Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem "Jízdu" neviděl, a tak jsem to konečně musel napravit. Člověk o tom filmu ví, sem tam v televizi zahlédne nějakou scénu, ale postupně si uvědomuje, že ten film mu vlastně uniká. Skvěle vystavěné postavy, které hrají na to, že jsou jejich představitelé celkem bezprostřední, vlastně spíš nehrají. V jejich společnosti pak film snesete a čekáte, co bude dál. Dialogy jsou překvapivě chytré, vlastně až existenciální. Tohle rozhodně není jen road movie průměr, ale je v tom něco víc. No a nakonec, soundtrack od Buty je prostě nezapomenutelný. Ta písnička je depresivně pohodová, stejně jako celý film. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento film mi miestami pripomínal Spielbergov Duel a miestami neviazanosť beat generation, s tým rozdielom že namiesto jazzu nám neustále hraje svoje pesničky skupina Buty a namiesto Ameriky sa hrdinovia potulujú po Južných čechách. V tomto smere je film priam dokonalý. Cítite z neho uvolnenosť, každý záber kamery fantastického Brabca je doslova pastvou pre oči, lenže ako náhle začnú hrdinovia o niečom premýšľať tak je to strach a hrôza. Hrať hrajú, ale všetko je to podané bez emócií, bez väčšieho nadšenia a hlavne v niektorých miestách to pôsobí až neskutočne samoúčelne, čo svojim spôsobom má za následok to, že film je niekedy až nezaujímavý a neuveriteľný a či sa to už týka dialógov, alebo správania hlavných postáv. Z hercov najviac vyniká Geislerová a Pastrňák. Svěrák na to že tento film natočilo myslím že nejakých 9 ľudí vytvoril, krásny mozaikovitý príbeh, ktorý sa skrátka tak aj musí brať. Nič viac od neho nečakajte, lebo budete sklamaný. Zavádzajúce bohužiaľ je že vzbudzuje dojem že JE niečo viac ako v skutočnosti je. Ale ak prehliadnete tento fakt, jedná sa o naozaj pohodový film. Za ten krásne podaný koniec som musel zvýšiť hodnotenie o jednu hviezdičku. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sverák si dal kedysi dávno za úlohu, že dokáže nemožné a natočí celovečerný český film za 1 milión korún. Podarilo sa mu to, otázka je, či sa dá natočiť za také peniaze aj plnohodnotný a kvalitný celovečerný film. Ak prižmúrime oči, tak áno. Lenže mojim veľkým problémom je hudba českej formácie Buty. Nikdy som z nich nebol na vetvy, ale odvtedy, čo som ich videl na jednom festivale, mám voči nim ťažkú averziu. Takže Honza Sverák odpustí iba priemerné hodnotenie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Takto příjemně odvázaný nezávislý film bych od mladého Svěráka (kdybych tedy trochu nevěděl o pozadí filmu předem) nečekal a dneska bych se už patrně ani nedočkal. Dlouhá léta jsem se této Jízdě vyhýbal jako pro mě tematicky méně zajímavému filmu, teď mám však pocit, že jsem ji spatřil v pravou chvíli, kdy mě v nejedné scéně přímo ulahodila krásně vystiženou letní náladou včetně nejednoho poetického záběru. A zároveň si mě získala i svou spontánní uvolněností, dýchající z letních radovánek na cestách autem bez papírů, stejně tak z výkonů ústřední herecké trojice, obzvlášť mladičká Aňa Geislerová mě tu svou přirozeností a nekonečnými rozmary velice bavila. Samotný příběh je velice prostý, ale coby komedie nabízí dostatečné množství atraktivních a humorných scén, lehká amorálnost spíše ve mě zvyšovala napětí, než aby mi mi vadila. V posledních minutách od scény s postelí se pak Jízda začíná měnit na drama a pro mě nečekaný trpký závěr mě silně uzemnil. K celkovému fajn zážitek určitě musím přičíst i velmi zdařilou originální hudbu Radka Pastrňáka se skupinou Buty (z níž mě vedle mně už dvou dříve známých písní hodně chytl zejména „Sedlák“). [85%] ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tenhle hodně jiný indie Svěrák se mi tentokrát do vkusu moc netrefil. Lowcost road-movie s homevideo lookem, která sice i s lowres obrazem dokáže kouzlit vcelku pěknou letní atmosféru, ale zároveň je to film, kde mě všechny ty nepříliš bystré a neustále nadržené postavy svým slizkým chováním a cringe dialogy občas fakt děsně iritovaly. Divoké a notně buranské devadesátky z toho vyloženě sálají. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Snímek byl natočen během letních prázdnin roku 1994. (Pierre)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 30 664 diváků, což znamenalo tržbu 884 577 Kč. Snímek se tak stal 7. nejnavštěvovanějším filmem a 4. nejnavštěvovanější premiérou měsíce října 1994. (cinema_cz)
  • S filmármi spolupracovala aj polícia, ktorá tolerovala, keď sa zastavila doprava, a asistovala, keď sa natáčala Honzíkova (Filip Renč) nehoda. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama