Reklama

Reklama

Perské lekce

  • Rusko Uroki farsi (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Okupovaná Francie, 1942. Gilles je spolu s ostatními židy zatčen vojáky SS a poslán do tábora v Německu. Jen o vlásek unikne popravě, protože přísahá dozorcům, že není Žid, ale Peršan. Tato lež ho dočasně zachrání, ale je mu přidělen úkol na život a na smrt: učit perštinu velitele tábora Kocha, který sní o tom, že si po válce otevře restauraci v Íránu. Koch je den za dnem nedůvěřivější a Gillovi je jasné, že své tajemství už dlouho neudrží... (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (38)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe vynikajúci film, ktorému som ochotný dať 5*! Dejovo jednoduché a relatívne priamočiare bez akejkoľvek retrospektívy, no napriek tomu skvelé od začiatku do konca. Pôsobí to síce trochu neuveriteľne, ale to prevedenie je viacmenej realistické a aj kulisy, kostýmy a výprava vyzerá viac než dobre. Tou najväčšou prednosťou je však samotný dej a zápletka o fiktívnom Peržanovi, ktorý si chcel zachrániť život jednou malou lžou, na ktorú sa nabalovali ďalšie a ďalšie klamstvá v podobe vymysleného jazyka. Originálne, miestami dokonca vtipné, a predsa za veľmi smutných okolností koncentračného tábora. 5*! ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Za mě je německý snímek 'Perské lekce' poměrně originálním pojetím víceméně klasickýho příběhu na téma židovského holocaustu. Byť jde o mírně patetickej recyklát námětu, který jsme mohli vidět již nesčetněkrát, je nutno na tuto temnou historickou kapitolu neustále upozorňovat – což vyžaduje i nový a stále víc inovativní variace a interpretace, jak daný příběhy vyprávět – a právě 'Perské lekce' tento koncepční potenciál svou nevšední premisou ždímaj na maximum, což se musí cenit.... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEPOTŘEBUJI UMĚT ČÍST ANI PSÁT. CHCI UMĚT JEN MLUVIT. JESTLI NEJSI TÍM, ZA KOHO SE VYDÁVÁŠ...“   Oblíbenec Timura Bekmambetova natočil takřka neuvěřitelnej příběh. Jeden by řekl, že už ho na filmech z lágru nic nepřekvapí… Film sám o sobě je vlastně jednoduchej. Trocha toho náckovskýho násilí a Žid Reza, vydávající se za (polovičního) Iránce. No a protože touha přežít dokáže divy… Taková festivalová tutovka.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídku „Erfindung einer Sprache“, kterou napsal Wolfgang Kohlhaas, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti.  /// Thx za titule „iljito“.                              PŘÍBĚH ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak moc a jestli vubec je neco na tomto pribehu pravda. Je zde i nekolik hodne neverohodnych scen, ale jako celek jde o velmi zajimavy film. A to i pres skutecnost, ze z prostredi koncentacnich taboru uz bylo natoceno asi vse... Ale ta predstava, ze nekoho ucim jazyk, ktery si prubezne vymyslim a musim byt krok pred zakem, ktery nesmi nic poznat je silena. Zvlast v takovych podminkach a jeste bez pera a papiru. Pokud teda film nebudete brat prilis vazne, muzu doporucit. Zajimava postava velitele tabora Kocha. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tých filmov z koncentrákov je veľa a mnoho už aj na jedno kopyto, ale tento sa mi výnimočne páčil, nakoľko je netradičný, taký príbeh sme ešte nevideli. Samozrejme, že je vymyslený. Oni to síce obalili, že na motívy skutočnej udalosti, ale v skutočnosti ide o film natočený podľa knihy spisovateľa Wolfganga Kohlhaase - Erfindung einer Sprache, ktorá sa len inšpirovala skutočnými udalosťami. Skutočného tu je pramálo, pretože len sťažka sa to mohlo naozaj stať. Preto hodnotím film ako fikciu z čias 2. svetovej vojny a tá vyšla parádne. Výborné herecké výkony, za dve hodiny nie je ani chvíľu nuda a záverečné zavŕšenie vyšlo skvele. Áno, nie je to nič na prelievanie sĺz, ale ten Perzské lekcie majú neskutočný dôvtip aj myšlienku. Veľmi sa mi páčil. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • „Joon“ znamená v perzštine "drahý" a nie je to priezvisko; Reza je však meno. Takže „Reza Joon“ znamená „Drahý Reza“. (Arsenal83)
  • Film bol Bieloruskom vyslaný na Oscara do kategórie Najlepší medzinárodný film. Akadémia ho však diskvalifikovala, pretože drvivá väčšina štábu nepochádza z Bieloruska. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

04.10.2020

Přehlídka toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes dokončila svého festivalového průvodce, a tím i seznam filmů, které mohou diváci letos očekávat. Přehlídka tak… (více)

Reklama

Reklama