Reklama

Reklama

Dávné rituály

  • USA The Old Ways
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Novinářka, která přijela do rodného města Veracruz napsat článek o kultuře tamního kmene, se stane obětí únosu. Místní lidé totiž mají za to, že je posedlá ďáblem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vcelku zklamání. Fajn kamera, neokoukané tváře, zajímavé prostředí a exorcismus trochu jinak. Tím to dobré ale končí. Strojené dialogy s neherectvím hlavní postavy, spolehlivě utloukly atmosféru, která se místy drala ven. Dílo zkázy ale dokonala velmi primitivní kostra příběhu. Nepřekvapí vás vlastně nic ...s výjimkou podivného chování postav v závěru, které hraničí se parodií. Jakoby se tvůrci na poslední chvíli rozhodli, že Old Ways bude pilot k odlehčenějšímu seriálu s názvem Bruja nuevo. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Mléko kozí v hubě kysne... bába hrozí, dupe, flusne. Démon blbě čumí z rohu... škodí bábě, škodí Bohu. Vymítání třikrát Sláva! Všechen herák polní tráva... " Ano, ano. Dávivé rituály můžou skončit všelijak. Úspěchem a růžovými beránky na obloze, ale též v děsivé temnotě kozí prdele, obzvláště je-li k plemennému mexickému démonovi připuštěna šukézní, leč šamansky nevyškolená koza, t.č. fetující novinářka, spolu s nábožensky zpozdilou a v praktikách exorcismu též hanebně tápající sestřenicí. Přesto jsem se, alespoň trochu, bavil. V úvodu hororově, pak u krimi "kidnapped junkie cow", no a od břišní operace holýma rukama (bába byla na stáži na Filipínách, u Alexe Orbita :-)), jsem pochopil, že se jedná o komedii. Info z letáku v mexické ordinaci: Vymítání není vhodný sport pro důchodce. Přestat brát drogy, např. herák, je malina, stačí hodit nádobíčko do koše. Aneb co emeritní primář Nešpor netušil. Dále, jak velké PUF! a kolik smradu udělá démon, předstírající, že byl úspěšně vymeten a jak velký fakáč pak na nás udělá z temného kouta. A nakonec, že 1 je víc než 2, konkrétně u očí. Jan Žižka by potvrdil. Dvě normální oči vidí prd, zato jednoká kikina vidí... prdémona! ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Abrakadabra, čáry, máry, fuk, ať je z tebe démon fuč. Popravdě řečeno, pro ,,vymítačské,, filmy mám hodně velkou slabost a jsem jim schopen odpouštět vážně dost, zde to ale ani není příliš potřeba, jelikož právě v rámci daného hororového subžánru nabízí Dávné rituály poctivou podívanou, která mě zaujala a bavila, i když upřímně, ono se tam toho za tu hodinku a půl v podstatě ani moc nestane, nicméně tvůrcům se tento docela zásadní nedostatek podařilo poměrně zručně zacelit velice působivou atmosférou, ke které nemalou měrou přispělo i atraktivní prostředí mexické džungle, dále pak obsazením výrazných herců do zajímavých postav, fungujícími momenty napětí a i několika efektními scénami, které dokázaly vyvolat nepříjemně působivé emoce, k čemuž i nemalou měrou přispěl zlověstný hudební podklad, který mě fakt bavil. Samotný závěr, co se hlavní hrdinky týče, mi jinak připadl také výtečný, takže opakuji, přestože ústřední dějovou linku musím označit za opravdu slabší, tak po technické stránce se jedná o působivý, znepokojivý, mrazivý zážitek, v němž jinými slovy forma drtivě zvítězila nad obsahem, respektive ho zachránila před úplným zatracením. Být pak tvůrci možná ještě i o něco odvážnější, co se krvavosti týče, byl bych spokojený určitě ještě víc, na druhou stranu chápu, že hlavní důraz je zde kladen především na mystiku a mytologii, což respektuji a vlastně i ve výsledku vítám. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že se nejedná o šablonovité vymítání s blábolícími kněžími, ale o mexický přístup řádně říznutý místním folkórem. Hodně se mi líbila herečka v hlavní roli, pár atmosférických prvků se našlo a těch několik málo maskérských výtvorů dokázalo zapůsobit efektivně. Jenže problém je, že podobných momentů bylo málo. Zejména první dvě třetiny, ve kterých se vymítači i posedlá snažili identifikovat démona, byly úmorné. Pak se to trošku zvedlo, ale pořád tu nebyl nějaký souvislejší sled událostí, který by mě přikoval k obrazovce. Navíc když došlo na efekty, které vlastně spočívaly jen v umělém kouři, púsobil to celé dost amatérsky. Čekal jsem podstatně víc. 40% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nejsem velkým fanouškem hororů na způsob exorcismu a tento navíc nebyl ani strašidelný a proto mi docela dlouho trvalo, než jsem se do toho dostal. To, že jsem vydžel, však pouze dokazuje kvality tohoto díla a důmyslnost příběhu, který šel v tomto případě bohužel od nuly a tak zpočátku nebyl příliš přesvědčivý. Přecijen jsem však v příběhu našel zalíbení. A to především díky solidní atmosféře a pozvolna se stupňujícímu napětí. Nejlépe určitě zapůsobilo finále, které mne moc mile překvapilo. Čtyři hvězdy byly určitě na stole, ale 66% je adekvátnější pro něco, kde jsem se bavil až v závěru. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama