Reklama

Reklama

Vzestup Osmanské říše

(seriál)
  • Turecko Rise of Empires: Ottoman (více)
Trailer
Turecko / USA, (2020–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 41–50 min)

Režie:

Emre Şahin

Kamera:

Clint Lealos

Hudba:

Deniz Cuylan

Hrají:

Cem Yiğit Üzümoğlu, Damla Sönmez, Alp Türker İlkman, Çağatay Atasagun, Tuba Büyüküstün, Erdem Akakçe, Özgür Başol, Giovanni Lelli, Tommaso Basili (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osmanský sultán Mehmed II. (Cem Yigit Uzümoglu) se vydá dobýt byzantské hlavní město Konstantinopol a udá tak směr dějin na příštích několik století. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Karbos 

všechny recenze uživatele

Další Netflixovská adaptace na hraný dokument. Impérium Romanum očividně neslavilo takový úspěch, jaký si tvůrci z Netflixu přáli a tak vzali úplně stejnou konstrukci a naroubovali ji na Osmanskou říši. Nutno dodat, že turecká verze je mnohem výpravnější a libiveji natočená. Očividně Turek byl ochotný přitlačit větší prachy a je to znát. Navíc točit na rozlehlých pláních a v Konstantinopoli (Istanbul) 15tého století, není tak animačně náročné (drahé), jako snažit se imitovat starověký Řím a jeho svět. Celkově tak série působí mnohem serióznějším a po vizuální stránce věrohodnějším dojem. To že Muhamed vypadá jako norský dřevorubec beru jako úlitbu evropskému publiku. Celkově tak musím tuto tureckou adaptaci na, pro Evropany, nechvalně slavnou éru zhodnotit jako celkem zdařilý počin i když i zde je dost historických nepřesností. Ostatně stačí si uvědomit fakt, že ona mocně proklamovaná Byzantská říše je v časech onoho, tak neohroženého tureckého útoku, vlastně jen Městským státem, jehož říše a moc defakto končila hradbami města samého a jako taková čekala už pěknou řádku let na ránu z milosti. Takže celé to velkolepé turecké pojetí v tomto kontextu působí úsměvně ale tak proč se nepobavit tak hezky natočenou výpravnou pohádkou, já jsem pro! ***. *IDEOLOGICKÉ ZAMĚŘENÍ: 4/10 MÍRA ZÁVADOVOSTI: 3/10 viz profil ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K mému překvapení tvůrci pokračovali v díle a natočili k první sérii ještě jednu. A obě vyšly na podobné úrovni, což mě překvapilo. Svědčí to kvalitě tvůrců. Jen doufám, že nebudou pokračovat dále, aby se nestalo něco, co by bylo nemilé. Ale co takhle v podobném formátu pokračovat u nějakého jiného tématu? ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi ma to bavilo a vizuálne to je natočené naozaj excelentne. Samozrejme, že Mehmeda hrá hezoun, ktorý má ďaleko od jeho skutočného výzoru. Samozrejme, že je mi jasné, že je to turecký pohľad na históriu a ten z Mehnmeda robí veľkého dobyvateľa s dobrou dušou, ale kto tak nevidí svojich národných hrdinov. Veď aj husiti sú v Čechách za udatných rekov a pritom to boli často len rabovači podobne ako križiaci. Aj Džingischán má v Ulanbátare obrovskú sochu, ale milióny jeho obetí by sa mu asi nepoklonili. Takže z tohto pohľadu to je dobre a pre oko diváka zaujímavo spracované s peknými vsuvkami historikov. A hlavne tu vidíme podrobnosti, ktoré sa nenachádzajú v hocijakej literatúre a už vôbec nie na webe. Napríklad to, že super delá poskytol Mehmedovi uhorský výrobca Orbán a jeho syn... Jeden Maďar tak rozhodol o tom, že sa Európa po dlhé stáročia a vlastne až dodnes potýka s moslimskou expanzívnou pliagou. ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele

Poutavě zpracovaný dokument, ve kterém je sultán Mehmed II. nejvíc sexy muž od Konstantinopole na východ, je vzdělaný ve všech literaturách a mluví třemi stovkami jazyků. Po jeho boku bojuje badass admirál "jednoočko" a zlý starý rádce spolu s mladým progresivním rádcem. Proti němu stojí zapšklá banda západních relikvií, která celých 6 dílů čeká na to, až jim dojde pomoc. Ty pro změnu vede sexy Janovan, přičemž záběr na to jak rozsekne jednoho tureckého janičáře je v seriálu asi 15x. Když si však člověk odmyslí to, že Mehmed II. byl vlastně zvrhlý prasák co po dobytí Konstantinopole určitě nešňupal její kulturní nádheru, ale nechal povraždit valnou část přeživšího obyvatelstva - a zůstane pouze u toho, co se děje spíš mimo hlavní dějství (resp. mimo příběhy hlavních postav), tak se může dozvědět i hodně užitečných věcí, hlavně zabalených v líbivém kabátku. Například přesun tureckých lodí přes souš je strategický tah par excellance. Obecně závěrečný díl vyniká i docela solidně natočenou bitvou, která působí dramatičtěji než často proklamovaná bitva winterfellská. Historikové v dokumentu neruší, jeden obtloustlý tatík je i vtipný, jelikož se rozmachuje a poskakuje na židli pokaždé když o něčem mluví, jako by to byla nejvíc vtipná věc na světě, záběry jsou dobře natočené, herci jsou sympatičtí (určitě o dost víc než jejich reálně předlohy) - a kdyby člověk nevěděl jak to dopadne, může sem tam cítit i napětí. 4* za snahu a příště možná svěřit určitě části do rukou někomu objektivnějšímu, než jsou Turkové. ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Dramatizace vítězí nad fakty, ale zase je to pěkná podívaná. Samozřejmě se fandí Osmanům v čele s fešným Mehmedem. To, co by nějak poškodilo jeho glorifikující odkaz, je vynecháno. Některé scény, hlavně co se týče několika málo ženských postav, jsou zbytečné a dostáváme se zde spíše do sféry nekonečných tureckých seriálů. Ano, Mara, možná byla důležitou postavou dějin, ale tvůrcům se to nepodařilo přesvědčivě zprostředkovat. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo sa v tureckej metropole Istanbul a priľahlom okolí. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama