Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

H34D 

všechny recenze uživatele

Podařené konverzační drama, kterému však chybí esenciální psychologický rozměr. V centru dění máme zajímavý, resp. zajímavě narušený charakter Grahama, ovšem podaří se nám náhlednout jen na povrch jeho "osobního projektu", detailnějšího rozuzlení se nedočkáme. Dialogy psal Soderbergh procítěně, obsahují jistou upřímnost a vyspělost, nicméně k "slíbené" tematizaci sexu téměř nedochází a že by film vypovídal o vztazích, to se také říci nedá... Mám problém si ze snímku odnést něco smysluplnějšího než jen provalený zálet a chudáka masturbujícího u videokazet :) 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex, lži a video se stal velkým překvapením roku 1989 a komerční úspěch i ohlas kritiky katapultovaly Soderbergha mezi filmařskou elitu Spojených států. Film postavený na chytrém scénáři plném zajímavých dialogů je tragikomedií pojednávající o osudech několika středostavovských Američanů, kteří si neví rady se svým sexuálním a rodinným životem. Nenápadný, ale silný film, který se zapíše do paměti diváka. Film byl velkým úspěchem Andie MacDowell, která se tak prosadila do role filmové hvězdy a v 90. letech natočila několik úspěšných trháků. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Zajímavě intimní film, který těží především z výborných dialogů, kde se řeší nepříjemná témata a postavy jsou tak sympaticky obsazené, že si ani neuvědomíte, že sledujete herce, hrající podle scénáře. Nadruhou stranu takřka neexistuje příběh, vyvrcholení snímku nijak negraduje, ale pouze zapadá do vlažného tempa zbytku dění a ani té erotiky proklamované i v názvu se dočkáme pouze v několika málo náznacích. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

S důvěrou ke kameře. Voyerský zájem, medikament intimity. Otevřený záznam řečí o tělesném ráji v soukromém pekle. Společném chtíči v niterní křeči. Veřejně přerušený polibek, exkluzivní osobní příběh. O milování. Bez fyzického doteku. Člověk hledající v prázdném životním monologu smysluplný lidský dialog. Spřízněný duševní krok. Lepší druhý díl. S jiným jinde souznít, v milostném osamění. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než Steven Soderbergh získal Oskara a točil komerčně úspěšné snímky typu "Dannyho parťáků", natočil malý nezávislák s všeříkajícím názvem. Ano, v tomto snímku, jde opravdu o sex, lži a video, tedy konkrétně videokameru, na kterou kamarád hlavního hrdiny natáčí neznámé ženy, které mu vypráví o svých sexuálních zážitcích a skrytých perverzích. A samozřejmě vyjde najevo i spousta tajemství a to převážně ve chvíli, kdy vyzpovídá jeho manželku a její sestru, která je zároveň jeho milenkou. Jelikož se jedná o malý film s mizivým rozpočtem, stojí hlavně na hercích a v tomto případě, režisér chybu neudělal. Krásná Andie, podává svůj nejlepší výkon a i Spader, který mi nikdy neseděl, nebyl nikdy tak přesvědčivý jako zde. Výborný debut všestranného režiséra. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

Reklama

Reklama