocit, který jsem během sledování dokumentu měla. Lidé odcházejí běžně, ale to, že život prožijí na maximum, s pokorou, pílí a odhodlaností už tak běžné není. Krásně na mě dejchla atmosféra černobílých záběrů z 60tých a 70tých let a kdybych mohla ihned na sebe nahodím pouzdrové minišatičky, načešu velký nafoukany účes a do těch šedesátek se alespoň na jednu noc transportuju.  Dokument měl i slabší chvilky jako například shledání s fankubem a na můj vkus až moc sentimentálních komentářů nad starými fotografiemi. To jsou ale jen malé výtky a celkově to byl příjemně užitý večer v přímí kinosálu zakončený velice hezky. Celý sál zatleskal, což jsem v životě v kině nezažila a už je mi jedno jestli to bylo vzdání díku zpěvákovi a nebo krásná naivita starších návštěvníků kina. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanynka, ale dokument mne zajímal. Užila jsem si písničky ze 60. a 70. let a rozhovory se známými lidmi. Některé scény byly dost nahrané. Přepálená stopáž. Nudilo mne příliš mnoho rodinných záležitostí a časté záběry z koncertů nemocného pana Gotta, kde už to nebyl on. Škoda že se nenechal ženou přesvědčit, aby už toho nechal. Umění je v pravý čas odejít z výsluní. Za to si vážím např. paní Rottrové a Kubišové. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo 22. října 2018. (ČSFD)
  • Film měl být v kinech původně uveden v roce 2019, kdy zpěvák slavil 80. narozeniny, nicméně na Gottovo přání se natáčení protáhlo a premiéra posunula na podzim roku 2020. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Související novinky

Kina v Česku znovu zavírají

Kina v Česku znovu zavírají

08.10.2020

Očekáváné vyhlášení je tady. Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že počínaje pondělkem 12.10. dojde minimálně na 14 dní k omezení veškerých volnočasových aktivit, čehož se logicky dotýkají… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama