Reklama

Reklama

Manželé Stodolovi

  • Slovensko Manželia Stodolovci (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaroslav a Dana jsou mladý pár, který žije v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást jejich osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál se o případ nezajímá. To Stodolovi přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů. Brutální vraždy úzce souvisely s jejich vztahem, jsou obrazem závislosti a vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (49)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Manipulace a zaslepenost. Většina filmu je hlubokým rozborem jednoho těžce nezdravého vztahu, tak nějak na příkladu Stodolových. Více než o činy v ní jde o cestu k nim a samozřejmě i o následky (ať už "pozitivní", či negativní) na psychice obou manželů. Postava Dany z toho samozřejmě vychází hůře, ale nemám pocit, že by byl Jaroslav nějak obhajován. Těžko považovat za lepšího někoho, kdo vědomě koná takové činy, i kdyby mu byly jakkoliv nepříjemné. Jako ukázka toho, kam samozřejmě v extrémním případě může vést totální zaslepenost, je to výborné. Jako psychologický rozbor dobře napsaných a ještě lépe zahraných postav taktéž. Kriminální rovina dostává zásadnější prostor v závěru, je kontrastem k té vztahové, aby zároveň postavy ještě dotvářela. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Spíš než kriminálku se jedná o psycholické vztahové drama s nechutnou příchutí. Jasně na sv. Valentýna si tuna lidí dopřeje tanečníka Johnnyho a jeho Bejby nebo vyjede na velikánským parníku s Jackem a Rose, ale já ne, ani parník, ani prázdniny v Římě, ani čekání na to, že potkám Sally. Já si dal jinej pářeček, Stodolovi. Bohužel nejsem obeznám příliš s realitou, takže nevím do jaké míry je vykreselní povah manželů věrohodné a do jaké spíš filmový záměr a je to ve výsledku jedno, ale Stodola mě teda ve své kombinaci extremní submisivity a minimální intelgince přišel až neuvěřitelnej, že to snad ani neni možný aby se takhle choval chlap. Zato Stodolová, pokud bych měl tvořit seznam ženskejch, který se mě hnusnej, ona by určitě byl na prvních pozicích. Odporná, zvrácená, manipulativní sociopatka. Vlastně by mě docela zajímalo, jak se tyhle dva poznali a dali dohromady. Na film se nekouká dobře a to nejen díky činům, kterých se Stodolovi dopouští, ale především díky způsobu myšlení a chování těhle hnusných lidí. Depresivní syrovosti pomahá určitě i vhodný výběr lokací a exteriérů, ale především velmi kvalitní herecké výkony Lucky Žáčkové a Jana Hájka. Madam Stodolovou jsem měl snad od první scény chuť zabít a Stodola víc a víc prohluboval statut ubožka. To se hercům fakt povedlo, palec nahoru. Trošku jsem nerozuměl zatýkací scéně na poli, tam to bylo nějak brutálně střihlý. Celkově je to určitě film, který stojí za vidění, není špatně natočen, zahraný je dokonce skvěle. Jediný co mě vadilo byla taková dějová neúplnost, nejde jen o výše zmíněnou scénu, ale proč třeba nebyl dopřán diváckému oku ten "výslech" Stodoly u jeho bytu, to třeba mohlo být docela zajímavý v kontextu celého zaměření filmu. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Rezonující příběh podložený skutečnými událostmi, z něhož ale nepodařilo vykřesat vtahující filmový zážitek. Snímek Manželé Stodolovi režiséra Petra Hátle jitří vášně již od svého oznámení, jelikož jeho vražedné pozadí je dosud bolestnou kapitolou tehdy nově vzniklé České republiky. Vyjma toho zde rovněž zaujmou i precizní herecké výkony (Lucie Žáčková!), z nichž Vás doslova nepříjemně mrazí v zátylku. Je tedy vážně velká škoda, že tvůrci i se všemi těmito atributy stvořili zoufale utahanou a podivně jednostrannou podívanou, jejíž vykořeněný scénář pouze smutně šustí papírem. Je mi vážně velkou záhadou, jak toto černobílé ztvárnění vraždící dvojice mohlo proboha projít schvalovacím kolečkem. Ve finále tedy dostaneme ambiciózní atmosférickou filmovou jednohubku, jejíž potenciál ale dalece přesahuje schopnosti a možnosti tvůrců. Škoda. (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Taková sonda do hlavy ženské co nechtěla dělat  našla si chlapa co byl manipulativní a řekla mu jednou ať okrade nějakého dědka on to podělal a zabil ho. Nahráli to na sebevraždu a pak zjistili, že nějaká ženská ho asi viděla a chce to říct policajtom tak ji zabili a nahráli to na to, že se ztratila při túře pak narazila na jednu babku s dědkem co jí řekl, že je štětka ona se nasrala řekla mu to a společně jich zabili. Z jejich peněz si zacálovali svatbu a zaplatili někde barák on začal dělat ona nechtěla být doma sama tak začala zabíjet sama pak se to on dozvěděl a zabíjel některé znovu s ní. Na konci narazili na dědka v lese a chtěli ho zabít , ale k němu došli příbuzní zavolali policajty a ti je chytili. Ona vše svedla na něho tak on dělal rekonstrukce činu dostal se k případu kde vraždila ona a nevěděl jak to dělala policie si pozvala ji a on řekl, že některé vraždila ona (tady je řečen ten jeden případ v skutečnosti jich bylo více)  tak je ob obvinili a oba dostali doživotí pak se rozvedli. Je škoda, že není zde řečeno kolik jich zabili a kolik on a kolik ona to je možná jediná výtka. Jinak co jsem někde četl ona ho fakt naváděla tak, že tady to je pravdivé není to žádný šovinismus jak tu někdo naznačuje. P.s. kdyby si chtěl někdo počíst https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_a_Dana_Stodolovi 60 procent ()

Jokolo 

všechny recenze uživatele

Mrazivé drama se nechce lacině svézt na vlně true crime sérií, ale zaměřuje se na vhled do zvráceného vztahu dvou lidí, kteří by klidně mohli být vaši sousedé. Realistické nasnímání, pevná režie a výjimečné herecké výkony vyvyšují film nad průměr. Některým divákům ale může překážet to, že děj není nijak ukotvený a k látce přistupuje téměř dokumentárně. Jde nicméně o sebevědomý počin evropského formátu, který by si minimálně pro Lvy za herecké výkony dojít měl. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Film je fikce, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových, podrobnosti jsou ale vyfabulované. (CinemArt)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 7,5 milionů korun. (SONY_)

Reklama

Reklama