Reklama

Reklama

David Attenborough: Život na naší planetě

  • Velká Británie David Attenborough: A Life on Our Planet
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Precizně zpracovaný výpravný dokument, v němž nám legendární David Attenborough ukazuje nejenom krásy naší přírody ale i to, jak ji lidské pokolení nezvratně v průběhu let systematicky decimuje. David Attenborough: A Life on Our Planet kromě nádherných záběrů a hloubavého přesahu nabízí i schůdné řešení této alarmující problematiky. Tohle enviromentálního svědectví v průběhu jednoho naplněného lidského života byste tedy určitě neměli minout. Výborná práce! (Netflix) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Meno Attenborough sa v budúcnosti určite stane synonymom slova "dychberúci". Lenže okrem záberov prichádza v tomto najnovšom počine starý pán aj so silným posolstvom. Ještěrákov koment sa mi páči najviac a z neho si vyberám ako hlavnú myšlienku práve túto: Prečo človek rieši antropocentricke kraviny typu LGBT, gender, covid, BLM, keď sa mu rúca celý ekosystém and hlavou? Pán Attenborough, ešte veľa zdravých rokov prajem! Máte pre tento svet nezastúpiteľnú hodnotu. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Upřímně krásné a děsivé s hromadou silných emocí, z nichž u mě převládal hlavně smutek. Na konci je sice trocha naděje, ale bojím se vzhledem k současným stanoviskům většiny lidí k životnímu prostředí, že už je možná přece jen pozdě. David Attenborough prostě nikdy nezklame, vždy dodá dokonalé vyobrazení přírody se svými krásami, ale i hrozbami. Tady už s celoživotní moudrostí shrnuje vše, čeho byl svědkem během svých 93 let života a přiznám se, že ta čísla během jednotlivých let byla opravdu děsivá. Zároveň neukončuje příběh smutným poselstvím, že už jsme totálně v prd*eli, ale že je pořád čas, se z toho vyhrabat. Kéžby tomu tak bylo... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

No určitě je to myšlenkově podnětnější a kvalitnější divácký zážitek, než filmy o mongoloidní Grétě, ale stejně si myslím, že pan Attenborough ve svém teatrálně patetickém životním poselství neřekl nic nového, co by aspoň průměrně vzdělaný a o svět se aspoň průměrně zajímající člověk už dávno nevěděl. Sesumírovaná fakta o růstu populace, teploty a škodlivin, a naopak o klesání počtu hektarů lesa a živočišných druhů, jsou všeobecně známa. A řešení taky - přestat se množit, nežrat maso a energii brát ze Slunce. Skvělá zpráva, teď to ještě ale bude potřeba zrealizovat, hlavně tedy v onom tzv. třetím světě. Nevím ovšem jak, podobnými prvoplánově dojímavými dokumenty asi sotva. Já osobně nejdřív kdysi před léty spoléhal na ptačí chřipku nebo na ebolu, že by mohly to lidské přemnožení trochu přibrzdit, ale byly to slepé uličky. A čínská chřipka je taky bohužel zdá se jenom uměle přiživovaný a zveličovaný mediální humbuk. Takže snad se žlutým soudruhům v tajných podzemních laboratořích časem podaří vyrobit nějaký opravdu pořádný supercloumák, který s tou nadměrně početnou lidskou populací teprve pořádně zacloumá, ne jako to nedochůdče covid-19, nebo jak se to jmenuje. A nebo s něčím přijde sama matička Gaia. A buďte v klidu, nebylo by to zdaleka první masové vymírání v dějinách Země, jak známo. Jo a mimochodem až se za pár miliard let stane ze Slunce rudý obr, bude tady stejně se životem šmytec, takže ty řeči o tom ohrožení biodiverzity berte s nadhledem a "z hlediska Věčnosti". ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Osobná výpoveď uznávaného anglického spolutvorcu množstva nádherných prírodopisných dokumentov, ktoré definovali tento žáner. Aktivistu a neúnavného ochrancu prírody. Osobná výpoveď, ktorá nielen presne opisuje neradostný stav a víziu samozničenia planéty ľudstvom, ale naznačuje a prináša riešenia a rady, ako tomu zabrániť. Lenže s výnimkou jednej vety - "Je potrebné zastaviť neúnosný rast" sa nijako nedotýka podstaty - a to nevyhnutnej potreby zmeny systému ako takého. Poznámka: Pretože existujúci a prevládajúci kapitalistický systém výroby, povyšujúci rast zisku a súčasnú stále rafinovanejšie dosahovanú efektivitu pri jeho dosahovaní, vylučuje environmentálne prijateľné riešenia. Vždy totiž preváži hľadisko trhové nad ekologickým, vždy. Od v dokumente spomenutého prudkého nárastu spoločnosti a produkcie v 70. rokoch 20. storočia, sa všetko ukázané postupné degradovanie srdca sveta - ubúdanie dažďových pralesov, topenie ľadovcov na oboch koncoch zemegule, či masívny lov rýb, ubúdanie živočíšnych druhov, dialo len a len vďaka dravej a nenásytne realizovanej, sústavnej politike konzumného obchodného kapitalizmu. Ten sa za tie roky nezmenil. Len nadobudol globalizované a nadnárodne korporátne formy. Ak ukážu rozhodujúce banky, zbrojárske korporácie, farmaceutické firmy, automobilky, odevné korporácie ich konkrétne environmentálne riešenia, čo sa týka všetkých zložiek prírody a ich radikálne zlepšenia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, potom by som azda uveril. Lenže nič také sa nedeje a ani neudeje. Politici a mimovládni aktivisti budú na fórach naďalej mlátiť prázdnu slamu a tváriť sa nesmierne progresívne. Ďalší mladí Attenboroughovi nasledovníci nakrútia tisícky otrasných dokumentov o odumieraní prírody na Zemi. Prijmú sa hromady "zásadných" deklarácií o klimatickej udržateľnosti, a o kadejakej inej potrebe ochrany prírody. No firmy budú na podklade kapitalistických hesiel o absolútnej priorite zisku chŕliť do ovzdušia  exhaláty. Ak im tieto deklarácie dočasne privrznú gule, na tajnáša presunú tony toxických splodín do mora, či zakopú do zeme. To, mimochodom, robia už roky rokúce. V najvyspelejších mestách sveta sa však tí istí majitelia korporácií budú samozrejme vystatovať najprogresívnejšími eko a enviro klimatickými riešeniami. Tak sa to deje už dnes, veď aby ich rodiny žili v čo najčistejšom prostredí. Korporáciami a progresívnymi vládami eko štátov  financované mimovládky budú nemilosrdne tepať do konkurencie, nenápadne však zachovávajúc a mlčiac o zasmradzovaní a nivočení krajiny nimi vlastnenými firmami. Kdesi v Bangladéši,  Indii, mamutích baniach v Afrike, Južnej Amerike či v Papui - Novej Guinei. Nič nové na svete - budeme tu mať "eko" repete. ()

Galerie (31)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama