Reklama

Reklama

David Attenborough: Život na naší planetě

  • Velká Británie David Attenborough: A Life on Our Planet
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

David Attenborough má tak výsostné postavení, že si může dovolit být upřímný a otevřený, k tomu tedy obdivuji jeho houževnatost a odevzdání se dané problematice, on to jistě vnímá jako své životní poslání, což je krásné a mělo by to tak být.. Co se týče lidí a jejich vlivu na naši planetu raději budu mlčet, obávám se, že bych se nedokázala udržet v mezích slušné češtiny.. Inu, je za minutu dvanáct, to všichni, co dění sledují, ví.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kto iný môže presvečiť ľuďstvo o tom, že sme na nesprávnej ceste, než David Attenborough? Človek, ktorý svojou neuveriteľnou životnou cestou a pracovitosťou vytvoril samotný pojem prírodných dokumentov, ktoré sa úplne všetky odvýjajú a evolvujú vďaka jemu a jeho spolupracovníkom. Predpokladám, že nie je medzi nami nik, kto by nevyrastal na jeho dokumentoch od detsva, vďaka ktorým sme začali chápať dôležitosť divočiny a biodiverzity. --- Ako hovorí: príroda prežije aj bez nás, ale mi bez nej určite nie. Ide teda o to, či sa chceme zachrániť ako druh, alebo nie. --- Poznám veľa ľudí, ktorý chodia do práce na bicykly a jedia minimum mäsa ako ja, ale poznám ešte viac takých, ktorý tvrdia, že akákoľvek sebadisciplína je zbytočná, pretože jedinec nemôže zmeniť chod sveta: a to je podľa mňa ten najväčší omyl. Myslím si, že je plno veci, ktoré môže zmeniť práve len jedinec. Na moju veľkú radosť vnímam pozitívne zmeny aj v mojom okolí: Ludia zisťujú, že cielom nie je separovať odpad, ale nevytvárať ho. Zisťujú, že môžeme konzumovať omnoho menej, pretože máme omnoho viac, než potrebujeme. A že cielom nie je vlastniť a neustále zažívať, ale nájsť rovnováhu skrze skromnosť a pokoru. --- Tento komentár nie je o moralizácií či poučovaní. Je to reflexia a hlboká poklona pred tým, za čo všetko vďačím medzi inýmy aj tejto dokumentárnej literatúre. A ako mnoho z Vás tu píše, ajkeď je tento konkrétny počin trošku skratkovitý a náznakový, má dve atribúty, ktoré sú k nezaplateniu: Môže zasvätiť nezasväteních, a tím, čo už tušia, len pošepkáva, že nádej umiera posledná. Ďakujem, pán Attenborough. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Osobná výpoveď uznávaného anglického spolutvorcu množstva nádherných prírodopisných dokumentov, ktoré definovali tento žáner. Aktivistu a neúnavného ochrancu prírody. Osobná výpoveď, ktorá nielen presne opisuje neradostný stav a víziu samozničenia planéty ľudstvom, ale naznačuje a prináša riešenia a rady, ako tomu zabrániť. Lenže s výnimkou jednej vety - "Je potrebné zastaviť neúnosný rast" sa nijako nedotýka podstaty - a to nevyhnutnej potreby zmeny systému ako takého. Poznámka: Pretože existujúci a prevládajúci kapitalistický systém výroby, povyšujúci rast zisku a súčasnú stále rafinovanejšie dosahovanú efektivitu pri jeho dosahovaní, vylučuje environmentálne prijateľné riešenia. Vždy totiž preváži hľadisko trhové nad ekologickým, vždy. Od v dokumente spomenutého prudkého nárastu spoločnosti a produkcie v 70. rokoch 20. storočia, sa všetko ukázané postupné degradovanie srdca sveta - ubúdanie dažďových pralesov, topenie ľadovcov na oboch koncoch zemegule, či masívny lov rýb, ubúdanie živočíšnych druhov, dialo len a len vďaka dravej a nenásytne realizovanej, sústavnej politike konzumného obchodného kapitalizmu. Ten sa za tie roky nezmenil. Len nadobudol globalizované a nadnárodne korporátne formy. Ak ukážu rozhodujúce banky, zbrojárske korporácie, farmaceutické firmy, automobilky, odevné korporácie ich konkrétne environmentálne riešenia, čo sa týka všetkých zložiek prírody a ich radikálne zlepšenia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, potom by som azda uveril. Lenže nič také sa nedeje a ani neudeje. Politici a mimovládni aktivisti budú na fórach naďalej mlátiť prázdnu slamu a tváriť sa nesmierne progresívne. Ďalší mladí Attenboroughovi nasledovníci nakrútia tisícky otrasných dokumentov o odumieraní prírody na Zemi. Prijmú sa hromady "zásadných" deklarácií o klimatickej udržateľnosti, a o kadejakej inej potrebe ochrany prírody. No firmy budú na podklade kapitalistických hesiel o absolútnej priorite zisku chŕliť do ovzdušia  exhaláty. Ak im tieto deklarácie dočasne privrznú gule, na tajnáša presunú tony toxických splodín do mora, či zakopú do zeme. To, mimochodom, robia už roky rokúce. V najvyspelejších mestách sveta sa však tí istí majitelia korporácií budú samozrejme vystatovať najprogresívnejšími eko a enviro klimatickými riešeniami. Tak sa to deje už dnes, veď aby ich rodiny žili v čo najčistejšom prostredí. Korporáciami a progresívnymi vládami eko štátov  financované mimovládky budú nemilosrdne tepať do konkurencie, nenápadne však zachovávajúc a mlčiac o zasmradzovaní a nivočení krajiny nimi vlastnenými firmami. Kdesi v Bangladéši,  Indii, mamutích baniach v Afrike, Južnej Amerike či v Papui - Novej Guinei. Nič nové na svete - budeme tu mať "eko" repete. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Sir Attenborough je desítky let naprostá klasa a co se přírody týká tak její největší řečník. Nestačím se divit, v jak dobré formě i ve svých 94 letech je, jak mu to myslí a jak se fyzicky drží, v obou případech lépe než o 30 let mladší lidé. Co se mi na tomto (nechci úplně říci dokumentu) filmu líbí, je, že kromě děsivé a známé pravdy, jak to je, je přichází i s relativně jednoduchým a hlavně uskutečnitelným řešením. Je smutné, že téměř stoletý pán nám blbečkům musí říkat o budoucnosti - jemu to může být jedno. Btw. Grétu nepočítám jako někoho, podle koho by měl někdo žít, ale jsem ochotný následovat to, co má smysl a výsledek. Nechápu, že Attenboroughovi dokumenty nejsou povinnou součástí vyučování. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

No určitě je to myšlenkově podnětnější a kvalitnější divácký zážitek, než filmy o mongoloidní Grétě, ale stejně si myslím, že pan Attenborough ve svém teatrálně patetickém životním poselství neřekl nic nového, co by aspoň průměrně vzdělaný a o svět se aspoň průměrně zajímající člověk už dávno nevěděl. Sesumírovaná fakta o růstu populace, teploty a škodlivin, a naopak o klesání počtu hektarů lesa a živočišných druhů, jsou všeobecně známa. A řešení taky - přestat se množit, nežrat maso a energii brát ze Slunce. Skvělá zpráva, teď to ještě ale bude potřeba zrealizovat, hlavně tedy v onom tzv. třetím světě. Nevím ovšem jak, podobnými prvoplánově dojímavými dokumenty asi sotva. Já osobně nejdřív kdysi před léty spoléhal na ptačí chřipku nebo na ebolu, že by mohly to lidské přemnožení trochu přibrzdit, ale byly to slepé uličky. A čínská chřipka je taky bohužel zdá se jenom uměle přiživovaný a zveličovaný mediální humbuk. Takže snad se žlutým soudruhům v tajných podzemních laboratořích časem podaří vyrobit nějaký opravdu pořádný supercloumák, který s tou nadměrně početnou lidskou populací teprve pořádně zacloumá, ne jako to nedochůdče covid-19, nebo jak se to jmenuje. A nebo s něčím přijde sama matička Gaia. A buďte v klidu, nebylo by to zdaleka první masové vymírání v dějinách Země, jak známo. Jo a mimochodem až se za pár miliard let stane ze Slunce rudý obr, bude tady stejně se životem šmytec, takže ty řeči o tom ohrožení biodiverzity berte s nadhledem a "z hlediska Věčnosti". ()

Galerie (31)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama