Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Že Japonci jsou úchyláci, jsem věděl už dávno, ale Tetsuo posunul můj dojem ještě o něco dál. Tenhle snímek ve mně zanechal opravdu rozporuplné pocity a nevím, jaký si na něj mám udělat názor, a už vůbec nevím, jak ho ohodnotit. Na jednu stranu se mi pár momentů a celková deprese líbily, ale místy opravdu hnusné scény, do mozku se zařezávající hudba a prapodivně rychlé střihy mě naopak odrazovaly. Možná, že kdyby nebylo o 11 let starší Mazací hlavy, dal bych čtyři hvězdy, ale po více jak jedné dekádě už tenhle film nebyl tak originální, jak si dnes mnozí myslí. Možná mu někdy dám druhou šanci, ale nedělám si iluze, že by to na mě udělalo jiný dojem než tenhle. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ty Japonce to nepochybně baví. Biomechanická nákaza, nekompromisní přeměna a ženská nenasytnost ve všech formách. Vynikající hudba se prolíná s těžkou, nicméně výbornou experimentální režií a stejně těžkou linií příběhu. Tsukamoto mi přijde jako takový japonský Švankmajer, který si to ovšem dělá hooodně po svém. Atmosféra i nekontrolovatelná situace proměny stále skvěle graduje. Nelehká ovšem velmi kvalitní podívaná. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měl experimentální filmy rád, tady mi ale něco vadilo - a to "něco" bohužel nejsem schopen definovat. Možná to bylo tím pokusem o humornou nadsázku, každopádně bych tento film spíše řadil ke studenstkému testování mantinelů, než k vyzrálé filmové tvorbě. Celé mi to připadalo jako směska Švankmajera (zde je vliv klidně možný, Švankmajer je v Japonsku velmi populární), raného Cunninghama, "Pí" a "Mazací hlavy". Přesto - určitě to není plochý, jednovrstvý film, oceňuji režisérovu odvahu a nekompromisnost. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle si představuju peklo... Tetsuo vypadá jako něco mezi šíleným hudebním klipem k nějakýmu industriálu, nefalšovaným hororem (scéna v metru, kdy úředníka začne pronásledovat chodbama žena s podivným pařátem je zatraceně děsivá) a zhuleným snem surrealistického umělce. Mimořádně působivý a rozhodně nezapomenutelný zážitek. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Pomalá sebadestrukcia a premena človeka na kovovové monštrum doplnená bizarnosťou s východu a audovizuálným fetišom. Ťažko zachovať nejaké stanovisko. V prvom rade je to extremne nezažívný a veľmi prvoplanový film.Ale aj tak je to neuveriteľne zaujimavá a vskutku dosť smutná snímka. Chaotický strih a surrealistický výmaz dopomahajú účinok filmu. Japonský Eraserhead-dokonca viacej inovačný. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Film odkazuje na společnost, která více a více využívá elektroniku, jenž ji mentálně ničí. (Emo-haunter)
  • Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel s většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Významný spisovatel a filmový kritik Stephen Holden z New York Times popsal film jako snímek s hyperkinetickým tempem a divoce zkresleným herectvím, rovněž se zvráceným smyslem pro humor. Dospěl k závěru, že tento film je pouze pro milovníky podivných filmových žánrů a klasické obecenstvo může hodně pobouřit. (Emo-haunter)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama