Reklama

Reklama

Atletka A

  • USA Athlete A
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument se věnuje výpovědím amerických gymnastek, které zneužíval týmový lékař Larry Nassar, a reportérů, kteří toxické okolnosti odhalili. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě skvěle zpracované - bylo to jasné, svižné, chytlavé a bohužel stále reálné. V dokumentu bylo hodně - za mě - pravdivých prohlášení. A bohužel stěžejní je, že gymnastika je opravdu o hodně mladých lidech. Ostatní sporty tolik ne...Jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Pro dané "oběti" to nebylo jistě snadné - ale jsem ráda, že dostali prostor a možnost se u slyšení vyjádřit a říci to lékaři osobně a do očí. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek se musím přiznat, že jsem sledování dokumentu nevěnoval 100% pozornost. Ať už to bylo tím, že zabředával do témat, které ne zas tak souvisely se zneužíváním nebo to bylo prostě jen stylem natáčení, který mi úplně nesedl. Na ploše 104 minut je samotnému vyšetřování celé aféry věnováno jen pár minut, což je prostě málo. Že lidé ve vedení odvracely své zraky před obviněními ze sexuálního obtěžování proti Nassarovi, kterému pod rukama prošly stovky gymnastek, není až tak překvapující. Když jde o olympijské zlato, za jehož zisk a s ním spojenou reklamu vyfasují všichni hodně prachů, jde všechno ostatní stranou. Ono přeci jde o peníze především, tomu se přeci v dnešním světě nemůže nikdo divit. V konečném důsledku se vše točí pouze a jen kolem peněz. A kdo ví, jaké další skandály vyplují na povrch. Tohle není první ani poslední (v době psaní tohoto komentáře se například řeší obtěžování žen v komunitě streamerů na Twitchi). Dokud budou existovat neukojení chlapi, nezodpovědné osoby ve vedení, lidé disponující mocí a provokativní ženy, tohle se bude dít pořád. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Aféra zneužívání nezletilých amerických gymnastek klubovým lékařem. A vlastně i majiteli největšího areálu na jejich výcvik a soustředění. Gymnastika jako sport mladičkých dívek, které často nastupují do výcviku a drilu už ve 3-4 letech. Nelítostná disciplína je pak provází po celou cvičební historií. ()

Patuse 

všechny recenze uživatele

Že osteopatik Larry Nassar dívky zneužíval, o tom není pochyb, že to vědělo několik vysoce postavených lidí též. Překvapilo mě na závěr vidět vypovídat u soudu přední královny gymnastiky jako je Aly Raisman, Jordyn Wieder či Mckayla Maroney. S čím mám osobně velký problém je osočování metod treninku Bély a Márty Károlyi a jsem ráda, že to prakticky zaznělo pouze z úst rodičů Maggie Nichols a ne ostatních gymnastek. Amerika v ženské gymnastice nebyla nic do 80. let, dokud neemigrovali z Rumunska tito dva trenéři. Ano, i naše české gymnastiky říkají, že když se američanky rozcvičují před závodem, vypadá to jako závod samotný. Nemám iluzi, že byli tvrdí - ale US má dnes gymnastky, kterým se nemůže rovnat svět! Simone Biles v roce 2019 skočila jako první žena v historii trojité salto vzad na prostných. Vadí mi chybějící interpretace celého případu z jejich pohledu. Jsou některými gymnastkami kritizováni za metody, to zde uslyšíme, ale nikde nevidím rozhovor s největšími hvězdami jako jsou zmíněné Mary Lou Retton, Kim Zmeskal či Nadia Comăneci , které patří k horlivým zastánkyním obou. Márta Karolyi je od 2016 v trenérském důchodu (Béla od 2000) a hlavního trenéra převzal Valeri Liukin (dvojnásobný olympijský vítěz + otec a trenér zlaté Nastii Liukin). A pak sporné osočení, že Maggie měla být na olympiádě v Riu... Je mi líto, ale stačí se podívat D-Score (počáteční skoré předváděných prvků) hlavní pětice. Maggie byla nadprůměrná pouze v prostná. A to Amerika, které je v téhle disciplíně nejlepší na světě a má Simone s prvkem Biles a Aly Raisman, která má zabijáckou The Raisman první lajnu (1.5 salta vpřed + dvojitý arab + salto v před), nepotřebuje. Amerika potřebuje obstojná bradla, aby mohla konkurovat číňankám a ruskám, a to úřadující vícebojařská olympijská mistrině z Londýna 2012 Gabby Douglas aka létající veverka a uřadující světová jednička bradel Madison Kocian, splňovaly. O tom, že se v ústředí US Gymnastics hrálo fair play, si iluze nedělám. Spíš je škoda, že to s Larrym neodskákali mnozí další. ()

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Dva filmy, jedno téma. Netflix - Athlete A, HBO - At the Heart of Gold. Každý ten příběh vypráví jinak, oba přístupy jsou dobré. Netflix se více soustředí na obvinění celého systému, zatímco HBO klade důraz na pachatele. HBO bylo o něco emotivnější, Netflix komplexnější. Trochu lépe hodnotím verzi HBO, dokázali udržet konzistnější formu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama