Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

20. léta, New York. Mladá černoška narazí na kamarádku z dětství, která se vydává za bělošku, a tohle setkání převrátí její svět vzhůru nohama. (Netflix)

Recenze (30)

Topco 

všechny recenze uživatele

Rebecca Hall nakrútila minimalistickú, konverzačnú dobovú drámu, ktorá má čo ponúknuť najmä pripravenému divákovi. Retro štýl nesadne každému, je potrebné sa nastaviť na scenár presýtený témou rasovej tolerancie, dialógy občas pôsobia šablónovite až otravne a mnohých odradí pomalšie tempo. Po technickej stránke však Passing predstavuje solídne remeslo a esteticky vkusný kúsok. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Apartní černobílé dramátko, které je v první polovině inscenačně tuhé, ve druhé polovině zase scenáristicky matné. Přitom příběh dvou žen, které mohou přebíhat mezi světy černých a bílých, v sobě má silný dramatický tón. Debutující Hall ho ale dokáže spíše elegantně obrazově opisovat, než skutečně působivě evokovat. Nakonec Přebíhání nevyzní přesvědčivě ani jako osobní příběh, ani jako metafora černých tváří a bílých masek. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

předpokládám,že takhle nízké hodnocení je díky tomu,že Passing bude vnímáno jako další woke rasová agitka a místní fobové tak mají pré.Realita je ovšem trochu jinde a Passing je adaptací knihy,která vyšla v roce 1929 (tedy plus mínus v době ve které se odehrává) a v tom čase se o nějakém agitování mohlo všem jen zdát.Celý děj se pak motá okolo dvou kamarádek a rasové identity.První z dvojice (Tessa Thompson) je černoška,vnímá se tak a má za manžela černocha,druhá (Ruth Negga) je pak také černoška,ale je vnímáná jako běloška (odtud termín/fenomén passing.kdy je člen jedné rasy vnímán a akceptován jako člen jiné) a za manžela má bělocha,který je docela rasista.Jejich setkání po letech pak oběma změní život.Rebecca Hall si pro svojí režijní prvotinu vybrala sice aktuální téma,nicméně jednoduché to mít nebude a to primárně proto,že Passing není zas tak dobrým filmem.Sice se na něj poměrně hezky dívá a obsazení je solidní,nicméně tempo je pomalé a jelikož jde prakticky o čistou konverzačku,tak na ploše skoro sto minut nedokáže naplno zaujmout a je to velmi často nuda.Zkrácení o dobrých dvacet minut by to sice asi úpně nezachránilo,nicméně mohla z toho být alespoň slušná jednohubka se skoro allenovskou poetikou (bez humoru a jen skoro).To by ve finále bylo poměrně zajímavé vzhledem k tomu,že Rebecca Hall byla jedna z těch,která se od Allena distancovala a teď od něj solidně (minimálně stylisticky) opisuje...40% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobove drama, ktere odhaluje zivoty dvou zen s tematy rasa, identita a touha nekam patrit. Hodne z Prebihani by mohla byt divadelni hra. Dialogy jsou take divadelni. Jde o adaptaci romanu Nelly Larsenove. zkoumá se zde, jaký psychologický efekt má hraní rolí. Postavy jsou osamělé v cizí společnosti. Plynutí času neboli passing of time je dalším z témat filmu. Na to, od jaké barvy je odvozována norma, upozorňují také záměrně přesvětlené záběry nebo prolínačky do bílé. Stejnou barvu má sníh snášející se na zem ve finále. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená nuda. Film má nádhernou kameru, jenž využívá netradiční úhly a záběry, parádní hudbu, vizuál a hlavně přesné herce. Nicméně to téma mi nesedlo (neznám knižní předlohu, ale asi bude hodně významná a ceněná) a film mě moc nebavil. Přesto všechno oceňuji umělecké hodnoty a přesné herecké výkony. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Filmování probíhalo od listopadu do prosince 2019 v New York City. (SONY_)

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Reklama

Reklama