Reklama

Reklama

Minari

  • USA Minari
Trailer 1

Osmdesátá léta minulého století. Rodina korejských přistěhovalců se stěhuje z města na arkansaský venkov, aby si splnila svůj americký sen. Doufají, že jim život na farmě zajistí lepší budoucnost, ale nové prostředí jim klade do cesty řadu překážek. Ty jim však pomůže překonat jejich vzájemné pouto. (HBO Max)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (90)

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Minari je vlastně takový obyčejný film, na který se dobře kouká. Moc se toho sice neděje, žádné zásadní dějové zvraty se nekonají. Vypráví se celkem obyčejný příběh, který by se mohl stát každé rodině a nemusí to být přímo rodina korejských přistěhovalců. Musíte si ale zvyknout na pomalé tempo filmu a na fakt, že se ,,nic moc neděje". Na druhou stranu jsou precizně vykresleny jednotlivé charaktery postav. Otec si chce splnit svůj americký sen a jeho žena zase chce to nejlepší pro rodinu (zdraví, lásku a spokojenost). Hlavní problém mám ale v tom, že postavy nedokázali nějak více zasáhnout, nebo zaujmout (snad s výjimkou korejské babičky a malého kluka, co má problém se srdcem). Ve výsledku jsem se chvílemi nudil, ale neštěstí ne do takové míry, že bych byl nucen film vypnout (jako jsem měl nutkání u Země Nomádů). Na film se totiž pěkně koukalo, protože je vizuálně krásný a zelené louky se mi líbily mnohem víc, než ,,pustiny" s dodávkami jako v případě Nomadlandu. Asi je to tím, že zelená je mnohem uklidňující barva. Uklidňující náladu měl ostatně i celý film. Jinak je to takový průměrný film, který neurazí ani nějak víc nenadchne. A hlavní důvod, proč je film v nominacích je asi ten, že Američané mají obecně rádi cestu za splněním svého snu, která není v zemi nekonečných možností tak jednoduchá, jak se může zdát. 6/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Díky Švédovi, Carlu Linnému, jsme došli v klasifikaci rostlin zřejmě dále než Korea; miínari tak mlže být potočnice lékařská (Nasturtium officinale) nebo také jiná zřejmě brukvovitá rostlina. Každpádně by se drama korejské rodiny obešlo i bez ní - přestože jako spojovací článek i rámec příběhu funguje dokonale. Minari je film romantický, bez velkých vzletů a úletů. Korejská romantika se tak zásadně odlišuje od evropské a americké: žádná přepjatá gesta, zduřené emoce atd., přestože je všechno v pohybu, tříbí se a vyjasňuje (a to je právě ta romantika). Film má i své poselství: po prvním prohraném kole není ještě zápas u konce. Následuje druhé kolo, ale i to není poslední. Ještě třeba poznamenat, že v chicken sexingu vynikal Jakob o třídu nad ženami, ale také toho měl první po krk. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Minari v sobě vesměs umným způsobem snoubí hned několik nadčasových problematik - ať už jde o partnerské, rodinné či celkově mezigenerační vztahy, tematiku přistěhovalců či hledání "amerického snu" (po jihokorejsku). Občas mi snímek maličko připomínal Manželskou historii, avšak Baumbachův film šel více na dřeň. Zaujala mě především postava babičky a její (zprvu nesnadná) interakce s vnukem - Yeo-jeong Yoon předvedla vskutku solidní výkon a postarala se též o několik úsměvných momentů ("Ding dong broken!"), které vyvažovaly dramatickou linii. Příběhově nabízí film nejeden symbolický moment k zamyšlení (viz plevelné minari, třídění kuřátek, tahání kříže či hadi v "rajské zahradě") a vedle komorního pojetí mě Minari zaujalo i podmanivým hudebním doprovodem. Slabší čtyři hvězdičky! ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

A tak mají Amíci na kontě svůj "korejský film". Dá se říct, že podobný dramatům, které známe z Koreje, akorát trošku slabší, bez pořádného děje, bez překvapivých momentů. Věřím, že diváky, kteří nejsou zvyklí na korejskou tvorbu, herce a jejich zvyky a jednání to možná uchvátí. Já si říkám, kde je nějaká přidaná hodnota. Ano, jasně, je tam to spojení dvou zemí, a to má svoje kouzlo, ale co dál? Měla jsem asi příliš velká očekávání. 3* ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na to, aké to má vysoké hodnotenia a chvályhodné komentáre, som očakával niečo oveľa lepšie. Originálne to síce bolo, ale po scenáristickej stránke to bola na môj vkus vcelku nuda. Väčšinu času sa nič zásadné nedialo, dialógy boli nemastné-neslané, mal som pocit, že celý čas sa točíme v tom istom kruhu, z ktorého niet úniku. Sem tam nejaká dobrá scéna, občas nejaký posun v deji, avšak nič výrazné. Emocionálnosť filmu pôsobila skôr interne ako externe, a to je možno aj dôvod prečo ma to až tak nechytilo. Nuž, budem asi zlý, ale 1*. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Herec Steven Yeun nosí ve snímku červenou kšiltovku, která byla původně darem jeho vlastní matky k 17tým narozeninám. (Kuzmik)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě Oklahoma. (Kuzmik)
  • David (Alan S. Kim) je přinucen vypít tmavou tekutinu – Hanyak. Tato tekutina se hojně využívá jako lék na většinu nemocí v korejské medicíně. (UhLee)

Související novinky

Steven Yeun nebude v Thunderbolts

Steven Yeun nebude v Thunderbolts

03.01.2024

Pouť jihokorejského herce po marveláckých cestách skončila ještě před svým ambiciózně naplánovaným začátkem. Oficiálního potvrzení toho, že se Steven Yeun (Živí mrtví, Neporazitelný) objeví v… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Reklama

Reklama